ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ.Τζανακόπουλος: Πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκέμβριου

Δ.Τζανακόπουλος: Πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκέμβριου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος προκειμένου να υπάρξει πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, έως στις 5 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε. Θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις όπως τα εργασιακά, τα ενεργειακά και στο σκέλος των δημοσίων δαπανών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

Υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Είναι όμως σαφές ότι αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών.

«Το κλίμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα είναι ότι συνεχίζουμε με προσήλωση την προσπάθεια ώστε να κλείσουμε τη συμφωνία έως το Eurogroup. Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Σε αυτή τη βάση, έχουμε τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

1

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Όσον αφορά στα εργασιακά, υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της ελληνική πλευράς έχουν ισχυρότατα επιχειρήματα που δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά είναι και νομικά και οικονομικά».

«Όλα όσα ισχύουν στην Ευρωζώνη πρέπει να ισχύουν και στη χώρα μας. Είναι βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου και με αυτή την έννοια εκτιμούμε ότι οι θέσεις μας θα γίνουν αποδεκτές και από τους θεσμούς και από το Eurogroup» είπε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι «χρειάζεται μία κοινωνική και πολιτική πανστρατιά», ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «στοχεύει στην παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος».

Παράλληλα κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει αντιπροτάσεις αναφορικά με τις φορολογικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό λέγοντας χαρακτηριστικά:

Η κριτική για τις φορολογικές επιβαρύνσεις, που πράγματι είναι μεγάλες, είναι δεκτή. Οφείλουν όμως να μας πουν με ποιον τρόπο θα πρέπει να καλυφθούν τα κενά.

Κυπριακό

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης για την τροπή των συνομιλιών και τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα».

«Δηλώνουμε τη σταθερή προσήλωση μας στις συνομιλίες, δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των διεθνών συνθηκών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν αναμένεται ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε:

Στην πρόσφατη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, εκφράστηκε από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα η θέληση για μία διμερή συνάντηση, ώστε να υπάρξει σύγκλιση στο ανοιχτό θέμα των εγγυήσεων. Δεν προσδιορίστηκε πότε θα γίνει η συνάντηση. Μετά την χθεσινή εξέλιξη θα δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Οι πολιτικοί συντάκτες ρώτησαν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν τις σχολίασε καθώς, όπως είπε, «πρόκειται για ένα δημοσίευμα ανεπιβεβαίωτο». «Σε κάθε περίπτωση» πρόσθεσε, «η θέση μας είναι γνωστή».

2

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στάση ΔΝΤ

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος».

«Το Ταμείο οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά και ότι τα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν νέα ύφεση στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να κάνει αυτή την τοποθέτηση ανοιχτά», ανέφερε.

Εθνική γραμμή για το χρέος

«Το θέμα το χρέους δεν είναι απομονωμένο από τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος. Δεν είναι πολιτικά ουδέτερο» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ωστόσο επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, με τη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης στο συγκεκριμένο ζήτημα».

«Παρόλα αυτά» πρόσθεσε «είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις και θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν βλέπαμε πολιτικές σύγκλισης σε αυτά τα ζητήματα.

Εκλογές το 2019

Για άλλη μία φορά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Επαναλαμβάνοντας ότι «την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου» ξεκαθάρισε:

Εκλογές θα γίνουν το 2019. Υπάρχει πολύς χρόνος έως τότε και θα κυλήσει νερό στο αυλάκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ