ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζομένων
EUROKINISSI

Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που φέρει τον τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία και στο οποίο υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι άξονες στα εργασιακά:

  • Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία
  • Απλήρωτη εργασία
  • Σύνδεση της δραστηριότητας με την ασφάλιση, όχι της ιδιότητας
  • Προστασία της αναπηρίας
  • Ρύθμιση και για να ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές

Επιπλέον, δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για ηλεκτρονική αναγγελία των εργοδοτών, όπως η υποχρεωτική, εκ των προτέρων, ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωριακής εργασίας. Σήμερα, γίνεται μόνο χειρόγραφα, ενώ ηλεκτρονικά έναν μήνα μετά. Υπάρχουν επιχειρήσεις με διπλά βιβλία, που εμφανίζουν διαφορετικό για τις υπερωρίες ανάλογα με το αν γίνεται έλεγχος ή όχι.

Γίνεται υποχρεωτική, επίσης, η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, που θα πρέπει να συνυπογράφεται από αυτόν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν και πολλές φορές εργαζόμενοι αιφνιδιάζονταν, καθώς δηλώνονταν ότι έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει, ενώ ήταν ακόμη στην εργασία τους.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει «μη μνημονιακά» ζητήματα και θέματα που άπτονται των εργασιακών, της ασφάλισης μηχανικών δικηγόρων και αγροτών, των ατόμων αμ αναπηρία, κ.α..

Στα εργασιακά το σχέδιο νόμου εμπεριέχει διατάξεις για την απλήρωτη εργασία. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο, ενώ θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» η απλήρωτη εργασία και θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας. Με τις ίδιες διατάξεις θα προβλέπεται η διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Για την αδήλωτη-υποδηλωμένη εργασία το νομοσχέδιο προβλέπει την ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων και την υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη αφορά κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα στις τράπεζες.

Σημαντική είναι η διάταξη που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο και προβλέπει την επέκταση εργατικών δικαιωμάτων, κυρίως σε γυναίκες που μετέχουν σε διαδικασίες παρένθετης μητρότητας και σε υιοθεσίες.

Στο ασφαλιστικό οι βασικές ρυθμίσεις προβλέπουν την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των μηχανικών και των δικηγόρων, ευνοϊκότερους όρους για την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες, υπολογισμό της γονικής άδειας και των διαθεσιμοτήτων στη συντάξιμη υπηρεσία και η μη παραγραφή του δικαιώματος για σύνταξη στην περίπτωση που αυτό δεν ασκηθεί για τρία χρόνια.

Επίσης, θεσμοθετείται ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών, καθώς προβλέπεται η επιστροφή τους αφού ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός με υπάρχουσες οφειλές. Θα δίδεται παράλληλα η δυνατότητα σε αυτούς να διατηρήσουν τα ποσά που κατέβαλλαν αχρεωστήτως στους ασφαλιστικούς λογαριασμούς τους, ήτοι να συνεχίσουν να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές με αντάλλαγμα μελλοντικές αυξημένες συντάξιμες αποδοχές.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει διάταξη για επιδότηση εισφορών σε όσους εργοδότες μετατρέψουν τα μπλοκάκια σε μισθωτούς. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί με την έκδοση υπουργικής απόφασης προς το τέλος Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται νέα νομοθετική διάταξη.

Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ο περιορισμός της μείωσης των απολαβών σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο στο 30%, όπως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. Η αλλαγή αφορά τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2014, προκειμένου να υπολογίζονται σε αυτές το σύνολο των ποσών για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές. Για το θέμα αυτό κυβερνητική πηγή είπε πως οι θεσμοί δεν διαφώνησαν με τη μείωση του «πέναλτι» που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους δημόσιους υπάλληλους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ