ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή – Έντονες αντιδράσεις

Γεωργιάδης: Η Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή – Έντονες αντιδράσεις
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι η Ελένη Τουλουπάκη πρέπει να μπει στη φυλακή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της ίδιας της εισαγγελέως διαφθοράς όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκπομπή του Γιώργου Παππαδάκη στον ΑΝΤ1 και σε αντιπαράθεση με τον Νίκο Παππά, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως η Ελένη Τουλουπάκη παραβίασε το Σύνταγμα ασκώντας δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο για την υπόθεση Novartis.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε λάθος του κ. Λοβέρδου που δέχτηκε την άρση της ασυλίας του κατά παραβίαση του Συντάγματος.

Σημείωσε δε ότι έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχει κληθεί να απολογηθεί ακόμα γιατί δεν υπάρχει υπόθεση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε:

«Άλλη μια πράξη κατάχρησης της εξουσίας της κ. Τουλουπάκη για την οποία πρέπει να μπει φυλακή, γιατί παραβίασε το Σύνταγμα. Αυτή είναι η βαρύτερη πράξη της. Όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί ορκιζόμαστε πίστη στο Σύνταγμα. Η κ. Τουλουπάκη αποφάσισε να παραβιάσει το Σύνταγμα. Αυτό είναι για πολλά έτη φυλακή. Δεν απειλών. Το Σύνταγμα είναι ιερό κείμενο και η κ. Τουλουπάκη αποφάσισε να το παραβιάσει για να κάνει πολιτικό χατήρι στον ΣΥΡΙΖΑ».



Η απάντηση Τουλουπάκη

Απαντώντας, η Ελένη Τουλουπάκη κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι αγνοεί την ελληνική και διεθνή νομιμότητα. Είπε ακόμα ότι σημειώνεται κύμα ανθρωποφαγίας είσαγγελέων. Η ανακοίνωση της κ. Τουλουπάκη έχει ως εξής:

«Με το νόμο 4596/2019 που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή οδηγία 2016/343/ ΕΕ και σε συμμόρφωση προς πλήθος αποφάσεων του ΕΔΔΑ (ενδεικτικά Αllenet de Ribemont κατά Γαλλίας 1995, CASE OF G.C.P. v. ROMANIA ) θεσμοθετείται πλέον η απαγόρευση οποιασδήποτε δημόσιας αναφοράς δημόσιου λειτουργού ή κυβερνητικού αξιωματούχου σε εκκρεμή ποινική διαδικασία και τούτο γιατί προσβάλλεται κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας.»

Η εισαγγελέας διαφθοράς επισημαίνει ακόμα:

«Με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη (περί φυλάκισης μου κλπ) αποδεικνύεται ότι αγνοείται προκλητικά η νομοθεσία της χώρας ,οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου καθώς και η πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ, αρχές ωστόσο που η Εισαγγελία Διαφθοράς σέβεται και τηρεί ως κόρην οφθαλμού για κάθε πρόσωπο που τυχόν ερευνάται μεταξύ των οποίων και ο κ. Υπουργός. Η καταπάτηση κάθε δικονομικού κανόνα, των βασικών δικαιωμάτων και αρχών της ΕΣΔΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το ζήτημα είναι θεσμικό και αφορά στα θεμέλια του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας αυτής καθαυτής. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να ενημερωθούν επίσημα πια όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Έχω θεσμική υποχρέωση να σταθώ όρθια σε αυτό το χωρίς προηγούμενο κύμα ανθρωποφαγίας εισαγγελικών λειτουργών».

«Να τον στείλει σπίτι του»

Στο θέμα πήρε θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι:

«Μετά την κατάρρευση του αφηγήματος περί σκευωρίας για το σκάνδαλο Novartis με τις αποκαλύψεις για την κ. Ράικου, ο ερευνώμενος υπουργός, Αδ. Γεωργιάδης, δεν κατάφερε να κρύψει τον πανικό που τον διακατέχει. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να απειλήσει δημοσίως την εισαγγελέα Διαφθοράς που ερευνά την υπόθεσή του, λέγοντας πως «πρέπει να μπει φυλακή». Ίσως κάτι να ξέρει και να αγχώνεται».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει ως εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει άμεσα θέση για τις αποκρουστικές παρεμβάσεις του υπουργού του στη Δικαιοσύνη: Ή τον στέλνει σήμερα σπίτι του ή υιοθετεί τις χυδαίες και ωμές παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη που τον ερευνά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ