Ν.Χουντής: Χρειάζεται ένα Grexit από τα... αριστερά
Πηγή: EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μια έξοδο «από την ευρωζώνη από τα αριστερά» προτείνει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, επαναφέροντας παράλληλα την επιστροφή στη δραχμή.

Η νέα συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup σημαίνει «νέα βάρη και νέα δεινά για τον κόσμο», για τον ευρωβουλευτή, ο οποίος σε συνέντευξη του στον ρ/σ Ράδιο 1D Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την κατάσταση «αδιέξοδο».

«Η Ελλάδα, που είναι η επιτομή της κρίσης στην ευρωζώνη θα είναι σε μια διαρκή «μνημονιακή διαπραγμάτευση» και θα βρίσκεται σε ένα διαρκές «ευρωμνημόνιο» και επισήμανε ότι «αυτό σημαίνει συνεχή μέτρα λιτότητας, η λαϊκή κυριαρχία δεν θα παίζει κανένα ρόλο, η δημοκρατία έχει ακυρωθεί, το κοινοβούλιο είναι μόνο για να ψηφίζει ειλημμένες αποφάσεις», είπε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χουντής τόνισε ότι «το ερώτημα πλέον είναι τι δουλειά έχει η Ελλάδα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι μνημονιακές δυνάμεις, έχουν αποδεχθεί ότι για να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη πρέπει να υποστεί οποιαδήποτε θυσία. Οι θυσίες όμως δεν έχουν τέλος. Οι μνημονιακές δυνάμεις υπερασπίζονται την πολιτική τους, την πολιτική τους ύπαρξη , μιλώντας καταστροφολογικά. Αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με τέτοιους όρους».

Το κόμμα του προτείνει «ένα συγκεκριμένο τρόπο αποδέσμευσης της χώρας από την ευρωζώνη και επιστροφής στο εθνικό νόμισμα», μια έξοδο με «πρόγραμμα αντιμονοπωλιακό , πρόγραμμα κρατικοποιήσεων των τραπεζών, σταματήματος των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυσης των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, ενίσχυσης των ΜμΕ και διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», ένα πρόγραμμα που για τον ίδιο είναι αδύνατο να υλοποιηθεί εντός Ευρωζώνης.

«...πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολίτικό μέτωπο που θα ξεμπλοκάρει την χώρα από την Ευρωζώνη», τόνισε. Απαντώντας στο ερώτημα αν έπρεπε να γίνει αποδεκτό το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit, απάντησε πως «η πρόταση του Σόιμπλε είναι Μνημόνιο. Η πρόταση Σόιμπλε είναι αντί για γερμανικό ευρώ μια γερμανική δραχμή. Δεν είναι αυτή η πρόταση της ΛΑΕ. Υπάρχει η πρόταση για έξοδο από τα δεξιά και υπάρχει η πρόταση για έξοδο από τα αριστερά, πρόταση που υποστηρίζει η Λαϊκή Ενότητα».

Ερωτώμενος για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προσκλήσεις των τελευταίων ημερών και την στάση της ΕΕ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε πως «η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι κάτω από το έλεος της Τουρκίας, γιατί έχει πέσει στην παγίδα που έφτιαξε μόνη και που είναι η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας για το προσφυγικό. Με την συμφωνία αυτή η ΕΕ έκανε τον κύριο Ερντογάν ρυθμιστή, παρόλο που, όπως όλοι γνωρίζουν, αυτή η συμφωνία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες».

«Στην ουσία, ο κύριος Ερντογάν μένει εκτός ουσιαστικής κριτικής, για την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για το πάγιο και χρόνιο πρόβλημα, που θα έπρεπε να απασχολεί πιο έντονα την ΕΕ, της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», επεσήμανε καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ.

Διαβάστε επίσης