ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Ανακοινώνεται συνεκτικό σχέδιο για φορολογία, εργασία, ρευστότητα

Πέτσας στο CNN Greece: Ανακοινώνεται συνεκτικό σχέδιο για φορολογία, εργασία, ρευστότητα
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση θα προσχωρήσει σε παρεμβάσεις στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως άμεσα θα ανακοινωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τη φορολογία, την εργασία και τη ρευστότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως εάν χρειαστεί θα «δούμε εκ νέου» το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Όπως επεσήμανε η κυβέρνηση έδωσε παράταση 75 ημερών στις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις και εφόσον χρειαστεί θα ξαναδεί το θέμα και θα το συμπεριλάβει στο σχέδιο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece για το πότε θα ανακοινωθούν οι φοροελαφρύνσεις για όσους έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού και η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο συνεκτικό που θα αφορά τη φορολογία, την εργασία και τη ρευστότητα, το οποίο θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος τόσο λόγω του ανοίγματος των παραλιών αλλά και των αρχαιολογικών χώρων, με επίκεντρο την Ακρόπολη.

«Λίγη υπομονή και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων, κλάδων και εργαζομένων, που πιθανότατα μπορεί να αποτελέσει πυξίδα και για άλλες χώρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα αφορούν στη μείωση φόρων και τελών επί των εισοδημάτων των επιχειρήσεων οι οποίες θα υποστούν σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν και να συνεχίζουν να στηρίζουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας μελετά σημαντικές μειώσεις στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του φορολογικού έτους 2020, πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2020, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020 και παροχή της δυνατότητας και στις ατομικές επιχειρήσεις να συμψηφίζουν ζημιές με καθαρά κέρδη επόμενων χρήσεων.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και δέσμη ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να καταφέρουν να αποπληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων που θα συσσωρευτούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίασητουρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες το φορολογικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει θα μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, στα αναψυκτικά και στα ροφημάτα από το 24%, στο 13% ή 11% αν μειωθεί και ο συντελεστής για την εστίαση.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, ο προβλέπεται μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 13% στο 11% για χρονικό διάστημα τριών ή έξι μηνών.

Για το ΦΠΑ στον τουρισμό, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η σκέψη να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα, αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει.

Παράλληλα μελετάται η μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, το οποίο κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και η προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός.

Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ