ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συγκρουσιακό κλίμα η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία

Σε συγκρουσιακό κλίμα η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Φωτογραφία αρχείου

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται  στη Βουλή, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου που προωθεί ο Κώστας Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Στην παρέμβασή του επί της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναφορά του ασύλου.

"Δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στόχος ειναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό "σαρβάιβορ". Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.

Νωρίτερα στο βήμα της Βουλής είχε ανέβει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το «προκλητικό πανηγύρι», όπως είπε, που έστησε για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, επικρίνοντας παράλληλα και την αντιπολίτευση για τον τρόπο που πολιτεύεται.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, σημείωσε πως παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση οι πολίτες παραμένουν γονατισμένοι και συνεχίζουν το ποδήλατο. Αναρωτήθηκε αν η επιστροφή στις αγορές σημαίνει και κατάργηση των μνημονιακών νόμων και πάγωμα των σκληρών μέτρων που έχουν περάσει, όπως η μείωση του αφορολόγητου και οι περικοπές στις συντάξεις.

«Κάνετε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφοροποιηθείτε από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά μοιάζετε σαν δυο σταγόνες νερό», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και πρόσθεσε ότι βολεύει όλες τις πλευρές κι γι αυτό συντηρείται η αντιπαράθεση για επιμέρους θέματα, όπως η εισβολή του Ρουβίκωνα στη Βουλή και οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ