ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων: Η κυβέρνηση αποφασίζει για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα μέσα μεταφοράς

Άρση μέτρων: Η κυβέρνηση αποφασίζει για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα μέσα μεταφοράς
AP Photo/Yorgos Karahalis

Σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το υγειονομικό πλαίσιο που θα διέπει τα μέσα μεταφοράς. Τους κανόνες, δηλαδή, που θα πρέπει να ακολουθούν οι επιβάτες στα αεροπλάνα, πόσοι και πώς θα μπαίνουν στα πλοία αλλά και με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιβίβαση σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ και σε τρένα.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, λήγει και η απαγόρευση πτήσεων για σειρά χωρών και σταδιακά η χώρα μας θα αρχίσει να δέχεται ξένους επισκέπτες. Ήδη η Lufthansa ανακοίνωσε πως από 18 Μαΐου αρχίζει τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα και στις 25 Ιουνίου η Air Canada.

Αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι αλλιώς θα ανοίξουν οι πτήσεις για χώρες με παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ με την Ελλάδα και αλλιώς με χώρες που έχουν πολλά κρούσματα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει κάποιου είδους πιστοποιητικό υγείας ή τεστ για κορωνοϊό πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα τουρίστες με προορισμό τη χώρα μας.

Τις σχετικές αποφάσεις πρόκειται να λάβει ο πρωθυπουργός τα επόμενα 24ωρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμη να «κλειδώσει» είναι και η πρώτη διακρατική συμφωνία για την άφιξη τουριστών και αυτή θα είναι πιθανότατα με το Ισραήλ. Η επιτυχία του πειράματος θα οδηγήσει πιθανώς και άλλες χώρες να ακολουθήσουν, εκτιμά το υπουργείο Τουρισμού.

Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες

Με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει σε επίπεδα πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή και να φθάνει κατά τόπους ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανοίγουν από αύριο 515 οργανωμένες παραλίες. Αρκετός κόσμος αναμένεται να συγκεντρωθεί στις παραλίες και η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να κερδίσει αφ’ ενός το στοίχημα της αποφυγής του συγχρωτισμού και να εφαρμοστούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στις παραλίες και αφ’ ετέρου να μεταφερθεί ως εικόνα σε ολόκληρο τον πλανήτη το απέραντο γαλάζιο των ασφαλών ελληνικών ακτών...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαμήνυσε ότι «η εικόνα αυτή θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για την επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο».

Αν προετοιμαστούμε καλά η χώρα μας θα είναι ένας «φάρος» και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για αυτό, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Βγήκαν βόλτα στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, Κυριάκος Μητσοτάκης, και Αλέξης Τσίπρας άφησαν τα γραφεία τους και επισκέφθηκαν ο καθένας ξεχωριστά το κέντρο της Αθήνας. Στόχος και των δύο αρχηγών ήταν να δουν ιδίοις όμμασι πώς κινείται η αγορά, μετά το δεύτερο κύμα ανοίγματος της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με εμπόρους, αφουγκράστηκε τις ανησυχίες τους και ρώτησε για την κίνηση που παρατηρείται.

Πολλοί εργαζόμενοι ευχαρίστησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποτελεσματική, όπως ανέφεραν, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και παράλληλα του μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Άρχισε να κινείται πάλι λίγο ο κόσμος, θα αυξηθεί» ανέφερε ο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στον προβληματισμό ανθρώπων της αγοράς για τις προοπτικές του τουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα βρεθεί τρόπος για να έρχεται ο κόσμος με ασφάλεια. «Εκτιμώ ότι από τα τέλη Ιουλίου θα δούμε μία άλλη ιστορία» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Συνομίλησε με φύλακες στην είσοδο πολλών καταστημάτων, ρώτησε για τον μέγιστο αριθμό πελατών ανάλογα με το εμβαδόν κάθε χώρου και επισήμανε την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων στα ταμεία.

Σταμάτησε για λίγα λεπτά στον ιερό ναό της Παναγίας Καπνικαρέας, όπου άναψε ένα κερί, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους άνδρες της Αστυνομίας, οι οποίοι φροντίζουν για την ασφάλεια της περιοχής.

Συνομιλώντας με αστυνομικούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι ο εξοπλισμός τους είναι καινούργιος, τόνισε ότι η κυβέρνηση μερίμνησε ειδικά για την απόκτηση αλεξίσφαιρων γιλέκων και συζήτησε μαζί τους για τα επιχειρησιακά καθήκοντά τους.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Τα προβλήματα στα καταστήματα εστίασης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για την κατάσταση της αγοράς στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε τον προβληματισμό των ανθρώπων της εστίασης και έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιδοτήσει την εργασία.

Ο κ. Τσίπρας είχε και τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής εμπορικών επιμελητηρίων.

Τις δικές της προτάσεις για την στήριξη της Οικονομίας κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «η αγωνία μας εδώ είναι ότι θα πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της κρίσης οι εργαζόμενοι και οι πιο αδύναμοι. Δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί θεατές».

Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε μετά τη συνάντηση με καθηγητές της ΟΛΜΕ ότι «οι αγώνες στο χώρο της Εκπαίδευσης πρέπει να συνεχιστούν, να μαζικοποιηθούν ακόμα παραπέρα, για ένα δημόσιο σχολείο σύγχρονο, δωρεάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ