ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜέΡΑ25: Επαναφορά της διαχείρισης του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο

ΜέΡΑ25: Επαναφορά της διαχείρισης του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το ΜέΡΑ25 λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Η ανακοίνωση του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρει:

«Στην παρούσα περίοδο, κατά την οποία έχει αναδειχθεί περίτρανα και αναγνωριστεί - ακόμα και από τους ακρααιφνείς νεοφιλελεύθερους υπέρμαχους των ιδιωτικοποιήσεων - η καθοριστική συμβολή του Δημόσιου Τομέα στην αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων, ηχεί τουλάχιστον παράφωνη η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού μονοπωλίου, δηλαδή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ακόμα και ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κος Σκουρλέτης, φυσικός και ηθικός αυτουργός της προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης (Ν.4389/2016) εκχωρήθηκε μεγάλο τμήμα των μετοχών, αλλά και της διαχείρισης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ σε ιδιώτες, την Κινεζική State Grid, «χύνει» σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για την πλήρη εκχώρηση της εταιρείας σε ιδιωτικά συμφέροντα.»

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι:

«Πρέπει να τονίσουμε ότι κατά την πάγια πρακτική των Ελληνικών κυβερνήσεων εκχωρούνται πάντα κερδοφόρες εταιρείες και μάλιστα βασικών υποδομών και τομέων της οικονομίας, αφού αυτές έχουν εξυγιανθεί με χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Η εκχώρηση αυτή γίνεται αποκλειστικά προς όφελος ξένων και ντόπιων ολιγαρχών υπό το πρόσχημα της εξυγίανσής τους, στην πραγματικότητα για να εξασφαλίσουν τη μεγάλη κερδοφορία του Κεφαλαίου ή ανοήτως για να ικανοποιηθούν τα «φιλοσοφικά» φληναφήματα περί ελεύθερης οικονομίας και αγορών. Σημειωτέον ότι η ουσιαστική συνεισφορά των Κινέζων μετόχων και στελεχών μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί μηδενική στην πορεία της εταιρείας.

Τέλος σημειώνουμε ότι βάσει της παρ. 2 του άρθρου 142 του ίδιου ως άνω ν. 4389/2016, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων, στα οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το Ελληνικό Δημόσιο, στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, δεν δύναται να υπολείπεται του 51%. Με Απόφαση δε της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), προϋπόθεση για την πιστοποίηση της ΑΔΜΗΕ ΑΕ είναι ο έλεγχος κατά 51% του Ελληνικού Δημοσίου επί της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ΑΕ, οπότε τυχόν μείωση του ελέγχου κάτω του 51% του ελληνικού Δημοσίου επί της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, δημιουργεί τόσο de jure όσο και de facto απώλεια της πιστοποίησης του φορέα.

Ο Τομέας Ενέργειας & Βιομηχανίας του Μέρα25 αντιτίθεται πλήρως στην εισηγούμενη νομοθετική ρύθμιση και ζητά την επαναφορά της διαχείρισης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ στο Ελληνικό Δημόσιο με ανατροπή της νομοθετικής ρύθμισης του 2017.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ