ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης στο CNN Greece: Η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 15%

Βαρουφάκης στο CNN Greece: Η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 15%
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη βαθιά απαισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο CNN Greece.

O γραμματέας του ΜΕΡΑ25 εκτίμησε ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%. «Ο κύριος Σταϊκούρας μιλούσε τότε για 0%, μετά το πήγε στο 3-4%. Τις τελευταίες δύο βδομάδες, κοιτάζοντας τα στοιχεία, μίλησα για 15% ύφεση σε αρκετούς δύσπιστους τηλεπαρουσιαστές που με γουρλωμένα μάτια μου ζητούσαν να επαναλάβω ένα νούμερο που σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα φαινόταν εξωπραγματικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε επίσης ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ταχεία: «Η τεράστια μείωση του ΑΕΠ μετά από μια παγκόσμια κρίση που έπληξε για πρώτη φορά ταυτόχρονα και την προσφορά και τη ζήτηση, θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια οικονομία διαλυμένη ήδη από 10 χρόνια καταστροφικής λιτότητας».

Τέλος, τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί αναπόδραστα σε νέο Μνημόνιο:

«Για ένα διάστημα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κρύψει το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί […] Μετά θα έρθουν οι "θεσμοί" σε μια χώρα και μια οικονομία γονατισμένη από μια έκτακτη κρίση που προστέθηκε σε μια ήδη υφεσιακή πορεία, για να θυμήσουν τις δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο CNN Greece.

-Σε τι ποσοστό «βλέπετε» να φτάνει η κρίση; Γιατί οι προβλέψεις σας είναι πιο απαισιόδοξες από αυτές της κυβέρνησης και της ΕΕ;

-Από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, είχα κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόβλεψη, τόσο σε δηλώσεις και συνεντεύξεις μου, όσο κι από το βήμα της Βουλής: ότι η ύφεση θα είναι «τουλάχιστον 10%». Ο κύριος Σταϊκούρας μιλούσε τότε για 0%, μετά το πήγε στο 3-4%. Τις τελευταίες δύο βδομάδες, κοιτάζοντας τα στοιχεία, μίλησα για 15% ύφεση σε αρκετούς δύσπιστους τηλεπαρουσιαστές που με γουρλωμένα μάτια μου ζητούσαν να επαναλάβω ένα νούμερο που σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα φαινόταν εξωπραγματικό. Αλλά ας μην πιστέψουν εμένα. Ας κοιτάξουν τις προβλέψεις του ΔΝΤ, των Οίκων Αξιολόγησης, του ΙΟΒΕ, και τέλος, της ίδιας της Κομισιόν: όλοι συγκλίνουν σε μια ύφεση της τάξης του 9,7 % και μια εκτόξευση του χρέους.

Δεν θα υπάρξει ταχεία ανάκαμψη

-Η κυβέρνηση δηλώνει ότι την ύφεση θα ακολουθήσει γρήγορα μια περίοδος ταχείας ανάκαμψης. Εσείς τι πιστεύετε;

-H κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να θέλει να συντηρήσει ένα αφήγημα αποτελεσματικότητας και ηγεμονίας, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, και δεν αλλάζει όσο κι αν την εξωραϊσεις μέσα από μια φιλική μονοφωνία των ΜΜΕ. Από τις αρχές της κρίσης είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η αντίδρασή της όφειλε να είναι εμπροσθοβαρής και ακαριαία, και ότι κάθε μέρα που καθυστερούσε να πράξει το αυτονόητο, αύξανε δραματικά το κόστος. Δεν το έκανε, προκρίνοντας τη λογική «να δούμε πως θα πάει». Τώρα, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις όλων των διεθνών ινστιτούτων ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα έχει τους λιγότερους νεκρούς αλλά τους περισσότερους πεινασμένους, έδειξαν στην κυβέρνηση «πως θα πάει» αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η τεράστια μείωση του ΑΕΠ μετά από μια παγκόσμια κρίση που έπληξε για πρώτη φορά ταυτόχρονα και την προσφορά και τη ζήτηση, θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια οικονομία διαλυμένη ήδη από 10 χρόνια καταστροφικής λιτότητας. Το ΜέΡΑ25 έχει επανειλημμένα τονίσει ποια είναι τα απολύτως απαραίτητα μέτρα: Βέτο σε κάθε Eurogroup μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους. Κουρέματα φόρων και οφειλών. Κρατικοποίηση τραπεζών. Καθιέρωση αξιοπρεπούς βασικού εισοδήματος. Μπορείτε να δείτε όλο το σκεπτικό μας στην διακήρυξη του ΜέΡΑ25 για ένα ευρύ μέτωπο αντιμετώπισης της επερχόμενης καταστροφής.

Το νέο Μνημόνιο

-Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί αν υιοθετήσει νέο Μνημόνιο; Πού στηρίζετε αυτήν την εκτίμηση;

Δεν έχει άλλη επιλογή. Η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί από τη δουλική απόφαση να απεμπολίσει το μόνο όπλο που είχε: το βέτο. Βέτο σ’ όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως έχουμε το δικαίωμα, μέχρι η Ε.Ε. να συμμορφωθεί στη μόνο οδό αποφυγής της χειρότερης κρίσης που έρχεται: την έκδοση ευρωομόλογου εγγυημένου από την ΕΚΤ (όχι δήθεν “ευνοϊκός δανεισμός” από τον ΕSM που σημαίνει νέες μνημονιακές δεσμεύσεις). Το Ευρωπαϊκό κατεστημένο τορπίλισε με μεγάλη ευκολία αυτή τη λύση, αφού ο κ. Σταϊκούρας είχε προαναγγείλει από το βήμα της ελληνικής βουλής, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Απριλίου, ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το όπλο του βέτο. «Δε θα γίνω Βαρουφάκης», ήταν η ακριβής του έκφραση. Ας αναλογιστεί, πάνω από τους προυπολογισμούς που θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει επί τω χείρω, τι αναγκάστηκε να γίνει, προκειμένου να «μη γίνει Βαρουφάκης».

Πενιχρά τα μέτρα

-Ο κύριος Μητσοτάκης στο τελευταίο του διάγγελμα, περιέγραψε μια δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας. Δε σας ικανοποίησαν αυτά;

-Τα πενιχρά μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, (όσα τέλος πάντων καταλήξουν να είναι μετά την αφαίρεση της «δημιουργικής λογιστικής» απ’ την εξίσωση ) έχουν ένα επιπλέον μειονέκτημα: προστίθενται στις δημόσιες δαπάνες, επιβαρύνοντας το έλλειμμα του κρατικού προϋπολισμού και το δημόσιο χρέος μέσω των “δανειακών εργαλείων” της ΕΕ (π.χ. ακόμα και η επιδότηση της εργασίας από το κοινοτικό SURE αποτελεί επιστρεπτέο δάνειο που επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο). Για ένα διάστημα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κρύψει το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί της προσωρινής αναγκαστικής χαλάρωσης των στόχων της Ευρωζώνης, που θα υπάρχει μέχρι οι ισχυρές χώρες να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Δεν θα τους πάρει πάνω από ένα χρόνο, ήδη στην Γερμανία μιλούν για το “μαύρο μηδέν” όσον αφορά τον προϋπολισμό του 2021. Μετά θα έρθουν οι «θεσμοί» σε μια χώρα και μια οικονομία γονατισμένη από μια έκτακτη κρίση που προστέθηκε σε μια ήδη υφεσιακή πορεία, για να θυμήσουν τις δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει. Θα πούν «οκ, δεν είμαστε παράλογοι, δε ζητάμε να πάτε από το -15% του ελλείμματος στο συμφωνημένο 3,5% του πλεονάσματος, αλλά να μην πάτε έστω στο -5%; Αυτό είναι ένα 10% του ΑΕΠ μιας δημοσιονομικής προσαρμογής αντίστοιχης του 2012. Από πού θα βγούν αυτά; Περαιτέρω κόψιμο μισθών, συντάξεων, εκτόξευση της ανεργίας, μαζική φτωχοποίηση, ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία. Μνημόνιο δηλαδή, το 5ο και χειρότερο από αυτά που προηγήθηκαν.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

-Με δεδομένη την οικονομική δύναμη και τις πάγιες πολιτικές θέσεις της Γερμανίας, τι περιθώρια υπάρχουν μια εναλλακτική οικονομική πολιτική εντός της ευρωζώνης;

-Η δυνατότητα εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής δολοφονήθηκε στα Eurogroup και τις Συνόδους Κορυφής, όπου η υψηλή τέχνη του ευρωϊερατείου να κάνει «πολύ λίγα, πολύ αργά» έφτασε στο απόγειό της με τη δολοφονία του ευρωομολόγου με βέτο της Ολλανδίας. Είναι η δεύτερη κρίση όπου η Ε.Ε. αποφασίζει κοντόφθαλμα ενάντια στα συμφέροντά της πλειοψηφίας, εμμένοντας σε ιδεοληπτικές πολιτικές ευθυνόφοβων πολιτικών. Όμως οφείλουμε να κοιτάξουμε και τον ελέφαντα στο δωμάτιο: οι μισανθρωπικές πολιτικές λιτότητας που επιβάλουν οι ισχυρές πλεονασματικές χώρες δεν θα είχαν καμία τύχη εφαρμογής αν συναντούσαν σθεναρή και άκαμπτη αντίσταση. Aν σειρά ελληνικών κυβερνήσεων, για να περιοριστούμε στη χώρα μας, δεν είχαν υιοθετήσει τη ρητορική ότι τα Μνημόνια α)δούλεψαν και β)ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, δε θα δίνανε δικαιολογία στην όποια Γερμανία ή Ολλανδία να τα ξαναβάλει στο τραπέζι. «Αφού δούλεψαν και κράτησαν τη χώρα σας όρθια, θα δουλέψουν και τώρα» θα είναι το επιχείρημα, στο οποίο κανένα κόμμα που εφάρμοσε μνημόνια δε μπορεί να αρθρώσει πειστική απάντηση. Να γιατί το ΜέΡΑ25 καλούμε σε παλλαϊκή συστράτευση εναντίον του 5ου Μνημονίου.

Εκδημοκρατισμός ή διάλυση

-Η οικονομική κρίση του κορωνοϊού μπορεί να απειλήσει τη συνοχή της ευρωζώνης;

-H ευρωζώνη από τη σύλληψή της εμπεριείχε το σπόρο της αυτοκαταστροφής της: ένας μηχανισμός που αδυνατούσε εκ κατασκευής να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που επίσης εκ κατασκευής ήταν δεδομένο ότι θα δημιουργούσε. Αν υπάρχει ένας λόγος που το οικοδόμημα δεν κατέρρευσε στην προηγούμενη κρίση, ήταν επειδή “θεσμοί” σαν το Eurogroup, που δεν προβλέπονται από καμία συνθήκη και λειτουργούν χωρίς διαφάνεια και καταλογισμό, χρησιμοποιήθηκαν ως πολιορκητικός κριός επιβολής απάνθρωπων πολιτικών εις βάρος των πιο αδύναμων χωρών, συχνά κόντρα στους ίδιους τους κανόνες της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που δε θα μπορούσαν να ληφθούν υπό δημοκρατικές συνθήκες. Στην κρίση του κορωνοϊού όμως, που όλες οι χώρες βουλιάζουν ταυτόχρονα, κάτι τέτοιο δε μπορεί να δουλέψει. Σημαίνει αυτό ότι η Ευρωζώνη βαδίζει προς άμεση διάλυση; Αυτό δε μπορεί κανείς να το πει με σιγουριά, αλλά θα σας πω αυτό: Όταν πρωτοιδρύσαμε το DiEM25, βασιζόμασταν στο σκεπτικό ότι «μέχρι το 2025 η Ευρώπη ή θα έχει εκδημοκρατιστεί, ή θα έχει διαλυθεί»-αυτό για όποιον αναρωτιέται τι σημαίνει το 25 στον τίτλο του DiEM και του ΜέΡΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ