ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση μέτρων - Δημοσκόπηση: «Όχι» στο άνοιγμα των Δημοτικών και τις πρόωρες εκλογές

Άρση μέτρων - Δημοσκόπηση: «Όχι» στο άνοιγμα των Δημοτικών και τις πρόωρες εκλογές
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Διάχυτη είναι η ανησυχία των πολιτών σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας MRB. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαφωνεί με την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων στο πλαίσιο άρσης των περιοριστικών μέτρων

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star, το 82,2% ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, το 49,6% για την οικονομία τους, ενώ σε ποσοστό 42,9% για την εργασία τους.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων το 57,2 % συμφωνεί με την επαναλειτουργία των Λυκείων και των Γυμνασίων, ενώ όταν τίθεται το ερώτημα για τα Δημοτικά, το 66,8% δηλώνει αντίθετο με την επαναλειτουργία τους.

Πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα 19,7 μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη έρευνα της MRB τον Ιανουάριο, η διαφορά μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν 13,3 μονάδες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 20,3%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5%, το ΚΚΕ με 4,3%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το ΜέΡΑ25 με 3% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,2%, ενώ στο 20% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς το 59,7% των πολιτών θέλει την επόμενη προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.



Διπλάσιο είναι το προβάδισμα του προέδρου της ΝΔ σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη αξιολογεί θετικά το 70,6%, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 34,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 19,8% και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 14,8% θετικές γνώμες.

Στην αξιολόγηση υπουργών προηγείται ο Βασίλης Κικίλιας με ποσοστό 63,7%. Ακολουθεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με 59,2%. Στην τρίτη θέση με 57,2% βρίσκεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 57%, ο Νίκος Δένδιας με 55,6%, ο Χρήστος Σταϊκούρας με 53,2% και ο Στέλιος Πέτσας με 51,3%.

«Ναι» στην επέκταση τραπεζοκαθισμάτων

Οι πολίτες συμφωνούν επίσης σε συντριπτικό ποσοστό (75,4%) με την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι συνέπειες του κλεισίματος λόγω κορωνοϊού.

Τέλος, οι πολίτες εκφράζουν ελπίδα για το παρόν και το μέλλον της χώρας, απαντώντας ότι η πρώτη λέξη που τους εκφράζει είναι η «ελπίδα» με 52,9%, ενώ ακολουθεί ο «φόβος» 40,6% και τρίτη η «οργή» με 24,9%.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ