ΠΡΟΣΩΠΑ

Ταραχοποιός ή σύμβολο αντίστασης; Ξεκινά η δίκη της 17χρονης Άχεντ Ταμίμι

Ταραχοποιός ή σύμβολο αντίστασης; Ξεκινά η δίκη της 17χρονης Άχεντ Ταμίμι
REUTERS/Ammar Awad

Ταραχοποιός, σύμβολο αντίστασης ή απλώς μια θερμόαιμη έφηβη; Το δικαστήριο θα αποφανθεί για την τύχη της 17χρονης Παλαιστίνιας Άχεντ Ταμίμι, του κοριτσιού το πρόσωπο του οποίου έκανε το γύρο του κόσμου όταν χαστούκισε έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

 

Η δίκη της έφηβης κοπέλας –που ξεκίνησε σήμερα- έχει διχάσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υπόθεση.

Η 17χρονη βρίσκεται αντιμέτωπη με 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η επίθεση κατά δυνάμεων ασφαλείας και η υποκίνηση βίας.

Μάλιστα, σε περίπτωση που καταδικαστεί, η έφηβη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυετή ποινή φυλάκισης.

tamimi2


Πηγή: REUTERS/Ammar Awad

Για τους Παλαιστίνιους η 17χρονη αποτελεί σύμβολο της αντίστασης κατά «της ισραηλινής κατοχής». Οι Ισραηλινοί, πάλι, την βλέπουν ως μια ταραχοποιό που επιζητά τη δημοσιότητα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε το Ισραήλ να αποφυλακίσει την Ταμίμι, κατηγορώντας τη χώρα ότι αντιμετωπίζει τα παιδιά των Παλαιστινίων με προκατάληψη.

Το βίντεο που έγινε viral

Στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, η τότε 15χρονη Ταμίμι βιντεοσκοπήθηκε από τη μητέρα της, Ναριμάν, να φωνάζει και να σπρώχνει δύο στρατιώτες έξω από το σπίτι της οικογένειας στη Δυτική Όχθη.

Το βίντεο ανέβηκε στη σελίδα της Ναριμάν στο Facebook και αμέσως έγινε viral. Στα πλάνα, η έφηβη εμφανίζεται να κλωτσάει και να χαστουκίζει έναν στρατιώτη και στη συνέχεια να απειλεί πως θα ρίξει γροθιά στον δεύτερο.

Μερικές ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής η Ταμίμι συνελήφθη. Η μητέρα της, που ανάρτησε το υλικό στο διαδίκτυο είναι επίσης αντιμέτωπη με κατηγορίες, καθώς και η ξαδέλφη της, Νουρ, που επίσης επιτέθηκε σε στρατιώτη.

Η εν λόγω υπόθεση έχει προκαλέσει τεράστια αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, με τις απόψεις που εκφράζονται από τις δύο πλευρές να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Μετά το περιστατικό, ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Naftali Bennett δήλωσε ότι στις δύο έφηβες αξίζει να περάσουν «τις υπόλοιπες ημέρες της ζωής τους στη φυλακή». Άλλοι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι το κορίτσι έχει πέσει θύμα της οικογένειάς του, που την εκμεταλλεύτηκαν για να προκαλέσουν ένταση με τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Και αυτό γιατί πριν από δύο χρόνια, η έφηβη «συνελήφθη» από τον τηλεοπτικό φακό να δαγκώνει το χέρι ενός Ισραηλινού στρατιώτη, που την συνέλαβε με την υποψία ότι πέταγε πέτρες.

Μάλιστα, σε ηλικία 11 ετών είχε «πρωταγωνιστήσει» και σε άλλο βίντεο κατά τη διάρκεια του οποίου είχε επίσης απειλήσει να ρίξει γροθιά σε στρατιώτη.

Για τους Παλαιστίνιους, όμως, η Ταμίμι είναι «εθνικό σύμβολο» και αναφέρουν ότι η απόφασή της να υψώσει το ανάστημά της απέναντι σε πάνοπλους στρατιωτικούς είναι μια θαρραλέα κίνηση.

Το πρόσωπό της έχει κάνει την εμφάνισή του σε αφίσες και ως γκράφιτι σε δρόμους ενώ ένα διαδικτυακό αίτημα για την απελευθέρωσή της – το οποίο διακινήθηκε από τον πατέρα της- έχει ήδη συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια υπογραφές.

Ειδικό δικαστήριο

Η Ταμίμι είπε ότι χτύπησε και απείλησε τους Ισραηλινούς στρατιώτες επειδή είδε ένα βίντεο στο οποίο η 15χρονη ξαδέλφη της δέχτηκε πλαστική σφαίρα στο κεφάλι. Με τη σειρά της, η Ισραηλινή πλευρά αναφέρει ότι οι στρατιώτες πήγαν στην γειτονιά της νεαρής επειδή νεαροί πετούσαν πέτρες και υπήρχε αναταραχή.

Μόνο η Άχεντ ήταν παρούσα σήμερα στο στρατοδικείο του Όφερ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη και ο δικαστής ζήτησε να αποχωρήσουν τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι διπλωμάτες που ήταν παρόντες, επιτρέποντας μόνο την παραμονή των μελών της οικογένειας της Ταμίμι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ