ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To win-win παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βρούτση

To win-win παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βρούτση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μείζονα πολιτική ήττα της κυβέρνησης την κατάργηση της τηλεκτατάρτισης τηλεκτατάρτισης των επιστημόνων μέσω voucher.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για σκάνδαλο Σκοιλ_Ελικικου. «Πρόκειται για σκάνδαλο διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ να μοιράζονται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σε εταιρείες παροχής πληροφοριακού υλικού», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης στον Β. Ντόκα στο ITV. Στο ίδιο μήκος κύματος η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι: «Προφανώς υπάρχει σκάνδαλο και ηθικό θέμα, τη στιγμή που όλοι είμαστε σπίτια μας και προσπαθούμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές έχουμε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο προσπάθεια να γίνουν “αρπαχτές”».

Πλήγμα για Μητσοτάκη

Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή υποχώρηση της κυβέρνησης. Αντιθέτως θεωρούν ότι το #Σκοιλ_Ελικικου:

  • Αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το «σκάνδαλο» υπονομεύει έναν πυλώνα του κυβερνητικού αφηγήματος, δηλαδή την αξιοκρατική τεχνοκρατική διαχείριση.
  • Συνιστά κακοδιαχείριση και εύνοια στα «δικά μας παιδιά» σε μια στιγμή όπου ο λαός καλείται να κάνει μεγάλες θυσίες.
  • Συνιστά την πρώτη ρωγμή στη σχέση εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας με ένα προνομιακό πολιτικό ακροατήριό της, αυτό της μεσαίας τάξης ανώτερης μόρφωσης.
  • «Αποκάλυψε τη «σκανδαλώδη προστασία» που παρέχει στην κυβέρνηση η μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ. Το θέμα αναδείχτηκε στα social media και υποστηρίχτηκε από μικρός αριθμό αντοπολιτευόμενων Μέσων.

Η παραίτηση Βρούτση

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα διπλό παιχνίδι με τον Γιάννη Βρούτση. Από τη μια μεριά, ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Κώστα Τσιτούνα στο Newsbomb, είπε ότι:

«Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο, ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός».

Ταυτόχρονα, η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο σχόλιο του μετά την απόσυρση της τηλεκατάρτισης, υπογράμμισε:

«Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.»

Η «διπλή» στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανής:

  • Αν ο κ. Βρούτσης οδηγηθεί στην παραίτηση, η Κουμουνδούρου θα κάνει λόγο για νίκη και ικανοποίηση του αιτήματός της υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής.
  • Αν πάλι ο υπουργός Εργασία παραμείνει στη θέση του, θα δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η ευκαιρία να συνεχίσει τον πόλεμο φθοράς του Μαξίμου μέσα από την ταύτιση του Γιάννη Βρούτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα δύο ενδεχόμενα θεωρούνται win-win για το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Πάντως όσοι-ες ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές των ανακοινώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να διακρίνουν ότι οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν την παραμονή του κ. Βρούτση στην κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ