ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο με τα σχολεία και τα δύο «αγκάθια»

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το παρασκήνιο με τα σχολεία και τα δύο «αγκάθια»
Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Με το σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς» να αντικαθιστά το «Μένουμε σπίτι», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει το περίγραμμα της νέας περιόδου, για τους επόμενους μήνες, επισημαίνοντας τη σημασία της πρόληψης, αλλά και την προσοχή που απαιτείται για να μην επιστρέψει η ελληνική κοινωνία στην καραντίνα.

Ο ίδιος επιχείρησε με το τηλεοπτικό διάγγελμά του να κάνει έναν θετικό απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, καθώς η νόσος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες.

Επίσης, απέδωσε τα εύσημα στους υπουργούς –χωρίς ωστόσο να τους κατονομάζει- που προώθησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ψηφιακή μετάβαση της χώρας.

Την ίδια ώρα, φάνηκε πως ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε την τελευταία στιγμή συντηρητικά σε ό,τι αφορά στο πότε θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το παρασκήνιο με την εκπαίδευση

Το Μέγαρο Μαξίμου έπρεπε να λύσει έναν δύσκολο γρίφο με τρεις παραμέτρους: τη διαφωνία των ειδικών επιστημόνων για το εάν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, την ανησυχία των γονέων για την υγεία των παιδιών τους αλλά και την πίεση της αντιπολίτευσης από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά που από την πρώτη στιγμή δήλωσαν αντίθετοι στο άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Το Μέγαρο Μαξίμου άκουσε στην ουσία την αγωνία των γονιών για τα παιδιά τους και για αυτό κινήθηκε συντηρητικά. Δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν.

Εκτός από την ανησυχία υπήρχε και ένας επιπλέον λόγος προβληματισμού: Οι άδειες ειδικού σκοπού, που θα πρέπει να λάβουν οι εργαζόμενοι γονείς.

Τι θα γίνει όμως όταν, από την άλλη, θα πρέπει να ανοίξουν μερικά καταστήματα, το λιανικό εμπόριο και πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς αν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι με μικρά παιδιά;

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρωθυπουργός είπε:

«Στην εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

«Αγκάθι» τα κλιματιστικά στον τουρισμό

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε επισταμένως στο θέμα του τουρισμού, που είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, παρά μόνο όσον αφορά στο χρόνο που θα ανοίξουν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Κι αυτό γιατί εδώ υπάρχουν «αγκάθια» και λεπτομέρειες που δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη. Για παράδειγμα, τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν κεντρικό κλιματισμό που τα φίλτρα πρέπει να αλλάξουν με νέας τεχνολογίας για να εμποδίζεται κατά κάποιον τρόπο η μετάδοση του ιού από τα κλιματιστικά.

Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που δεν διαθέτουν κεντρικό κλιματισμό, παρά μόνο ξεχωριστές μονάδες σε κάθε δωμάτιο; Πώς θα υπάρξει προστασία από τη μετάδοση του ιού αν δεν αλλάξουν τα φίλτρα; Είναι αυτές οι λεπτομέρειες που έκαναν τον πρωθυπουργό να αφήσει για αργότερα, χρονικά την αντιμετώπιση του θέματος μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή. Πιθανόν να δοθούν κίνητρα περιβαλλοντικά ή και φορολογικά για τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ειδικά στο κεφάλαιο του τουρισμού ανάφερε στο διάγγελμά του:

«Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας… κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές».

Μπαρ, καφετέριες «τραπεζάκια έξω»

Ένα ακόμη πρόβλημα που συναντά η κυβέρνηση στη σταδιακή επαναφορά της οικονομίας είναι και οι χώροι εστίασης.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι δύσκολα μπορεί να περιορίσει τη συνάθροιση πολλών ατόμων, όπως αντίθετα αντιμετωπίζεται παράδειγμα στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπου η ροή των πελατών είναι ελεγχόμενη.

Έτσι για τα καταστήματα εστίασης προβλέπεται να λειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μόνο όμως με τα «τραπεζάκια έξω».

Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν χώροι εστίασης σε κλειστούς χώρους και παρέες μεγάλες, για αυτό και οι χώροι αυτοί θα αργήσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

«Κλειδί» η ατομική πειθαρχία

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πειθαρχίας που πρέπει να επιδείξουν όλοι οι πολίτες στη νέα περίοδο, από τις 4 Μαΐου και μετά.

«Κλειδί, πάντως, και για την επιτυχία θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία. Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών» είπε και πρόσθεσε:

«Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι’ αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, “Μένουμε Σπίτι” παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ