ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση στοχοποιεί τη ΝΔ για την απεργία στην καθαριότητα

Η κυβέρνηση στοχοποιεί τη ΝΔ για την απεργία στην καθαριότητα

Από χτες το απόγευμα όταν η ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε τη συνέχιση της απεργίας στην καθαριότητα, η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί με δύο βασικούς στόχους:

​1. Να στοχοποιήσει τη ΝΔ για τη συνέχιση μιας απεργίας που δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες και θεωρείται αντιδημοφιλής.

​2. Να μετατρέψει σε πολιτική νίκη μια κατάσταση που παραδοσιακά στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη για την εκάστοτε κυβέρνηση –λέμε παραδοσιακά γιατί οι απεργίες στην καθαριότητα αποτελούν ενδημικό φαινόμενο.

Η πρόταση Τσίπρα

Αρχικά, χτες, είχε φανεί ότι είχε γεφυρωθεί το χάσμα κυβέρνησης - ΠΟΕ ΟΤΑ. Στη συνάντηση του με τους συνδικαλιστές στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση που ικανοποιούσε μέρος των αιτημάτων τους. Συγκεκριμένα, η πρόταση αποτελούταν από τέσσερα σημεία:

1. Πλήρης απαλοιφή του ηλικιακού ορίου για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

2. Μοριοδότηση των υφιστάμενων συμβασιούχων εργαζόμενων.

3. Οι θέσεις που θα προκηρυχτούν θα είναι περισσότερες από τις περίπου 2.500 θέσεις που έχουν ζητήσει μέχρι τώρα οι δήμοι.

4. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους.

Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Το προεδρείο της ΠΟΕ - ΟΤΑ φάνηκε ότι πείστηκε από την πρόταση του πρωθυπουργού, κρίνοντας προφανώς ότι με δεδομένες τις συνταγματικές και μνημονιακές δεσμεύσεις, δεν θα μπορούσε να κερδίσει τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο συσχετισμός διαμορφώθηκε αρνητικά απέναντι στην πρόταση Τσίπρα. Για τη συνέχιση της απεργίας ψήφισαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για την αναστολή της κινητοποίησης ψήφισαν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα, απεργία μέχρι και την Πέμπτη, κρίθηκε από το «λευκό» των προσκείμενων στη ΝΔ.

Η στοχοποίηση της ΝΔ

Η στάση της ΔΑΚΕ έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να στοχοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, κάνουν λόγο για κομματικά υποκινούμενη απεργία. Ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι η συνέχιση της απεργίας οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, που είναι ο στόχος της ΝΔ. Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης: «Με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα».

Με τη γραμμή «υποκινούμενη απεργία που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», η κυβέρνηση επιχειρεί:

- Να απαξιώσει ηθικά την απεργία και την ΠΟΕ - ΟΤΕ.

- Να αποποιηθεί της ευθύνης για τη συνέχιση μιας κατάστασης που μαζί με τον καύσωνα κάνει αφόρητη την καθημερινότητα.

- Να χτυπήσει πολιτικά τη ΝΔ παρουσιάζοντας την ως τυχοδιωκτική δύναμη που εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα σε βάρος των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ