ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Πολιτικές αντιδράσεις για το κυκλοφοριακό χάος

Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Πολιτικές αντιδράσεις για το κυκλοφοριακό χάος
Δήμος Αθηναίων

Εικόνες χάους και πρόχειρο πειραματισμό που αγνοεί τις ανάγκες κατοίκων, επαγγελματιών και εργαζομένων της Αθήνας καταλογίζει η αντιπολίτευση σε κυβέρνηση και δήμο Αθηναίων κατά την πρώτη ημέρα της πιλοτικής εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου» και των ρυθμίσεων στην οδό Πανεπιστημίου, που αποτελεί μια πολύ πιο κεντρική αρτηρία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Από το πρωί της Δευτέρας, μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, παρά την παρουσία τροχονόμων για τη ρύθμιση της κίνησης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν τις ώρες αιχμής στην άνοδο της Συγγρού από τον Άγιο Σώστη, στη Βασιλίσσης Αμαλίας και την Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Σοφίας, την Καλλιρρόης και την Αλεξάνδρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σταδιακά θα εφαρμοστούν και οι υπόλοιπες αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου. Σειρά θα πάρει την ερχόμενη εβδομάδα, η διαμόρφωση της περιοχής γύρω από την πλατεία Συντάγματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτέλεσμα έλλειψης διαλόγου οι εικόνες χάους

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στην κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων το σημερινό μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως «η σημερινή εικόνα χάους του κέντρου της Αθήνας, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών, αποτελεί ένα καμπανάκι για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Δήμου Αθηναίων».

«Μία παρέμβαση άγνωστων αποτελεσμάτων και συνεπειών προχωράει χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και με ελλειπή προετοιμασία», τονίζει η Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακόμα ότι το κέντρο της Αθήνας «δεν μπορεί να γίνει πεδίο πρόχειρου πειραματισμού σε βάρος κατοίκων, εργαζομένων και επαγγελματιών». «Περιμένουμε από την Κυβέρνηση και την Δημοτική Αρχή μεγαλύτερη σοβαρότητα και να παρουσιάσουν το σχέδιο τους:

  1. Για την ουσιαστική αναβάθμιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
  2. Για την προστασία της κατοικίας, του λιανεμπορίου και των επαγγελματιών του κέντρου.

Κανένα φιλόδοξο σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σεβασμό στην καθημερινότητα των ανθρώπων της Αθήνας», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΙΝΑΛ: Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες

Επικρίσεις κατά του δήμου Αθηναίων και από το ΚΙΝΑΛ για το κυκλοφοριακό χάος και την ασφυξία που προκλήθηκε στο κέντρο της Αθήνας από την πρεμιέρα του «Μεγάλου Περιπάτου».

«Οι μεγάλες παρεμβάσεις στην Αθήνα, απαιτούν όραμα, στόχο, αλλά και σωστή προετοιμασία. Για να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Η Παράταξή μας το έχει αποδείξει αυτό στην πράξη. Η σωστή προετοιμασία είναι απόλυτα σαφές ότι έλειψε από τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στον Δήμο της Αθήνας», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής.

«Ούτε διάλογος υπήρξε, ούτε ενημέρωση έγινε, ούτε η στιγμή ήταν κατάλληλη. Είναι ώρα η Κυβέρνηση και ο Δήμος Αθηναίων να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι όλα για το «φαίνεσθαι» και την επικοινωνία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ταλαιπωρεί τους πολίτες», καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.



ΚΚΕ: Ο «Μεγάλος Περίπατος» εξελίσσεται σε «Μεγάλη Ταλαιπωρία»

Για «Μεγάλη Ταλαιπωρία» των εργαζομένων, επαγγελματιών και κατοίκων κάνει λόγο το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι οι συγκοινωνιακές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη βδομάδα και εντάθηκαν από χθες, Κυριακή, με τις παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου και την πλατεία Συντάγματος «οδήγησαν σε πρωτοφανή κίνηση στο κέντρο».

Σύμφωνα με την Κομματική Οργάνωση Αττικής, αυτή η κίνηση επηρεάζει κατοίκους και διερχόμενους, ενώ εξαπλώνεται και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, την Πειραιώς, τη Συγγρού, την Πατησίων, την Αχαρνών και αλλού, ακόμη και σε στενά.

«Επιβεβαιώνεται η τοποθέτηση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, ότι δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, ούτε ολοκληρωμένη μελέτη, για τις παρεμβάσεις που πραγματικά χρειάζεται να γίνουν. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της βιασύνης της δημοτικής αρχής, που μαζί με τη στήριξη των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο, προχώρησαν εν μέσω πανδημίας κι ενώ έχει αρθεί ο δακτύλιος στην Αθήνα στο να διαμορφώσουν το περιβόητο "τουριστικό περιβάλλον", αγνοώντας τις ανάγκες κατοίκων, επαγγελματιών και εργαζομένων» υπογραμμίζει η ΚΟΑ Αττικής.

Θεωρεί «πρόκληση τη στιγμή που εμφανίζεται η δημοτική αρχή, ως προστάτης της υγείας των δημοτών, να προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και ταυτόχρονα να μη λαμβάνει ούτε ένα στοιχειώδες μέτρο για το στοίβαγμα του κόσμου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παίζοντας το γνωστό παιχνίδι αρμοδιοτήτων με την κυβέρνηση και το υπουργείο».

«Αν ήταν το κίνητρο η βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας, θα έμπαινε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας, με πύκνωση του δικτύου των δρομολογίων, με αύξηση του προσωπικού και των οχημάτων, ώστε να μπορούσε ευκολότερα να υποκατασταθεί η χρήση των ΙΧ από τη χρήση των ΜΜΜ», δηλώνει η Κομματική Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά ο Δήμος Αθηναίων για τον Μεγάλο Περίπατο έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και γίνονται με σταδιακό τρόπο. Κι αυτό προκειμένου να τεθούν σε μια πραγματική, ζωντανή δημόσια διαβούλευση ώστε το επόμενο διάστημα, όπου χρειαστεί, να υπάρξουν βελτιώσεις και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την καθημερινότητα στην πόλη μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ