ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Δευτέρα παρουσιάζονται οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τη Δευτέρα παρουσιάζονται οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τρεις με τέσσερις μήνες θα διαρκέσει ο διάλογος πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του το βράδυ της Δευτέρας σε μία εκδήλωση που θα γίνει στο προαύλιο της Βουλής και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησής του για την αναθεωρητική διαδικασία δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, λένε αρμόδιες πηγές.

Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανοίξει την διαδικασία σε σημείο που θα μπορέσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στον διάλογο, ώστε να προωθηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές. Όμως μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή υπονόησε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεχτεί την απλή αναλογική θα περιορίσει και την δυνατότητα να ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος που επιθυμεί η Νέα Δημοκρατία να ανοίξουν και με τα οποία η κυβέρνηση διαφωνεί.

Πάντως το Μαξίμου έχει υπονοήσει πως θα μπορούσαν να μπουν στην συζήτηση θέματα που συνδέονται με τον εκλογικό νόμο, όπως η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η δυνατότητα ψήφος στους ομογενείς.

Οπωσδήποτε στις κυβερνητικές προτάσεις θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως επίσης και η ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας με αναβάθμιση του ρόλου των δημοψηφισμάτων.

Το Μαξίμου αποφεύγει προς το παρόν να συζητήσει για το εάν τελικώς η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την βάση θα περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμφανιστεί θετικός σε μία τέτοια εξέλιξη, έχει πει πως έχει ωριμάσει η σχετική συζήτηση, ωστόσο βρίσκεται πάντα αντιμέτωπος και με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Η ομάδα των 53 έχει χτυπήσει καμπανάκι με αποδέκτη του Μαξίμου και επισημαίνει ότι είναι απόλυτα αντίθετη στην εκλογή Προέδρου από τον λαό.

Την ίδια άποψη φέρεται να υποστηρίζει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος γνωστοποίησε τις αντιρρήσεις του και στον ίδιο τον πρωθυπουργό στο τελευταίο κυβερνητικό συμβούλιο.

Όμως για τον Τσίπρα η εκλογή Προέδρου από την βάση αποτελεί μία ριζική τομή που δύσκολα θα την προσπεράσει.

Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί από την Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου ακόμη και μέσω μίας εναλλακτικής: Δηλαδή η ανάδειξη να γίνεται από τον λαό μόνο εφόσον η Βουλή δεν καταφέρνει να εκλέξει Πρόεδρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ