ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές Δ. Καμμένου κατά Ν. Ξυδάκη για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

Βολές Δ. Καμμένου κατά Ν. Ξυδάκη για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Βολές κατά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη έριξε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου ότι δεν θεωρεί έλλειψη σεβασμού την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

“Η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση αργότερα δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού ο οποίος δεν θεωρεί έλλειψη σεβασμού να διαβάζεται το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος σε ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση, επί της ουσίας, καταδεικνύει την αντίθεση μεταξύ της καταδικαστικής ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της μετάδοσης αποσπασμάτων του Κορανίου σε σχέση με τη δήλωση του κ. Ξυδάκη περί απλής ανάγνωσης θρησκευτικών κειμένων.

Παράλληλα, τονίζει ότι, πρόκειται για προκλητική συμπεριφορά η οποία θίγει και προσβάλλει τον ελληνικό λαό δεδομένου πως η Αγιά Σοφία συνεχίζει να αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Χριστιανικής Πίστης.

“Οι προκλήσεις και εμμονές της Τουρκίας καθιστούν σαφές ότι ουδεμία εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στη χώρα όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού ενώ η επιθυμία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οικοδόμημα χτισμένο πάνω στην αλληλεγγύη και το σεβασμό των κρατών μελών, κρίνεται αναμφίβολα ουτοπική”, επισημαίνει ακόμα ο βουλευτής.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ξυδάκης σχολιάζοντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, δήλωσε ότι “το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού, αντιθέτως έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες”.

Ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας σήμερα στο αθηναϊκό πρακτορείο, προσπάθησε να ανασκευάσει την εν λόγω δήλωση, λέγοντας ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο που ενώνει ανθρώπους και "να μην ακολουθήσουμε τον ολισθηρό δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους".

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως "η συζήτηση για την επαπειλούμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πρέπει να τεθεί, όχι με τους όρους της νεο-οθωμανικής ρητορικής, αλλά με όρους σεβασμού και προστασίας ενός κορυφαίου μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς" και κάνει λόγο για ορατές πολιτικές επιδιώξεις της διακυβέρνησης Ερντογάν.

"Μία παντοκρατορία του κόμματος AKP, η οποία όλο και συχνότερα φοράει το θρησκευτικό ένδυμα του ισλαμισμού, επιχειρώντας τον μετασχηματισμό του κοσμικού κεμαλικού κράτους σε ένα νεοϊσλαμικό κράτος με αξιώσεις ηγεμονίας στον ισλαμικό κόσμο", διευκρινίζει.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τον προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασαν χθες ότι “η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή”.

“Τυχόν τέτοιες ενέργειες, είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”, σημείωσαν ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Έλλειψη θρησκευτικού σεβασμού η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ