ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνικός τουρισμός: Έχουμε ανοίξει, ελάτε στην Ελλάδα

Ελληνικός τουρισμός: Έχουμε ανοίξει, ελάτε στην Ελλάδα
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, ούτε ο κορωνοϊός, και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε με φόντο το απέραντο γαλάζιο, τον λαμπερό ήλιο σε συνδυασμό με το ηφαιστειακό νησί απέναντι, για να απευθύνει παγκόσμια πρόσκληση για να έρθουν τουρίστες στην Ελλάδα.

Με τις εικόνες αυτές διαφήμισε σε όλα τα ξένα δίκτυα ενημέρωσης τις ομορφιές της χώρας, αλλά και την ασφάλειά της.

Το ταίριασμα του ήλιου με την θάλασσα, είναι σίγουρα η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της Ελλάδας και αυτή την εικόνα προώθησε, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, το υπουργείο Τουρισμού.

Την ώρα που δύει ο ήλιος, με το πιο δημοφιλές παγκοσμίως ηλιοβασίλεμα πάνω από το ηφαίστειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους τουρίστες, θέτοντας ως προτεραιότητα ένα φιλόξενο καλοκαίρι με υγειονομική ασφάλεια.

Ο ίδιος επεσήμανε πως:

«Ο ελληνικός τουρισμός επέστρεψε. Ετοιμαζόμαστε να άρουμε τους περισσότερους αεροπορικούς περιορισμούς. Ανοίγουμε τις πόρτες μας στον τουρισμό αλλά το κάνουμε έχοντας την ασφάλεια σας υπέρτατη προτεραιότητα.

Σήμερα το μήνυμα μου είναι απλό. Ελάτε στην Ελλάδα. Φέρτε τους φίλους σας, απευθυνθείτε στους ακροατές σας, στους τηλεθεατές σας ότι έχουμε ανοίξει και ότι είναι καλοδεχούμενοι».

Πενήντα δημοσιογράφοι από 15 χώρες

Στη πρόσκληση του πρωθυπουργού έδωσαν το παρών 50 δημοσιογράφοι από 15 χώρες του κόσμου, μεταφέροντας το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές ακροατήριο.

«Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να προβάλουμε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Δεν με ενδιαφέρει να γίνει η Ελλάδα ο υπ’ αριθμόν ένα προορισμός στην Ευρώπη, με ενδιαφέρει να είναι ο ασφαλής προορισμός της Ευρώπης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της Ελλάδας στην τουριστική αγορά, τόνισε ότι η χώρα μας μελέτησε προσεκτικά χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό, ώστε να αποτιμήσει αντικειμενικά κάθε ενδεχόμενο.

«Τον τελευταίο μήνα, κάθε άτομο που έχει φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα έχει υποβληθεί σε τεστ», είπε.

«Δημιουργήσαμε μια αρκετά καλή βάση δεδομένων με στοιχεία για τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα και ήταν θετικοί στον ιό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υποβάλαμε σε τεστ περίπου 4.000 άτομα που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και είχαμε μόνο δύο θετικά κρούσματα, τα οποία μάλιστα αφορούσαν σε ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί. Έτσι, αν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες».

Ερωτηθείς πού «αποδίδει την επιτυχία» της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η χώρα μας έδρασε γρήγορα, ενίσχυσε το σύστημα υγείας και επικοινώνησε ξεκάθαρα τις επιλογές της στους πολίτες, οι οποίοι στη συνέχεια κέρδισαν τη μάχη με την επιδημία, καθώς ακολούθησαν τις συστάσεις των ειδικών.

«Θέλω να εκφράσω στους πολίτες την πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη μου, διότι η επιτυχία μας οφείλεται κυρίως σε αυτούς» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η μάχη συνεχίζεται, καθώς ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση ταμείου ανάκαμψης συνάδει με τις θέσεις της Ελλάδας, αντανακλώντας τη φιλόδοξη νοοτροπία που οφείλει να έχει η Ευρώπη ώστε να ανακάμψει μετά την πανδημία.

Συμπλήρωσε ότι με τα σημερινά δεδομένα η χώρα μας θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις, σε βάθος τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πόρους που θα αξιοποιηθούν σωστά.

Τι μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε φιλοξενούμενος στην εκπομπή GPS του CNNi, την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον παρουσιαστή της εκπομπής Fareed Zakaria να υπογραμμίζει «ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που κατάφεραν να έχουν τόσο χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων».

Το France 24 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι «έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες».

Το Βloomberg με τη σειρά του σημειώνει: Η Ελλάδα νίκησε τον κορωνοϊό. Μπορούν τώρα οι τουρίστες να σώσουν την οικονομία της;

Με τη σειρά του, το BBC σημειώνει: Η απομόνωση των νησιών τελείωσε καθώς η Ελλάδα επιτρέπει στους τουρίστες να επιστρέψουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ