ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Θα προασπίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα

Δένδιας: Θα προασπίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα
ΙΝΤΙΜΕ

«Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις διεθνείς μας συμμαχίες, έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα η ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τις συναντήσεις μου με τον κ. Κατρούγκαλο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Λοβέρδο από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συνομιλητές μου και για γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», ανέφερε.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να διαβεβαιώσω ότι με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις διεθνείς μας συμμαχίες, έχουμε τη βούληση και τη δυνατότητα να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Η ενότητα του ελληνικού λαού, η εμπιστοσύνη στο Διεθνές Δίκαιο, η αποτρεπτική αμυντική ικανότητα της χώρας και η στήριξη των συμμάχων και εταίρων μας, είναι οι ισχυροί πυλώνες της πανεθνικής προσπάθειας για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», κατέληξε ο υπουργός.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ

Η συμφωνία αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη χερσαία και νησιωτικά, ανταποκρινόμενη πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τη στρατηγική της Ελλάδας στην επίλυση αντίστοιχων θεμάτων, αλλά και στην πρόθεση για συνεννόηση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Στο κείμενο της συμφωνίας όσον αφορά τα όρια των θαλασσίων ζωνών σημειώνεται ότι «η οριοθετική γραμμή των θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται να ασκούν αντιστοίχως τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα είναι η οριοθετική γραμμή για την υφαλοκρηπίδα που καθορίστηκε με τη Συμφωνία του 1977 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων υφαλοκρηπίδων». Σημείο το οποίο επιβεβαιώνει πέραν των δικαιωμάτων των νησιών και την αρχή της μέσης γραμμής.

Επίσης η συμφωνία προβλέπει ότι η «οριοθέτηση που έγινε προς το παρόν δεν σκοπείται να βαίνει πέραν του σημείου 1 προς Βορρά και πέραν του σημείου 16 προς Νότο. Η παρούσα οριοθέτηση θα επεκταθεί προς οιαδήποτε κατεύθυνμση μέχρι τα σημεία συνάντησης των θαλασσίων ζωνών των αντιστοίχων γειτονικών κρατών όταν θα έχουν συναφθεί οι σχετικές συμφωνίες».

Το σημείο 1 προς Βορρά αφορά το τριεθνές Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας, όπου εκκρεμεί η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ το σημείο 16 προς Νότο αναφέρεται σε μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή και δεν φτάνει μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.

Στη συμφωνία τονίζεται ρητά επίσης, ότι αυτή δεν θίγει «τις αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σύμφωνα με τους εφαρμοστέους κανόνες και κανονισμούς της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ