ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας

Κορωνοϊός: Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Ημερομηνία - ορόσημο για την άρση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού θεωρείται η 27η Απριλίου. Σταδιακά και επί δύο εβδομάδες μετά από την ημέρα αυτή, δηλαδή και μέχρι τις 10 Μαΐου, θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Αυτό το σχέδιο φαίνεται να έχουν προκρίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεννόηση με την επιστημονική επιτροπή, αν όλα πάνε καλά και ελεγχθεί πλήρως η μετάδοση του ιού μέχρι την τελική του εξαφάνιση.

Όλα θα κριθούν, απ’ ό,τι λένε οι ειδικοί, από το πώς θα πάει η περίοδος του Πάσχα κι αν οι πολίτες «υπακούσουν» στα υφιστάμενα μέτρα και δεν φύγουν με κουτοπόνηρο τρόπο στο χωριό ή το εξοχικό με συνέπεια να μεταδοθεί με πολύ γρήγορο τρόπο ο ιός και να έχουμε παράταση των υφιστάμενων μέτρων.

Η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει για το πότε θα αρθούν τα μέτρα και αυτό δείχνει ότι αρχίζει η κοινωνία να πιέζεται μένοντας στο σπίτι, αλλά δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν γίνεται αλλιώς.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα, επισημαίνοντας:

«Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. Το τονίζω γιατί ακούγονται σενάρια αποκλιμάκωσης των μέτρων. Μέχρι τις 27 Απριλίου δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση. Στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις θα ξεκινήσει συζήτηση για το πότε θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ακόμη να «μην περιμένουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όπως πριν».

Για αυτό και ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε, όπως όλοι στην κυβέρνηση, ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ανευθυνότητα την όποια δικαιολογία μετακίνησης για εκείνες τις ημέρες.

«Οποιαδήποτε συζήτηση ή διάφορες δικαιολογίες για την μετακίνηση εκείνες τις μέρες είναι στάση ανεύθυνη» δήλωσε.

«Αντιλαμβάνομαι την πίεση και τη διάθεση του Πάσχα κάποιων να μετακινηθούν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Μπορεί να οδηγηθούμε μέρες πίσω» προσέθεσε.

Αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε και δεν έχουμε έξαρση της πανδημίας στη χώρα αλλά και παγκοσμίως, τότε το πρώτο μέτρο που θα αρθεί θα είναι ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών, αλλά και πάλι με τρόπο αργό και σταδιακά όχι όλοι μαζί.

Τίμησαν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές

Στο μεταξύ η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ενωμένη αυτή τη φορά, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και την αφιέρωσε στους εργαζόμενους στον κλάδο Υγείας που δίνουν τη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες, όλοι αυτοί που με κίνδυνο της ζωής τους, και αψηφώντας την πολλές φορές, προτάσσουν το γενικό καλό.

Νιώθουμε περηφάνια αναφέρει στο μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας το σύνολο του ελληνικού λαού.

«Αφιερώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις Ελληνίδες και τους Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές, γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού εντός και εκτός Ελλάδας. Νιώθουμε υπερήφανοι και τους ευχαριστούμε».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήρτησε μία φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ευχαριστώντας το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

«Όλη η Ελλάδα ευγνωμονεί το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, που με αυταπάρνηση δίνει τη δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού. Στους ήρωες πίσω από τις μάσκες: Σας ευχαριστούμε για όλα» ήταν το μήνυμά του.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γράφοντας στο Facebook:

«Χθες ήταν οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες. Σήμερα οι ήρωες δεν δικαιούνται να έχουν φωνή, όταν αυτή ενοχλεί την κυβέρνηση. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τους έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τη συγκέντρωσή τους στον Ευαγγελισμό».

Με δύο νέα σποτ στηρίζει το ΚΙΝΑΛ το ιατρικό προσωπικό, ζητώντας από την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη της στους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες.

«Τώρα έκτακτο επίδομα όσο διαρκεί η κρίση και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά» έγραψε η Φώφη Γεννηματά.

Μαζικές προσλήψεις ζήτησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών. Πλήρη επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ