ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μηταράκης: Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι η πίεση από την Τουρκία θα είναι διαρκής

Ν. Μηταράκης: Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι η πίεση από την Τουρκία θα είναι διαρκής
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Υπάρχει μια συγκέντρωση κάποιων μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να επιβεβαιώνεται, όμως, αυτό που γράφουν οι ελληνικές εφημερίδες, ότι δηλαδή είναι φορείς του κορωνοϊού», διευκρίνισε σήμερα, Δευτέρα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Γνωρίζαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι η πίεση από την Τουρκία θα είναι διαρκής. Μπορεί προσωρινά -μετά την ισχυρή αντίδραση της Ελλάδας στον Έβρο και στα νησιά- να είχαμε μια πάρα πολύ σημαντική μείωση ροών από τις αρχές Μαρτίου, αλλά ξέρουμε ότι κάποια στιγμή αυτό το κύμα θα επανέλθει και γι' αυτό παραμένουμε σε εγρήγορση», παρατήρησε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα της ελληνικής Πολιτείας για την προστασία των εθνικών συνόρων και κατ' επέκταση των νησιών από τις κρίσεις μετανάστευσης και δημόσιας υγείας. Όπως ανέφερε, τα σύνορα φυλάσσονται με αποτέλεσμα, σήμερα, να έχουν καταγραφεί μηδενικές ροές και προσέθεσε πως «υπάρχει πλήρης ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και των ομάδων ασφαλείας, του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού, ώστε να αποτραπεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας».

Στα σενάρια περί «προώθησης» παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, αναφέρθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον Ant1, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε: «είναι γεγονός ότι μετά την επιτυχή αντίδραση όσων έγιναν στον Έβρο, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, εξετάζουμε και σενάρια άλλα, απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά».

Ανέφερε παράλληλα ότι φαίνεται πως υπάρχει τακτική της Άγκυρας για «χτυπήματα» σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «παραμένουν σε εγρήγορση οι Ένοπλες Δυνάμεις», προσθέτοντας «σε αυτήν την βάση, εξετάζουμε και άλλα σενάρια, παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, διότι όταν προσπαθείς να "μπουκάρεις" σε μια χώρα, όπως έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, μόνο νόμιμο δεν είναι».

«Εμείς έχουν πληροφορίες, είναι συγκεκριμένες, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που όλοι βλέπουμε και ακούμε, μελετάμε κι άλλα στοιχεία» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λόγω του κορωνοϊού».

Για τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε «θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας κατά μήκος των συνόρων. Στον Έβρο ενισχύεται ο φράχτης όπου υπάρχει και δημιουργείται σε σημεία που δεν υπάρχει. Στη θάλασσα, που είναι πιο δύσκολη η προσπάθεια από ό,τι στη ξηρά, εκεί είμαστε μαζί με το Λιμενικό», ενώ επεσήμανε ότι «οι οδηγίες που εμείς δίνουμε είναι για αποτροπή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ