ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: «Εκτιμήσεις» οι δηλώσεις του ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες

Πολάκης: «Εκτιμήσεις» οι δηλώσεις του ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σε «εκτιμήσεις» απέδωσε ο πρώην αναπληρωτής υπυργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, όσα είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis είναι στελέχη της εταιρίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εξαιρέθηκε από μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής και εγκαλείται από την πλειοψηφία για ομολογία γνώσης των προστατευόμενων μαρτύρων, φέρεται να ρωτήθηκε από τον Θανάση Πλεύρη της ΝΔ για τις πληροφορίες που είχε και σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε ότι επρόκειτο για εκτίμηση.

Θ. Πλεύρης: Πώς είχατε πληροφορίες ότι «άρχισαν να κελαηδούν» πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, όπως δηλώσατε δημόσια;

Θ. Πολάκης: Πολύ πριν τις δηλώσεις μου, ο Τύπος αναφέρει πληροφορίες σχετικά. Μέσα Ενημέρωσης που μόνο για φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ στάση δεν έχουν. Ορίστε: iefimerida 12/12/2016, Ελεύθερος Τύπος, Παραπολιτικά.

Θ. Πλεύρης: Πώς ξέρατε ότι ήταν στελέχη. Το ξέρατε ή ήταν εκτίμηση;

Π. Πολάκης: Προφανώς εκτίμηση. Απλή στοιχειώδη λογική χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τέτοιες λεπτομέρειες δεν είναι κτηνοτρόφος στη Λακωνία, αλλά στέλεχος.

Ο Παύλος Πολάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 τον Φεβρουάριο του 2018 είχε πει:

«Στελέχη της εταιρείας είναι κύριε Παπαδάκη δεν το είδατε γραμμένο; Στελέχη της εταιρείας τα οποία τα μαγκώσανε επειδή είχανε κάνει αυτή την ιστορία και άρχισαν να κελαηδάνε και να δίνουνε. Δεν έχετε καταλάβει τι είναι; Τι είναι, πράκτορες που έχουν κατέβει από τον Άρη είναι; Στελέχη της εταιρείας είναι, τα οποία τα πιάσανε να έχουνε πολύ μεγάλο πλουτισμό, που δεν δικαιολογείται, τους πίεσαν και κελάηδησαν. Οι Αμερικάνοι γιατί ενδιαφέρθηκαν; Ξεκίνησαν την ιστορία αυτή όχι γιατί είναι αγαθά παιδιά».

Παραδέχθηκε επίσης, σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής, ότι έχει συναντηθεί με δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου να τους παράσχει πληροφορίες για διάφορες υποθέσεις.

Θ. Πλεύρης: Με ποιους δικαστικούς λειτουργούς έχετε συναντηθεί;

Π. Πολάκης: Εγώ απλά φρόντιζα να παράσχω στοιχεία για αποφάσεις τιμολόγησης. Έγινε «ανασκαφή» στο υπόγεια του πρώην υπουργείου Εμπορίου όπου βρέθηκε απίστευτος αριθμούς με κούτες. Υλικό που ήθελε πολύ χρόνο για να μελετηθεί. Είχαν χαθεί αρχεία. Στη διεύθυνση φαρμάκου είχαν σβήσει τις τιμολογήσεις. Είχαν σβήσει την πρόταση του ΕΟΦ για να μην γίνει σύγκριση με τι έστελνε ο ΕΟΦ και τι γινόταν τελικά. Βρήκαμε τις υπουργικές αποφάσεις για τις τιμολογήσεις. Στους εισαγγελείς εμείς διευκρινίζαμε τι σημαίνουν αυτές, σε μετάφραση χρημάτων.

Θ. Πλεύρης: Με Ράικου και Τουλουπάκη έχετε συναντηθεί;

Π. Πολάκης: Έχω συναντηθεί με Ράικου για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σας είπα για να δώσω στοιχεία όπως ήμουν υποχρεωμένος. Όποιος έχει στοιχεία πάει στον εισαγγελέα. Με την Τουλουπάκη επίσης για ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θ. Πλεύρης: Με την Δημητρίου;

Π. Πολάκης: Την είδα μια φορά για το θέμα των απειλών. Ήταν η εποχή που έμπαινε βαθιά το μαχαίρι στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Άλλη κουβέντα, για το θέμα της Novartis, δεν είχα.

Φέρεται ακόμη να παραδέχθηκε ότι το 2015 το υπουργείο Υγείας δεν έβγαλε δελτίο τιμών.

Θ. Πλεύρης: Γιατί δεν βγήκε δελτίο τιμών το 2015;

Π. Πολάκης: Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο και το δημοψήφισμα τρέχαμε για αλλά πράγματα. Να σώσουμε την χώρα από την καταστροφή που εσείς την οδηγήσατε. Σας θυμίζω, κύριε Πλεύρη, ότι εμείς με τα ίδια λεφτά καλύψαμε και τα φάρμακα των ανασφάλιστων... Α, και κάτι άλλο δεν κάναμε το 2015. Το άνοιγμα των θυρίδων με τα κλεμμένα. Τέλος πάντων δελτίο τιμών βγήκε, βγήκε το Δεκέμβριο του 2015.

Θ. Πλεύρης: Έπρεπε να πάτε για απιστία.

Π. Πολάκης: Απιστία κ. Πλεύρη είναι να φτιάχνεις δελτία τιμών για να προφυλάξεις τα συμφέροντα της Novartis. Η διαφορά μας; Εσείς με τις αποφάσεις που είχατε πάρει στην ουσία προφυλάσσατε προνομιακά τα κέρδη της Novartis. Γιατί δεν με ρωτας για τις άλλες εταιρείες; Το 2013 η Novartis ήταν νούμερο ένα. Πουλούσε φάρμακα αξίας 130 εκατομμυρίων και εισέπραττε και τα 130 εκατομμύρια. Η δεύτερη σε πωλήσεις πουλούσε 81 εκατ. και εισέπραττε 76, άλλη πουλούσε 50 και εισέπραττε 26, άλλη 50 και εισέπραττε 28. Υπήρχε κατεύθυνση πληρωμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ