ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος για μέτρα & αντίμετρα: Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός 5-7

Τσακαλώτος για μέτρα & αντίμετρα: Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός 5-7
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο success story των αντίμετρων επικέντρωσε την ομιλία στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφεύγοντας αναφορές στα σκληρά και επώδυνα μέτρα που θα ψηφιστούν την Πέμπτη.

Αν και ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν μιλά για success story, σχολίασε πως με τα θετικά μέτρα που –όπως είπε- αγγίζουν τα 7,6 δις ευρώ σε σχέση με αρνητικά που είναι σωρρευτικά 4,9 δις ευρώ είναι σαν να κερδίζει ο Πανελευσινιακός την Μπαρτσελόνα με σκορ 7-5. Κάποια στιγμή έχασε τα χαρτιά του με τα μέτρα και εν είδη αστείου είπε: «Ελπίζω να μην μεγάλωσαν καθώς ψάχνω για το άλλο χαρτί...»

Με τους σχετικούς πίνακες στα χέρια του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η βασική μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι αυτή της επιτροπείας. «Δεν είναι άσπρο μαύρο. Υπάρχουν γκρίζες ζώνες και μετά το 2018» τόνισε, συνδέοντας την ψήφιση της συμφωνίας και με την συμφωνία για το χρέος.

Στην ομιλία του επιτέθηκε στη ΝΔ που επένδυε στη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με τον Μάκη Βορίδη στο καφενείο της Βουλής, λέγοντας ότι σε αντίθεση με την εκτίμηση του βουλευτή της ΝΔ, και η αξιολόγηση έκλεισε και η συζήτηση για το χρέος προχωρά. Άφησε ωστόσο, να εννοηθεί ότι μπορεί η συζήτηση να πάει μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου. Παραδέχθηκε πάντως, ότι για την νέα συμφωνία χρειάστηκε να γίνουν συμβιβασμοί αλλά έτσι, είπε ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αλλά και για τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

«Το δικό σας κοινωνικό κράτος δεν στηρίζονταν σε παροχές, αλλά σε ρουσφέτια και φοροδιαφυγή» είπε προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Εσείς λέτε ότι τα αντίμετρα είναι φερετζές, μεγάλη απάτη, τίποτα λαϊκίστικη αφήγηση. Ο Δαρβίνος έλεγε ότι η άγνοια πιο συχνά οδηγεί στην αυτοπεποίθηση, παρά η γνώση. Εσείς είστε ζωντανό παράδειγμα ότι η άγνοια δημιουργεί για εσάς αυτοπεποίθηση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Σήμερα ο κ. Τσακαλώτος ξεπέρασε τον κ. Τσίπρα. Μας είπε ότι για 5 δις μέτρα, βαριά για τους Έλληνες πολίτες, παίρνετε 7 δις αντίμετρα. Και θέλω ειλικρινά, εγώ ο ταπεινός, να σας θέσω το ερώτημα. Γιατί βρε παιδιά σταματήσατε στα 7 δις και δεν πήγατε στα 10, στα 12, στα 15 έτσι ώστε να τους διαλύσετε τελείως;», αναρωτήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απαντώντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε πως από εδώ και πέρα θα λένε ότι είδηση δεν είναι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ψέματα, αλλά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει αλήθεια. «Παριστάνετε πια την Μαρία Αντουανέτα της πολιτικής. Δηλαδή λέτε στον κόσμο: δεν έχετε ψωμί, φάτε αντίμετρα. Με λίγα λόγια «βγάζετε τη γλώσσα» στην κοινωνία. Στους ασθενέστερους ανθρώπους που ήλπιζαν σε σας, πίστεψαν ότι θα κάνετε κάτι καλύτερο. Και το μόνο που κάνετε είναι τους φτωχούς φτωχότερους», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ