«Πόλεμος» ανακοινώσεων για τη Δικαιοσύνη

Σε νέα ύψη φτάνει η ένταση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της έκανε – μεταξύ άλλων – ευθείες καταγγελίες περί προσπάθειας χειραγώγησης και υποταγής της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου σε απάντησή του συνέστησε στην Ένωση να «μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της ΝΔ». Θέση για το φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει έλαβαν και τα υπόλοιπα κόμματα. Μεταξύ αυτών η ΝΔ, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιτέθηκε σε Δικαστές και Εισαγγελείς τονίζοντας πως αναλαμβάνουν «επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση».

Δικαστές για κυβέρνηση: Θέλει να μας κάνει Τουρκία

«Συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός. Υπουργοί και Βουλευτές εκτοξεύουν καθημερινά αστήρικτες κατηγορίες σε βάρος Δικαστών και Εισαγγελέων για μεροληπτικές αποφάσεις και ύπαρξη σκοπιμοτήτων που στόχο έχουν δήθεν την παρεμπόδιση του Κυβερνητικού έργου». Αυτή ήταν η αρχή της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και με την οποία καταγγέλλονταν οι κυβερνητικές πρακτικές κατά του έργου της Δικαιοσύνης.

«Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Ακόμη, η ανακοίνωση άφηνε αιχμές κατά της Βασιλικής Θάνου τονίζοντας ότι «προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών. Εμποδίσαμε ακόμη τους σχεδιασμούς κυβερνητικών παραγόντων σε σειρά ζητημάτων που αφορούσαν νομοθέτηση αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και στηρίξαμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι λόγω της δικαιοδοτικής κρίσης που εξέφεραν, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν την εχθρότητα ορισμένων» και ανέφερε αναλυτικά όλες τις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης που επιχειρούνται.

«Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» - έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους.

Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες».

Ολοκληρώνοντας η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τόνιζε: «Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)».

4179141

Σκληρή απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού,Αλέξη Τσίπρα, σε σχόλιο του για το θέμα συνέστησε στουςΔικαστέςνα μην αναλαμβάνουν ρόλο γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, σε σχόλιο του το Μαξίμου συστήνει: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της ΝΔ»

Το κόμμα στη συνέχεια τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία και ο προέδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλουν να απαντήσουν «ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη: Έδωσε ο κύριος Αθανασίου(σ.σ. ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου) χάρη σε έμπορο κοκαΐνης; Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;».

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες

Να συνειδητοποιήσει «τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης» κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος επισήμανε πως «μια ημέρα πριν την 43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια ιστορική ανακοίνωση καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση για το σύνολο των παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, που στοχεύουν στην πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της».

mitsotakis

Η ΝΔ τόνισε πως η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εγρήγορσης προς όλους τους Έλληνες πολίτες, καθώς, όπως λέει, όταν οι Έλληνες δικαστές αισθάνονται διαρκείς παρεμβάσεις από την κυβερνητική εξουσία, η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο.

«Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια ισχυρή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ικανή να προστατέψει τους πολίτες και να αποδώσει το δίκαιο. Ο κ. Τσίπρας, έστω και τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης» κατέληγε η ανακοίνωση της ΝΔ.

2541266 1

(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Δριμεία επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία ήταν η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Μεταξύ άλλων το κόμμα διερωτάται αν θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους ή θα «συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας» και ακόμη κατηγορεί δικαστές και εισαγγελείς πως αναλαμβάνουν «επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση».

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια πράγματι πρωτοφανή ανακοίνωση φαίνεται να αναλαμβάνει και επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Χωρίς ντροπή, ανέλαβε την υπεράσπιση της Ν.Δ. για τις καταγγελίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για τον πρώην υπουργό κ. Αθανασίουκαι τους συνεργάτες του πρώην δικαστικούς, οι οποίοι φέρονται να αποφυλάκιζαν με μεθοδεύσεις από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι καταχραστές δημοσίου χρήματος. Ο κ. Αθανασίου αισθάνεται τώρα προφανώς πιο άνετα, έχοντας την κάλυψη των πρώην συναδέλφων του στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ευθύνες του για όσα πρωτοφανή του καταλογίζονται».

Η ανακοίνωση συνεχίζει στον ίδιο οξύ τόνο με το κόμμα να τονίζει: «Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν: οι δικαστές και οι ενώσεις τους τι ρόλο θα παίξουν στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας; Θα αποδίδουν δικαιοσύνη ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας και του διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος; Ας ξέρουν όμως αυτό: εκτός από παραδικαστικά κυκλώματα, αντιδραστικούς και συνοδοιπόρους της Ν.Δ., το δικαστικό σώμα έχει και δικαστές που τιμούν το λειτούργημα και τους όρκους τους».

«Όσο για τα μαθήματα περί δημοκρατίας, η Ένωση θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή όταν απευθύνεται στην Αριστερά που μάτωσε για να μπορούν σήμερα οι εν λόγω κύριοι και κύριες να βρίσκονται πάνω στις έδρες τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

4178959

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ποτάμι: Οι παρακρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ξηλωθούν

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία καταγγέλλεται η προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, θέτει ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα», αναφέρει το Ποτάμι για το ίδιο θέμα.

«Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ένα ηχηρό σήμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατική δύναμη να αδιαφορήσει. Τα όσα επίσης βαρύτατα καταγγέλονται περί χρησιμοποίησης “έμμισθων κονδυλοφόρων” και “σκευωρών” δείχνουν τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού με βάση κυβερνητικό σχέδιο. Δίχως διάκριση των εξουσιών δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ξηλωθούν. Τα σχέδια που παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να περάσουν.

4179145

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

ΠΑΣΟΚ: Τελικά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο

«Τον τελευταίο καιρό, όλες οι Ενώσεις των δικαστών όλων των κλάδων, έχουν επισημάνει τις μεθοδικές και στοχευμένες επιθέσεις στη δικαιοσύνη από την Κυβέρνηση». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ για τις καταγγελίες Δικαστών κατά της κυβέρνησης.

«Με στόχο τη χειραγώγηση και την αιχμαλωσία των δικαστών και της δικαιοσύνης. Αυτές οι επιθέσεις δεν αφορούν μόνο τη δικαιοσύνη, αλλά κάθε Ανεξάρτητη αρχή και εξουσία.

Καθεστωτικές λογικές και πρακτικές.

Τελικά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο».

Διαβάστε επίσης