Παυλόπουλος από τα Ανώγεια: Να υπάρξει δίκαιη λύση για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Πηγή: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε εκδήλωση για την 73η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τις Γερμανικές Κατοχικές Δυνάμεις το 1944 συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Διαβάστε επίσης

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε "και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες", κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι», τόνισε ο ΠτΔ Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων

«Η Ελλάδα», είπε ο κ. Παυλόπουλος, «ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε.

O κ. Παυλόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει ο δήμος για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».


Διαβάστε επίσης

Βίτσας: Στόχος να φτιάξουμε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου σε όλη την Ευρώπη

Γερμανία: Ελεύθερος βασικός συνεργός νεοναζί ο οποίος δολοφόνησε δέκα άτομα

Ξεκίνησε και επισήμως η ενταξιακή διαδικασία για πΓΔΜ και Αλβανία στην Ε.Ε.

Ώθηση στην εμπορική σχέση Ελλάδας - Ιαπωνίας θα δώσει η ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου