ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο τον Τσίπρα – Με σκληρό ροκ απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο τον Τσίπρα – Με σκληρό ροκ απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η πολιτική ζωή εξακολουθεί να παρουσιάζει την εικόνα «αρένας».

Η οξύτητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» με τα δύο κόμματα εξουσίας να ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες για λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών που μας γυρνάνε στη δεκαετία του ’60. Επιπλέον, οι κατηγορίες αφορούν και αξιόποινες πράξεις που κρίνονται από το Ειδικά Δικαστήριο.

  • Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να βάλει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ο Στέλιος Πέτσας καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε να αποπέμψει τον Νίκο Παππά είτε να επωμιστεί την ευθύνη του ηχητικού Μιωνή. Η στρατηγική αυτή έχει σαν plan A το ότι ο ο κ. Τσίπρας δεν θα αποπέμψει τον κ. Παππά, οπότε η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να παγιώσει εξίσωση Τσίπρας=Παππάς=παρακράτος. Με αυτή την εξίσωση απαξιώνεται ηθικά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν τη φθορά της κυβέρνησης από την οικονομική κρίση. Το plan B αυτής της γραμμής είναι να αποπεπεμφθεί ο κ. Παππάς, οπότε ο κ. Τσίπρας θα εμφανίζεται να υποκύπτει σε τελεσίγραφο της Νέας Δημοκρατίας. Ορισμένοι, βλέπουν στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις αρχές Σεπτέμβρη.
  • Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί γραμμή «σκληρού ροκ», απαντώντας στην όξυνση με ακόμα μεγαλύτερη όξυνση. Καταγγέλλει τη λειτουργία ενός παρακτρατικού μηχανισμού τύπου «Watergate» της Νέας Δημοκρατίας, οποίος, κατά την Κουμουνδούρου, υπέκλεπτε και υποκλέπτει συνομιλίες υπουργών και στελέχων του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αναγωγή στη παρελθόν της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όταν είχε αποκαλυφθεί ο μηχανισμός Μαυρίκη. Ο προφανής στόχος του ΣΥΡΙZA είναι να απαξιώσει προκαταβολικά νέες ηχογραφήσεις που φημολογείται ότι θα δημοσιοποιηθούν. Ταυτόχρονα, συσπειρώνει τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδεξιά γραμμή. Η Κουμουνδούρου καλύπτει τον Νίκο Παππά. Ωστόσο, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του κ. Παππά ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν γνώριζε τις συναντήσεις του με τον Σάμπυ Μιωνή.

Η οξύτητα που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ πιθανό να έχει ως «παράπλευρη απώλεια» τη συναίνεση στην εξωτερική πολιτική.

Τι είπαν Πέτσας και Γεραπετρίτης

Στο σημερινό briefing ο Στέλιος Πέτσας είπε: «Τρεις μέρες μετά τις αποκαλύψεις που παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες:

-Δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούσε σαν «μαγαζί» με παραμάγαζα.

-Εμφανίζουν τον κ. Παππά αποφασισμένο να παρέμβει στην Εισαγγελέα κυρία Τουλουπάκη.

-Επιβεβαιώνουν στοχοποίηση της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να προσποιείται πως δεν άκουσε και δεν είδε τίποτα […]

Μετά από όλα αυτά επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας τότε, με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου -στο «μαγαζί» όπως λέει ο ίδιος- γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού- παρακρατικού κυκλώματος που έβγαζε λεφτά, όπως είπε ο ίδιος. Αποδεικνύεται, τελικά, ότι δεν ενδιαφέρονταν πώς να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά πώς να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, πώς να συγκροτήσουν παρακράτος, πώς να γίνουν καθεστώς και να ελέγξουν όλους τους «αρμούς της εξουσίας», όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας.

Και για όλα αυτά τα συγκλονιστικά που αποκαλύπτονται ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Δεν γνώριζε τίποτα; Δεν άκουσε ποτέ κάτι; Δεν του είπε τίποτα ο κ. Παππάς; Δεν τον ενοχλούν ούτε τώρα όσα αποκαλύπτονται; Οφείλει ο κ. Τσίπρας να καταλάβει ότι τώρα δεν έχει παρά μόνο δύο επιλογές: Είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε, όπως όλοι οι πολίτες, επιτέλους, να απαντήσει».

Η διαδρομή

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση του ρ/σ Θέμα είπε:

«Η αλήθεια είναι ότι είναι μία διαδρομή, η οποία κάθε φορά μάς προσθέτει και ένα μονοπάτι καινούριο. Είναι ένα ντόμινο που δεν ξέρουμε πού καταλήγει. Αυτήν τη στιγμή μόνο συμπερασματικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για γνώση του πρώην πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως σταματάει στον κύριο Παππά, υπάρχει βεβαίως μία ανακριτική διαδικασία η οποία θα έλθει και θα "κουμπώσει" περισσότερο τα πράγματα».

Ο κ, Γεραπετρίτης υπογράμμισε:

«Δεν ομιλούμε για ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε μία δεύτερη θέση στην κυβέρνηση. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται και χωροταξικά αν θέλετε, και από άποψη κυβερνητικής ιεραρχίας, δίπλα στον πρωθυπουργό. Και άρα κατά τεκμήριο υπάρχει μία κοινότητα γνώσης στα θέματα αυτά. Και ο πρωθυπουργός γνωρίζει για μένα που είμαι δίπλα του, άρα βρισκόμαστε σε μία διαρκή αλληλεπίδραση. Αυτό είναι το λογικό να συμβαίνει σε μία κυβέρνηση με τον υπουργό Επικρατείας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακράτος της Δεξιάς»

Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ήμερα στον ρ/σ Κόκκινο ότι:

«Ζούμε το αποτέλεσμα μια παρακρατικής επιχείρησης η οποία έχει στόχο να σύρει την πολιτική ζωή της χώρας στη λάσπη, όπως και στο παρελθόν έχει επιχειρήσει η Δεξιά», διεμήνυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη συνέντευξή του στον ρ/στ «στο Κόκκινο».

«Έχει στηθεί ένα σύστημα παράνομων ηχογραφήσεων προκειμένου να εκβιάσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το σύνολο του δημόσιου βίου της χώρας. Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης που βρίσκεται η χώρα μας».

Πηγές της Κουμουνδούρου υποστήριξαν:

«Η υπόθεση αυτή μας γυρνάει 30 χρόνια πίσω, μόνο που τότε η ΝΔ πάλι με Μητσοτάκη αρχηγό, χρησιμοποιούσε τις κασέτες του Μαυρίκη, ενώ σήμερα χρησιμοποιεί τις κασέτες του Μυωνή. Από την ανάγνωση δε, των γεγονότων και μόνο, συνάγεται ότι ένα παρακρατικό δίκτυο λειτουργούσε ήδη από τη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με παράνομες ηχογραφήσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και με παράνομες παρακολουθήσεις από ιδιωτικούς μηχανισμούς εκπαιδευμένων επαγγελματιών, με ή χωρίς πτυχίο, αλλά που ήξεραν να κάνουν καλά τη δουλειά».

Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχουν ούτε να φοβηθούν ούτε να κρύψουν τίποτα. Γιατί δεν έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ