ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρίνια Μέρκελ στον Τσίπρα για τους χειρισμούς στο προσφυγικό

Γκρίνια Μέρκελ στον Τσίπρα για τους χειρισμούς στο προσφυγικό
UROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)/φωτογραφία αρχείου

Τα παράπονά της για τους χειρισμούς της Ελλάδας στο προσφυγικό εξέφρασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη.

Την ώρα που το Βερολίνο εκφράζει ερωτήματα για το αν τα σχέδια μετεγκατάστασης προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα συνάδουν με τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα, δεδομένου και του συνωστισμού τους στα ελληνικά νησιά, δημοσίευμα των Financial Times, αποκαλύπτει ότι το περασμένο Σάββατο η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για το προσφυγικό, στον Αλέξη Τσίπρα, επιπλήττοντάς τον για τους χειρισμούς στο θέμα του προσφυγικού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε διπλωμάτης που ήταν παρών, «η Μέρκελ έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η επίπληξη της Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης είναι μια αλλαγή πλεύσης, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα, καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί τα προβλήματα από την θέση της ως οδού διαφυγής για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία.

Η γερμανική κριτική ενισχύθηκε και από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε την Τετάρτη πως «η Ελλάδα πρέπει να τα πάει καλύτερα όσον αφορά στην επαναπροώθηση εκείνων που δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο. Πάντως ο Ζάιμπεερτ αναγνώρισε πως υπήρχαν «μεγάλες δυσκολίες» σε ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο προέβλεπε πως η ΕΕ θα επαναγκαθιστούσε έναν πρόσφυγα για έναν που επέστρεφε στην Τουρκία.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου διαβιούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν λείπουν και οι συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Ενδεικτική της κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί στην Ελλάδα όσον αφορά την προσφυγική κρίση είναι η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που χαρακτηρίζει τη χώρα ως «αποθήκη ψυχών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ