ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργή Κοτζιά για τις διαρροές από τη Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό

Οργή Κοτζιά για τις διαρροές από τη Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με μια σκληρή ανάρτηση στο twitter ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε στους επικριτές του αναφορικά με τη στάση του στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Ο Νίκος Κοτζιάς με το tweet του, εξέφρασε την οργή του σε όσους του άσκησαν δριμεία κριτική για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης.

«Αναπαράγουν ψέματα τουρκικής προπαγάνδας νομίζοντας ότι έτσι γίνονται εκσυγχρονιστές. Στην πραγματικότητα γίνονται ουρά τουρκικού εθνικισμού» τονίζει σε έντονο ύφος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της Διάσκεψης κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι έδειξε ανετοιμότητα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενώ επιτέθηκε και κατά της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μερίδα του ελληνοκυπριακού Τύπου η αναβολή οφείλεται κυρίως στην στάση του Νίκου Κοτζιά. Και αυτό γιατί όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος και ζήτησε μερικές μέρες αναβολή.

Τελικά όπως διέρρεε η Τουρκοκυπριακή πλευρά ο Κοτζιάς και ο Τσαβούσογλου κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αναβολή μέχρι τις 23 Ιανουαρίου όμως η βιασύνη του έλληνα ΥΠΕΞ να το ανακοινώσει δημοσίως πριν συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές δημιούργησε ένταση στη Διάσκεψη και οδήγησε σε μισάωρη διακοπή.

Ακιντζί: "Ιστορική ευκαιρία"

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Γενεύης, δήλωσε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό δεν είναι «ανοικτού τέλους», καθώς, όπως είπε, υπάρχει ημερομηνία, είναι η 18η Ιανουαρίου, όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες και να προκύψει μια κοινή αντίληψη.

Επιθυμία του, είπε, είναι, ενώ από τη μια θα συζητείται το θέμα της ασφάλειας, από την άλλη να συνεχίσουν τη συζήτηση του εδαφικού και παράλληλα των άλλων θεμάτων που έμειναν πίσω και πλέον αυτή η δουλειά να μην είναι άλλο σε εκκρεμότητα.

«Αυτή η πιθανότητα υπάρχει, αυτή η ιστορική ευκαιρία υπάρχει. Εάν αυτή η εργασία που έφτασε μέχρι εδώ καταλήξει σε αποτυχία, θα είναι ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο λάθος. Γιατί θεωρώ ότι μια τέτοια ευκαιρία δεν θα ξανάρθει εύκολα», σημείωσε.

Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι η εκ περιτροπής προεδρία θεωρείται πολύ σημαντική για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και δεν πρόκειται ο ίδιος να δώσει στο “λαό” μια συμφωνία, που δεν θα την περιλαμβάνει. Για το θέμα της ασφάλειας, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ότι ασφάλειά τους είναι η Τουρκία σημειώνοντας ότι η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να εκληφθεί ως απειλή για τον άλλο.

Ο κ. Αναστασιάδης, ανέφερε, κατέθεσε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κρίνοντας ότι ο χάρτης εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και το ίδιο έκανε και ο ίδιος για τον ελληνοκυπριακό χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη – όπως είπε – την μεγάλη ενόχληση που θα δημιουργήσει στο “λαό” του.

Στην πενταμερή, όπως ανέφερε, διάσκεψη πήραν μέρος οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και ισότιμα οι δύο πλευρές και οι συνομιλίες άρχισε σε θετική ατμόσφαιρα.

Η ΕΕ, σημείωσε, κλήθηκε και παρίσταντο με το καθεστώς του παρατηρητή, αλλά δεν τέθηκε θέμα για τη συμμετοχή κάποιου άλλου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι όλες οι πλευρές, Τουρκία, Βρετανία, τουρκοκυπριακή πλευρά, ΗΕ και η ΕΕ συμφωνούσαν η διαδικασία να συνεχιστεί άμεσα, αλλά η Ελλάδα, υποστήριξε, « ήθελε χρόνο για να μπορέσει να εργαστεί ακόμη περισσότερο και μετά από διαβούλευση ορίσθηκε η 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία για την συνάντηση της τεχνικής ομάδας, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί στο Τύπο “με περίεργο τρόπο”, κατά την έκφρασή του, η 23η Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ