ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Τουρκικά ΜΜΕ προδικάζουν ομόφωνη απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί

Αγία Σοφία: Τουρκικά ΜΜΕ προδικάζουν ομόφωνη απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Emrah Gure

Τη 10η Ιουλίου θέτουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως ημέρα ανακόινωσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το αίτημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Αγία Σοφία ανήκει από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Η πρόθεση της Άγκυρας να μετατραπεί σε τζαμί έχει προκαλέσει πλήθος ηχηρών δεθνών αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το ΣτΕ προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγία Σοφία τζαμί και ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε.

Δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών τουρκικών μέσων ενημέρωσης επικαλούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ανώτατο Δικαστήριο προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934 που φέρει υπογραφή Ατατούρκ και στην ομόφωνη απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μετά τη σαφή θέση ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος που πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ», ο τουρκικός Τύπος αφήνει υπόνοιες ότι ο Βαρθολομαίος από κοινού με την CIA βοήθησαν τον Φετουλάχ Γκουλέν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Αν το πραξικόπημα πετύχαινε, ο "Άγιος αυτός Άνθρωπος" (σ.σ. Βαρθολομαίος), όπως τον χαρακτήρισε ο πρώην διευθυντής της Hurriyet Ερτουγρούλ Οζκιόκ, θα ήταν ο πρώτος που θα επισκεπτόταν για να συγχαρεί τον προδότη Φετουλάχ Γκιουλέν και για να του δείξει πόσο τον αγαπάει», γράφει ο Ταμέρ Κορκμάζ στη «Γενί Σαφάκ», ο οποίος κάνοντας παράλληλα κι ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τον χαρακτηρίζει «Αρχι-βρωμερό» και «βλαμμένο», τα «αλαζονικά λόγια» του οποίου θα λάβουν την απάντησή τους σε λίγες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ