ΠΟΛΙΤΙΚΗ

27 Απριλίου και 4 Μαΐου: Οι ημερομηνίες ορόσημο για τη χαλάρωση των μέτρων

27 Απριλίου και 4 Μαΐου: Οι ημερομηνίες ορόσημο για τη χαλάρωση των μέτρων
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι ημέρες μέχρι το Πάσχα θεωρούνται οι πιο κρίσιμες στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Και αυτό, γιατί θα κρίνουν εάν η άρση των περιοριστικών μέτρων είναι κοντά ή εάν θα δοθεί παράταση και πέραν της 27ης Απριλίου.

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις είναι θετικές, η αύξηση των κρουσμάτων ακολουθεί μία ομαλή πορεία και επομένως δεν αποκλείεται τα μέτρα σταδιακά να αρχίσουν να χαλαρώνουν, ώστε βήμα – βήμα να ξεκινήσει και η αναθέρμανση της οικονομίας και της αγοράς.

Μάλιστα, εάν όλα πάνε καλά, τότε πριν από τις 27 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί η σταδιακή άρση των περιορισμών και ίσως αυτό να γίνει και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με κάποιο νέο μήνυμα προς τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία που θα παραδώσει η επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ στην κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Καταλύτης για τις αποφάσεις θα είναι βεβαίως το εάν οι πολίτες θα επιδείξουν πειθαρχία αυτή την κρίσιμη Μεγάλη Εβδομάδα και ιδιαιτέρως την Κυριακή του Πάσχα.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Παρότι πρόκειται για ένα σενάριο που συζητήθηκε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό δεν θα υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας με το αυτοκίνητο το Μεγάλο Σάββατο και το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι μετακινήσεις σε φίλους και συγγενείς απαγορεύονται και η έξοδος από το σπίτι θα γίνεται με βάση των 6 επιλογών στα μηνύματα που στέλνουμε στο 13033.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρει σχετικά ότι «έχουμε ενισχύσει τους ελέγχους στις εθνικές οδούς και στις παλαιές εθνικές οδούς και στους παράδρομους. Είπαμε εχθρός μας είναι ο συνωστισμός ας κάνουμε ό,τι μπορούμε το φετινό Πάσχα».

Η συζήτηση ανοίγει μετά τις 27 Απριλίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όχι για να πάει κάποιος σε σπίτια συγγενών ή φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

«Το αρνί θα το ψήσουμε είτε μόνοι μας, είτε στο φούρνο της γειτονιάς» συνέχισε και τόνισε πως ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ακέραιο και πως θα επιβληθούν όλα τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

«Το μεγάλο στοίχημα της ημέρας είναι να μη θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας και των ηλικιωμένων ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», ανέφερε, τονίζοντας με έμφαση πως «μέχρι τις 27 Απριλίου πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Με βάση τα δεδομένα θα ανοίξουμε τη συζήτηση για χαλάρωση μέτρων».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει ούτε συναθροίσεις και συνωστισμό σε αυλές και ταράτσες σπιτιών.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων σε κομβικά σημεία των οδικών δικτύων.

Το ενδεχόμενο της 4ης Μαΐου

Αν η επιδημιολογική εικόνα μετά το Πάσχα είναι καλή, τα μέτρα μπορεί να αρθούν ακόμη και από τις 4 Μαΐου.

Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα λιανικής και τα κομμωτήρια και στη συνέχεια εστιατόρια, καφέ και μπαρ που έχουν τραπέζια σε εξωτερικό χώρο.

Ο πρωθυπουργός έχει επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους για τους όρους για την επιστροφή της κανονικότητας στις επιχειρήσεις. Σε κάποιες, όπως τα κομμωτήρια, θα είναι υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Το ίδιο και στα εμπορικά καταστήματα, όπου θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος, με συγκεκριμένους κανόνες υγιεινής.

Πρωινά και απογευματινά τμήματα στα σχολεία

Το υπουργείο Παιδείας αναμένει την εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις 11 Μαΐου, με τους μισούς μαθητές σε κάθε τάξη και ίσως με πρωινά και απογευματινά τμήματα.

Για την Γ' Λυκείου η εξεταστέα ύλη έχει ήδη περικοπεί και ο στόχος είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις να διεξαχθούν ως τα μέσα Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ