ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «εξετάσεις» στην εστίαση και η αυτοψία Μητσοτάκη

Οι «εξετάσεις» στην εστίαση και η αυτοψία Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

«Αυτοψία» στην πόλη του Πειραιά έκανε χθες, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτη ημέρα που άνοιξε η αγορά της εστίασης -ένα από τα μεγάλα τεστ για την οικονομία.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και εκεί θα επισκεφθεί την τοπική αγορά, σε μια ένδειξη έμπρακτης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το «στοίχημα» για την κυβέρνηση είναι να ανοίξουν, εάν είναι δυνατόν, όλα τα καταστήματα και να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και «λουκέτα».

Για το σκοπό αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που αναδεικνύει την προσπάθεια, ιδίως τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες που δίνεται η μάχη για να διασωθεί ο τουρισμός.

Βόλτα στον Πειραιά

Ο πρωθυπουργός, μετά από τις επισκέψεις του σε Παγκράτι και Ερμού, στις δύο προηγούμενες φάσεις ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας, βρέθηκε στον Πειραιά για να δει από κοντά την κίνηση στην αγορά και το πώς άνοιξαν, πρώτη ημέρα μετά την καραντίνα δύο μηνών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η βόλτα στον Πειραιά αποδείχθηκε χρήσιμη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης άκουσε και τα σχόλια καταστηματαρχών για το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τα προβλήματά τους.

Οι αγωνίες τους ήταν έκδηλες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα κινηθεί η αγορά τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας βόλτα στην αγορά, διαπίστωσε ότι η οικονομία κινείται, έστω και με δειλά βήματα.
«Κάναμε επισκόπηση στην αγορά και χαίρομαι που βλέπω ότι αρχίζει και κινείται» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με επιχειρηματίες ακούγοντας τις ανησυχίες τους για τη ρευστότητα και τον τζίρο.

Μάλιστα, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, τόνισε πως όσο καλά πήγε η χώρα στο υγειονομικό κομμάτι τόσο καλύτερα θα πάει στην οικονομία.

«Θέλει λίγο χρόνο ακόμα» είπε, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Το πρόβλημα με τους δήμους

Εν τω μεταξύ, το θέμα που αναδεικνύεται είναι ότι με το νόμο του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου οι δήμοι αποδίδουν τους πεζόδρομους ή τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στα καταστήματα εστίασης για να αυξήσουν τα ωφέλιμα τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν με αυτόν τον τρόπο την απώλεια που θα έχουν στο τζίρο τους από τα λιγότερα τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις σε ορισμένους δήμους με τις διαδικασίες που ακολουθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών που απαιτούνται από τους δήμους και όπου δεν υφίσταται η δυνατότητα παραχώρησης σε καταστήματα επιπλέον τετραγωνικών μέτρων τότε θα μειώνονται τα δημοτικά τέλη κατά 50%.

«Δεν εξετάζονται μειώσεις μισθών ή συντάξεων στο Δημόσιο»

Προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με τρόπο που δεν θα θίγονται μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου, καταβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξή ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει μειώσεις μισθών ή συντάξεων στο Δημόσιο.

«Δεν υπάρχει στο τραπέζι... δεν συζητούμε περικοπές γιατί θέλουμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, η ύφεση φέτος θα είναι της τάξης περίπου του 6% και η ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 στο 5,5%.

Παράλληλα -σε μία αποστροφή του λόγου του που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση- συμβούλεψε την κυβέρνηση να προσφύγει για δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Μιλώντας στη Βουλή, όπου ψηφίστηκε με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ η ανανέωσης της θητείας του για άλλα πέντε χρόνια στο «τιμόνι» της Τράπεζας της Ελλάδας, αναρωτήθηκε:

«Για ποιο λόγο να δανειζόμαστε με επιτόκιο όταν μπορούμε να πάρουμε δάνειο με 0%; Μην αγνοήσετε τον ESM. Δεν είναι μνημόνιο» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ