ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Δημοσκόπηση: Τι απαντούν οι πολίτες για άνοιγμα σχολείων και πρόωρες εκλογές

Κορωνοϊός - Δημοσκόπηση: Τι απαντούν οι πολίτες για άνοιγμα σχολείων και πρόωρες εκλογές
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Οι πολίτες απορρίπτουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco.

Παρά την εμπιστοσύνη στους μέχρι στιγμής κυβερνητικούς χειρισμούς, η επαναλειτουργία των σχολείων διαφοροποιεί το τοπίο καθώς το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έπρεπε να διεξαχθούν μόνο οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ για τα δημοτικά σχολεία το 73% εκτιμά ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό «Open», μόλις το 29% κρίνει ως σωστή την απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, σχεδόν 6 στους 10 κρίνουν ως μη επαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Το 60% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα οικονομικά μέτρα για τους εργαζόμενους είναι μη επαρκή, έναντι του 28% που τα θεωρεί επαρκή. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για τις επιχειρήσεις, καθώς το 59% τα θεωρεί μη επαρκή και το 21% επαρκή.

Προβάδισμα 17,4 μονάδων για τη ΝΔ

Σημαντική διαφορά στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 40% και 22,6% το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη διαφορά να κυμαίνεται στις 17,4 μονάδες. Τρίτο βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 5,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 40%, έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5% και τη Ελληνική Λύση με 3,8%.

Στην ερώτηση «Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 49% έναντι 20% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ «κανέναν από τους δύο» απαντά το 25% των ερωτηθέντων.

Για τις επιδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κρίση του κορωνοϊού, το 75% είναι ικανοποιημένο από τον πρωθυπουργό έναντι 19%. Η ικανοποίηση για τον Βασίλη Κικίλια φτάνει στο 67% και για τον Νίκο Χαρδαλιά στο 64%.

Όσο για την καθημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, το 79% τη θεωρεί επαρκή και το 13% μη επαρκή.

Η πανελλαδική έρευνα της Alco πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-10 Μαΐου σε 1.000 άτομα και το στατιστικό σφάλμα κυμαίνεται στο +/- 3,06%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ