ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η εμμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα μετά το '19

Αλ. Τσίπρας: Αντιδημοκρατική η εμμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα μετά το '19
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

«Η σημερινή Σύνοδος έπιασε σχεδόν όλο το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστσιάδη, έθεσαν ενώπιον της Συνόδου τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Τόνισε επίσης, πως στο σχέδιο των συμπερασμάτων, υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου προκειμένου η Ε.Ε. να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης και να λάβει ενεργό μέρος -κάτι που χαρακτήρισε «πολύ σημαντική απόφαση».

Μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας είπε πως «επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής». Τόνισε ότι εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης το οποίο συμφώνησε η Ελλάδα με την Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης των μεταναστευικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει τον πρώτο μήνα άμεση αποσυμφόρηση των camps που βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Ελληνικό Πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το τέλος της αξιολόγησης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που "έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης" παρά τις αρχικές προβλέψεις. "Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, "είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της".

"Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Είμαι πεπεισμένος, ότι όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε μια συμφωνία.

Μέτρα για συνταξιούχους και νησιά

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ' όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα», υπογράμμισε.

Χρέος

"Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί (σ.σ. το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος). Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα".

Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, "δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ