ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημοσιοποιήσει το «ηχητικό» της οικονομικής κρίσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δημοσιοποιήσει το «ηχητικό» της οικονομικής κρίσης
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Η Κουμουνδούρου ούτε που θέλει να ακούει για την «ατζέντα της κασέτας».

Όπως είπε αξιωματούχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο CNN Greece, η σκανδαλολογία λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για το δημόσιο διάλογο διότι αντί αν συζητιέται το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, επιχειρείται να εγκλωβιστεί η συζήτηση στον «βούρκο» των υποκλοπών και των σκοτεινών μηχανισμών.

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απαντήσει στη ΝΔ στο πεδίο της σκανδαλολογίας.

Αντιθέτως, θα επιχειρήσει να δημοσιοποιήσει το «ηχητικό» της οικονομικής κρίσης, δηλαδή να αναδείξει στον δημόσιο διάλογο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, καθώς και την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κατάστασης.

Το ζήτημα είναι βέβαια ότι την ατζέντα την καθορίζει κατά κύριο λόγο η εκάστοτε κυβέρνηση, όχι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Δύο πεποιθήσεις

Αναφορικά με την κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές, κατάφερε να γυρίσει τη χώρα σε χρόνο-ρεκόρ ξανά πίσω στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Η οικονομία μπήκε σε ύφεση από τον Οκτώβρη του 2019, δηλαδή πριν την πανδημία και σήμερα η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός μας χτυπούν ξανά απειλητικά την πόρτα.»

Στην Κουμουνδούρου έχουν παγιωθεί δύο αντιλήψεις:

  1. Το ύψος της κρίσης θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τις χειρότερες στιγμές του Μνημονίου.
  2. Η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει απλώς ανικανότητα στη διαχείριση μιας έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη κατάσταση. «Βλέπει» την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση της οικονομίας σε βάρος των μικρομεσαίων και υπέρ του ΣΕΒ

Επισημαίνεται ότι στη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύτηκε σήμερα, η ανεργία θεωρείται Νο1 πρόβλημα (49,3% των ερωτηθέντων). Το 62,1% είπε ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους έχει μειωθεί ή θα μειωθεί, ο φόβος είναι το Νο1 συναίσθημα (49%), ενώ το 54,6% πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε άσχημα στη χώρα.

Περιοδεία στην Κέρκυρα

Η προώθηση της ατζέντας της οικονομία συνδυάζεται με μια μεγάλη πορεία του Αλέξη Τσίπρα στη «βάση» της κοινωνία. Σχεδόν κάθε μέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντιέται με μια κοινωνική ομάδα ή κάνει μια περιοδεία για να αναδείξει τα επιμέρους προβλήματα των πολιτών. Σήμερα βρέθηκε στην Κέρκυρα όπου μετά από περιοδεία του στο κέντρο της πόλης έκανε την εξής δήλωση:

«Πολύ φοβάμαι ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και δεν βγει από την φούσκα της εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει, το φθινόπωρο στα μεγάλα νησιά μας, δεν θα μιλάμε για μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, αλλά θα μιλάμε για οργάνωση συσσιτίων.»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι όλες τις επαφές που είχε αλλά και τα μηνύματα από όλους τους τουριστικούς προορισμούς, αποτυπώνουν «μία τραγική, δραματική εικόνα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδεινώσει την κατάσταση με την ασυνεννοησία, την έλλειψη σχεδιασμού, τον ερασιτεχνισμό, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικά την επανέναρξη της τουριστικής περιόδου».

«Ο εδώ και έναν μήνα υπό ανασχηματισμό υπουργός Τουρισμού, όσο παραμένει, πέφτει από γκάφα σε γκάφα και οδηγεί τον τουρισμό σε κατάσταση τραγική, δραματική. Ούτως ή άλλως ήταν δύσκολα τα πράγματα, αλλά με τη στρατηγική της ανυπαρξίας σχεδίου, με την κατάθεση πρωτοκόλλων την τελευταία στιγμή, με την επίταξη δωματίων για καραντίνα μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο. Και για αυτό το μπάχαλο την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, επεσήμανε πως πέρα από το γεγονός ότι οι αφίξεις τουριστών θα είναι πολύ περιορισμένες φέτος, «θα είναι λιγότερες εξαιτίας αυτής της ανυπαρξίας σχεδιασμού».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνεία στο «δραματικό SOS» που εκπέμπουν οι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού. «Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Υπάρχουν εποχικοί εργαζόμενοι που μπορεί να κάνουν και 18 μήνες για να βρουν εργασία και προφανώς δεν μπορούν να επιβιώσουν, διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην στηρίξει την εργασία αλλά να επιδοτήσει την αναστολή της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, και οι επιχειρηματίες εκπέμπουν κι αυτοί sos γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης, διότι δεν στηρίχθηκαν ουσιαστικά . «Από όλους όσους συζήτησα, ούτε ένας δεν μου είπε ότι κατάφερε να έχει πρόσβαση σε δανεισμό και αναρωτιέμαι: Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια που εξήγγειλε ο κύριος Μητσοτάκης που πήγαν; Σε ποιους πήγαν;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ