ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κατενάτσιο» Σκουρλέτη – Φίλη για το Ελληνικό

«Κατενάτσιο» Σκουρλέτη – Φίλη για το Ελληνικό
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ζήτημα της εμπλοκής της επένδυσης στο Ελληνικό με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μπήκε και στην ατζέντα της εσωκομματικής αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που Μαξίμου και Κουμουνδούρου εξαπολύουν μύδρους εναντίον του ΚΑΣ, Σκουρλέτης και Φίλης δίνουν πλήρη πολιτική κάλυψη στους αρχαιολόγους, συμπορευόμενοι μάλιστα με μέλη επιτροπών που αντιτίθενται στην επένδυση.

Με την υπόθεση του Ελληνικού τα δύο ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και επιστήθιοι φίλοι, δίνουν συνέχεια στο ιδιότυπο αντάρτικο που εδώ και καιρό κάνουν στους Αλέξη Τσίπρα κι Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο "κατενάτσιο" (σύμφωνα με την ποδοσφαιρική ορολογία που χρησιμοποίησε ο κ. Τσακαλώτος) που θέτει προσκόμματα στην πολιτική Τσίπρα - Τσακαλώτου, χωρίς, όμως, να οδηγεί τα πράγματα στα άκρα.

Η οργή Μαξίμου

Μαξίμου και Κουμουνδούρου εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση του ΚΑΣ να διακοπεί η συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Ελληνικό για την επόμενη Τρίτη, 3 Οκτωβρίου. Με το που ανακοινώθηκε η απόφαση, το Μαξίμου διοχέτευσε τη δυσαρέσκειά του με μια διαροοή ότι «δεν θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό». Την επομένη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με ομόφωνη απόφασή του δήλωνε με τον πλέον σαφή τρόπο την πλήρη υποστήριξή του στη επένδυση του Ελληνικού: «Τέλος, το Πολιτικό Συμβούλιο δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Σε άλλη γραμμή

Σχεδόν στον αντίποδα της επίσημης κομματική γραμμής βρέθηκαν οι Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας συμμετείχε, μάλιστα, στη συγκέντρωση που οργανώθηκε έξω από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ με αίτημα να κηρυχτεί το Ελληνικό αρχαιολογικός χώρος. Ο κ. Φίλης συνομίλησε με εγκαρδιότητα με μέλη των πρωτοβουλιών που αντιτίθενται στην επένδυση, ενώ δήλωσε ότι "οι επενδύσεις που είναι αναγκαίες για τη χώρα μας πρέπει να σέβονται το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει να γίνει με σεβασμό και όχι κατά παρέκκλιση του Αρχαιολογικού Νόμου. Εμπιστευόμαστε την κρίση του ΚΑΣ που θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση την πολύ στέρεα επιστημονική γνώση που έχει και την παράδοση που έχει (ήδη από την επομένη της Απελευθέρωσης) να προστατεύει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς".

Ο δε Πάνος Σκουρλέτης, από τη βήμα της Βουλής, είπε ότι "οι αρχαιολόγοι σήμερα δίνουν μια μάχη υπεράσπισης αυτής της χώρας και δεν μπορεί για καμιά πολιτική σκοπιμότητα να μηδενίζεται το έργο τους". Δηλαδή την ώρα που Μαξίμου και Κουμουνδούρου εξέφραζαν την οργή τους για το ΚΑΣ, Φίλης και Σκουρλέτης του έδιναν πλήρη πολιτική κάλυψη.

Έπεται συνέχεια

Επισήμως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις διαφοροποιήσεις των δύο κορυφαίων στελεχών της. Ωστόσο, είναι γνωστή η άποψη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος περί 'προσωπικών στρατηγικών" τω δύο. Επιπλέον, κυβερνητικός αξιωματούχος υπογραμμίζει με νόημα ότι "ο Πάνος και ο Νίκος τα έχουν υπογράψει και ψηφίσει όλα αυτά που εφαρμόζουμε σήμερα". Ωστόσο, δεν διαφεύγει της προσοχής των ιθυνόντων του Μαξίμου ότι τα όσα λένε οι κ. Σκουρλέτης και Φίλης έχουν απήχηση στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ