ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο για τις υγειονομικές δομές στα νησιά και την επανεκκίνηση του τουρισμού

Το σχέδιο για τις υγειονομικές δομές στα νησιά και την επανεκκίνηση του τουρισμού
INTIME

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά της Ελλάδας, παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να παραμείνει ασφαλής χώρα ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε δεσμεύσει 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid 19 στα νησιά και μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ, αν χρειαστεί».

Όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ανακοίνωσε την ενίσχυση της Υγείας με επικουρικό προσωπικό, ενίσχυση με γιατρούς από Υγειονομικές Περιφέρειες, συμβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων με ιατρούς, εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι Πλωτές Ομάδες Υγείας θα συνεργάζονται με δήμους μικρών νησιών, θα διενεργούν τεστ και θα υποστηρίζουν τον ΕΟΔΥ, σε εθελοντική συνεργασία με ΜΚΟ.

Για τις κινητές ομάδες Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων.

Η στρατηγική περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τεστ, τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Ήδη, έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και 1.577 αποστολές, ενώ εννέα μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.

Παράλληλα, οι πλωτές μονάδες υγείας, για την ενίσχυση των κρουσμάτων σε κατοίκους και τουρίστες, πιο γρήγορα. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με δήμους μικρών νησιών, ενώ θα γίνουν διαγνωστικά τεστ σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί και η εθελοντική συνδρομή των ΜΚΟ.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα διεξάγουν τεστ, θα συλλέγουν στοιχεία για επιδημιολογικές έρευνες και θα ενισχύουν την ιχνηλάτηση.

Επιπλέον, μοριακοί αναλυτές (PCR testing) θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά.

«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι'αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναφορικά με τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο κ. Κικίλιας θα γίνετια με την εξής σειρά: Γιατρός -> παραλαβή από πιστοποιημένο φορέα, μεταφορά με εναέριο ή πλωτό μέσο -> ανάλυση κλπ.

Ο υπουργός υπογράμισε πως «έχουμε 11 κάψουλες (αρνητικής πίεσης) για αεροδιακομιδή, θα προμηθετούμε κι άλλες».

Αναφορικά με τις αεροδιακομιδές, το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του ένα ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.

Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία αλλά και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.

Πέτσας: Συνεχίζουμε με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα

«Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει όλα το προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων ώστε να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι ιδίως φέτος με τη εξέλιξη της πανδημίας. Σε όλους εμάς υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα», τόνισε ο κ. Πέτσας μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Θεοχάρης: Από 1η Ιουλίου ανοίγει ο τουρισμός

Με τη σειρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ελλάδας στηρίζεται στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», ανέφερε αρχικά.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως «ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και τις διαμορφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις».

Στις 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό, ωστόσο επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής, μόνο με το πλήρωμα.

Όπως υπενθύμισε από 1 Ιουλίου έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά.

Μέτρα προληπτικού ελέγχου

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου και μετά από τεστ ετοιμότητας, στις αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.

Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, θα υπάρξουν τεστ για όλους, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε μία ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε καραντίνα.

Από την 1η Ιουλίου, για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν με την άφιξή τους ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτόν τον ρόλο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να ενεργοποιηθεί, αλλά και να υποδεχθεί η Ελλάδα ανθρώπους με ασφαλή τρόπο και στο τέλος της σαιζόν και έχοντας επιτύχει όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ