ΠΡΟΣΩΠΑ

Βανέλοπι Χόουπ, το κορίτσι που γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το σώμα

Βανέλοπι Χόουπ, το κορίτσι που γεννήθηκε με την καρδιά έξω από το σώμα
leicestershospitals

Ήρθε στον κόσμο πριν από περίπου τρεις εβδομάδες με καισαρική τομή, κι έχει περάσει τις περισσότερες ώρες της ζωής της μέχρι στιγμής σε αίθουσες χειρουργείων. Η Βανέλοπι Χόουπ Γουίλκις, γεννήθηκε χωρίς θωρακικά οστά και με την καρδιά της να βρίσκεται έξω από το σώμα της.

Πρόκειται για μια πάθηση που ονομάζεται εκτοπία καρδιάς και είναι εξαιρετικά σπάνια με λιγοστές περιπτώσεις να καταγράφονται ανά εκατομμύρια γεννήσεις, ενώ τα περισσότερα βρέφη με τη συγκεκριμένη πάθηση καταλήγουν λίγο μετά τη γέννησή τους.

Όμως η Βανέλοπι Χόουπ Γουίλκις τα κατάφερε, και έπειτα από τρεις λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάστηκε για να τοποθετηθεί η καρδιά στη θέση της, είναι το μοναδικό βρέφος στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατάφερε να επιζήσει μετά από αυτή τη δοκιμασία.

Οι γονείς της, Ναόμι Φίντλεϊ και Ντιν Γουίλκινς, είπαν ότι η κόρη τους «μάχεται σθεναρά», ενώ περιέγραψαν, μιλώντας στο BBC, τη στιγμή που είδαν στον υπέρηχο ότι η καρδιά της ήταν έξω από τον θώρακά της.

«Ήταν τρομακτικό γιατί δεν γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε», είπε η 31χρονη μητέρα. Η συνέχεια επεφύλασσε μια σειρά εξετάσεων για το έμβρυο, που έδειξαν ότι δεν υπήρχαν χρωµοσωµικές ανωµαλίες, γεγονός που συνέβαλε στο να πάρουν οι νεαροί γονείς την απόφαση να συνεχίσουν την κύηση.

«Οι γιατροί μας συμβούλευαν να τερματίσουμε την κύηση, λέγοντάς μας πως οι πιθανότητες επιβίωσής της ήταν σχεδόν ανύπαρκτες», θυμάται ο πατέρας της Βανέλοπι Χόουπ, σημειώνοντας πως ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν οι μόνοι που πίστευαν ότι το μωρό τους θα τα καταφέρει.

Η ελπίδα τους ότι όλα θα πάνε καλά τους ενέπνευσε και για το όνομα που έδωσαν στην μικρούλα. Βανέλοπι ονομάζεται και ένας από τους χαρακτήρες στην ταινία της Ντίσνεϊ «Ραλφ, η επόμενη πίστα». «Εκεί, η Βανέλοπι μάχεται σθεναρά και στο τέλος γίνεται πριγκίπισσα. Επομένως θεωρήσαμε ότι της ταιριάζει», εξηγεί η μητέρα της.

Η γέννηση της Βανέλοπι Χόουπ αναμένονταν την παραμονή των Χριστουγέννων, όμως ήρθε στον κόσμο νωρίτερα με καισαρική τομή, στις 22 Νοεμβρίου, καθώς οι γιατροί έκριναν ότι έτσι θα μειώνονταν οι πιθανότητες λοίμωξης και βλάβης της καρδιάς.

Η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε παρουσία 50 γιατρών (μαιευτήρων, καρδιοχειρουργών, αναισθησιολόγων και νεογνολόγων) και μαιών και πριν η Βανέλοπι Χόουπ συμπληρώσει μια ώρα ζωής υποβλήθηκε στην πρώτη από τις τρεις χειρουργικές επεμβάσεις που χρειάστηκαν για να τοποθετηθεί η καρδιά μέσα στο σώμα της.

Στην τελευταία επέμβαση, που έγινε μόλις πριν λίγες μέρες, οι γιατροί χρησιμοποίησαν το δέρμα της για να καλυφθεί το κενό στον θώρακά της.

«Λίγο πριν γεννηθεί, τα πράγματα φαίνονταν πολύ δύσκολα, όμως πλέον είναι πολύ καλύτερα. Η Βανέλοπι Χόουπ είναι αρκετά καλά και έχει αποδειχθεί πολύ ανθεκτική» σχολίασε η παιδοκαρδιολόγος Φράνσις Μπούλοκ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της στο μέλλον οι γιατροί να είναι σε θέση να τοποθετήσουν μια εσωτερική οστέινη προστασία για την καρδιά, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί για αυτό μια τρισδιάστατη εκτύπωση ή κάποιο φυσικό υλικό που θα αναπτύσσεται παράλληλα με την ίδια.

Όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο Γκλένφιλντ στο Λέστερ, η Βανέλοπι Χόουπ έχει μπροστά της έναν μακρύ δρόμο για την πλήρη ανάρρωσή της, προσθέτοντας πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι μια ενδεχόμενη μόλυνση. Πάντως το επόμενο βήμα είναι να της αφαιρεθεί ο αναπνευστήρας, που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάρρωσή της μετά το χειρουργείο.

Η ιστορία της Βανέλοπι Χόουπ μοιάζει με εκείνη της Οντρίνα Καρντένας, ένα από τα λιγοστά παιδιά που έχουν επιζήσει στις ΗΠΑ έχοντας γεννηθεί με αυτή την πάθηση. Η Οντρίνα γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο Τέξας και επίσης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση της καρδιάς της μέσα στον θώρακά της και έπειτα από τρεις μήνες νοσηλείας πήγε στο σπίτι της, έχοντας ένα προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα για τον θώρακά της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ