ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: Τη Δευτέρα αρχίζει ο δεύτερος γύρος

Τηλεοπτικές άδειες: Τη Δευτέρα αρχίζει ο δεύτερος γύρος
EUROKINISSI/Αλέξανδρος Ζωντανός

To μπαλάκι στην Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να πετάξει το Μέγαρο Μαξίμου καλώντας ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει το απόγευμα της Δευτέρας στην συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση, παρά την δεινή θέση στην οποία βρέθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθεί να καταδείξει πως ό,τι συνέβη στο τηλεοπτικό τοπίο το τελευταίο διάστημα οφείλεται ουσιαστικά στην άρνηση της ηγεσίας της ΝΔ να αποδεχτεί την πραγματικότητα που επιβάλει να γίνει μία ρύθμιση στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών.

Τραυματισμένη από το πλήγμα του ΣτΕ, η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει ότι είναι αυτή που έχει τον έλεγχο των εξελίξεων και ότι δεν σύρεται πίσω από αυτές. Ως εκ τούτου κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι, εφόσον η αντιπολίτευση δεν συναινέσει στην συγκρότηση ΕΣΡ, το οποίο πρέπει να διενεργήσει και τον διαγωνισμό για τις άδειες, τότε θα καταθέσει την νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση προσωρινών αδειών. Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τροπολογία για την βεβαίωση λειτουργίας των καναλιών να κατατεθεί ούτως ή άλλως.

Με βάση την κυβερνητική ρύθμιση όσοι ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν προσωρινή βεβαίωση λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού θα πρέπει να καταβάλουν συγκεκριμένο τίμημα και να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σε υποδομές και προσωπικό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αίτημα για λήψη βεβαίωσης λειτουργίας, ή αλλιώς προσωρινής άδειας, μπορούν να υποβάλουν όχι μόνο τα υφιστάμενα κανάλια, αλλά και όσοι από τους υπερθεματιστές πήραν άδεια –όπως επίσης και οποιοσδήποτε επιχειρηματίας διασφαλίζει τις προδιαγραφές που θα θέτει η ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καθορίσει το τίμημα, το οποίο θα είναι συγκεκριμένο για όλους όσοι διεκδικούν μία προσωρινή άδεια, έως ότου το νέο ΕΣΡ διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι γεγονός πως δεν περίμενε αυτήν την δικαστική εξέλιξη που καταρρίπτει το νομοθέτημα της κυβέρνησης, αλλά ενδεχομένως μία άλλη απόφαση που δεν θα είχε τόσο απόλυτο χαρακτήρα και θα της επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να ανοίξει μέτωπο κατά των δικαστών, προχωρώντας σε κριτικά σχόλια για την απόφαση του ΣτΕ που είχαν ως στόχο να αφυπνίσουν την λαϊκή συνείδηση απέναντι σε μία αδικία που θέλει τα χρήματα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες να επιστρέφουν στους πλούσιους, αφήνοντας 15.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου θα συνεχίσει να αγνοεί επιδεικτικά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές και ασφαλώς δεν θα αποπέμψει τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά όπως ζητούν επίμονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες διαρροές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι λόγω των εξελίξεων ακόμη και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός μετατίθεται πια για αργότερα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την αλλαγή ατζέντας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την απόφαση του δικαστηρίου και υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους αυτό που είπε πριν από μερικές ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματός του, ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ