ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Καραμανλής: Δεν χρειάζονται νέες εκλογές

Κώστας Καραμανλής: Δεν χρειάζονται νέες εκλογές
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι το οποίο το πέτυχαν όλοι οι Έλληνες μαζί και αναγνωρίζεται διεθνώς.

Σε συνέντευξή του Μαρίνα Ξυπνητού στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επισήμανε ότι: «Αν είχε την πολιτική γενναιότητα η αντιπολίτευση να το αναγνωρίσει, θα προσέφερε στον τόπο κι ακόμα περισσότερο στον εαυτό της. Δυστυχώς δεν το κάνει. Να σας πω κάτι; Κακό του κεφαλιού τους… Οι πολίτες έχουν βαρεθεί την πολιτική μικροψυχία, γι’ αυτό και τους γυρίζουν την πλάτη».

Για τις πρόωρες εκλογές

Για τις πρόωρες εκλογές ο κ. Καραμανλής είπε ότι: «Ο πολίτες ψήφισαν κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Δέκα μήνες μετά, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η αποδοχή της κυβέρνησης έχει μεγαλώσει γιατί μια βασική προσδοκία που έχουν οι πολίτες από την κάθε κυβέρνηση, είναι να κρατήσει σωστά το τιμόνι σε μια κρίση. Επιτέλους, λοιπόν, οι Έλληνες εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Αυτή είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού και δεν πιστεύω ότι χρειάζονται νέες εκλογές για να επιβεβαιωθεί».

Τα έργα υποδομών

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε: Τα έργα υποδομών μπορούν να στηρίξουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας γιατί έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή. Για την επόμενη μέρα, προγραμματίζουμε ήδη έργα ύψους πάνω από 13 δισ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα, με σύμμαχο ελπίζω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως είναι ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, η ολοκλήρωση του Ε65, έργα που έχουν ταλαιπωρηθεί κι έχουν ταλαιπωρήσει τους πολίτες. Αλλά και νέα έργα όπως είναι ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, η συντήρηση και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού μας δικτύου».

Οι μάσκες στα ΜΜΜ

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη φάση του «ανοίγματος»: «Τα δρομολόγια γίνονται με την αναγκαία συχνότητα και από αύριο Δευτέρα θα πυκνώσουν κι άλλο. Οι βοηθοί επιβατών και οι σημάνσεις που έχουμε βάλει, διευκολύνουν πολύ την κατάσταση. Η Αστυνομία βοηθάει επίσης. Οι επιβάτες φοράνε τις μάσκες τους, γιατί η επιτυχία είναι πρωτίστως θέμα ατομικής ευθύνης, το προσωπικό είναι εξοπλισμένο με τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, ενώ για την επιπλέον προστασία των οδηγών τοποθετούνται αυτές τις μέρες και διαχωριστικά. Και βέβαια, απολυμάνσεις γίνονται παντού εντατικά. Οι επιβάτες -που έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κι από αύριο αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο- ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα.

Το σχέδιό μας ως τώρα αποδίδει. Το σύνθημά μας για τα ΜΜΜ είναι μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς».

Οι αερομεταφορές

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης στις αερομεταφορές, τονίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και οι εταιρείες λειτουργίας των αεροδρομίων, έχουν χάσει πάνω από το 95% της επιβατικής τους κίνησης και για αυτό είναι υπό μελέτη ένα ολοκληρωμένο πλάνο στήριξης, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται η αύξηση των εσωτερικών πτήσεων. «Ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, θα εξετάσουμε την αύξηση των εσωτερικών πτήσεων, από 18 ή 25 Μαΐου. Ενώ όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, το ιδανικό είναι να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πριν λίγες μέρες, είχαμε άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ. Εκεί είπα κάτι απλό: Ότι δυστυχώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, δεν δείξαμε την αναγκαία αλληλεγγύη και ενότητα στην πρώτη φάση διαχείρισης της κρίσης. Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη και στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και αν όμως η ΕΕ δεν καταλήξει σε ένα ενιαίο πλάνο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε σε επαφές με άλλες χώρες κι ετοιμαζόμαστε να λάβουμε δικά μας μέτρα».

Οι εξετάσεις οδήγησεις

Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής, υπενθυμίζει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξαναρχίζουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης, με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. «Και με μια πολύ μεγάλη αλλαγή: Πλέον, όποιος περνάει τις εξετάσεις, θα λαμβάνει αμέσως, ψηφιακά, το δίπλωμά του. Και θα αρκεί να το δείχνει στο κινητό του. Τέλος οι αναμονές, τέλος η γραφειοκρατία, τέλος η ταλαιπωρία χωρίς λόγο. Αυτό είναι το στίγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή την Ελλάδα θέλουμε να φτιάξουμε. Την Ελλάδα που θα προχωρά γρήγορα, σύγχρονα, με τον πολίτη στο επίκεντρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ