ΠΡΟΣΩΠΑ

Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές: Πώς μία «πρωτάρα» εκθρόνισε το φαβορί των Δημοκρατικών

Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές: Πώς μία «πρωτάρα» εκθρόνισε το φαβορί των Δημοκρατικών
Scott Heins/Getty Images

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η έκπληξη τής Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτές είναι ανάλογη της ανατροπής που πέτυχε: Τεράστια. Η 28χρονη κατάφερε να επικρατήσει του συνυποψηφίου της, Τζο Κρόουλι, στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για μία μεγαλειώδη νίκη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας αυτού του θριάμβου της 28χρονης – που επικράτησε με 57.5% έναντι 42.5% του Κράουλι – είναι πως ο 56χρονος πολιτικός είναι ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος στην κομητεία του Κουίνς, τέταρτος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, μέχρι χθες, επικρατέστερος διάδοχος της Νάνσι Πελόσι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων – αν οι Δημοκρατικοί επανακτήσουν την πλειοψηφία, στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Κράουλι έχει διατελέσει στη συγκεκριμένη θέση επί δέκα θητείες και είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 14 χρόνων που κάποιος υποψήφιος προσπάθησε να τον εκθρονίσει. Τελικά, προς κατάπληξη πολλών, τα κατάφερε μία γυναίκα με τα μισά του χρόνια, «άπειρη» και με λατινοαμερικανικές ρίζες.

Ο ίδιος είχε υποτιμήσει το νεαρό της ηλικίας της συνυποψήφιάς του, έχοντας δηλώσει πως «δεν είναι αρκετά μεγάλη για να ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα» ενώ είχε ξοδέψει στην προεκλογική του εκστρατεία πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια (στηρίχθηκε, μάλιστα, οικονομικά από τους Έλληνες ομογενείς, ως ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών εθνικών θεμάτων) – έναντι των 300.000 που είχε διαθέσει η Κορτές.

Ποια είναι η 28χρονη Κορτές

Η Οκάσιο-Κορτές, ωστόσο, κόρη μιας πορτορικανής και πρώην εθελόντρια στην εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, έπιασε τον παλμό της γενιάς της, «επένδυσε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και, τελικά, την κούρσα. Το βίντεο όπου ανακοίνωνε την υποψηφιότητά της δε, είχε γίνει viral.

Επιπλέον, πέρασε χρόνο στους δρόμους, στο πλευρό των ανθρώπων ενώ βρέθηκε από νωρίς στην «πρώτη γραμμή» των στρατοπέδων κράτησης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καταγγέλλοντας την περιβόητη «πολιτική μηδενικής ανοχής» της διοίκησης Τραμπ. Μάλιστα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τις προκριματικές εκλογές η Κορτές βρισκόταν όχι στη Νέα Υόρκη αλλά στο Τέξας, διαδηλώνοντας στο κέντρο κράτησης μεταναστών.

Η νίκη της πιστεύεται πως ίσως επηρεάσει τους ψηφοφόρους, ευνοώντας την επίσης προοδευτική υποψήφια κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Σίνθια Νίξον, η οποία είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Κορτές.

«Αυτή είναι μία νίκη των ανθρώπων επί των ισχυρών, του λαού επί του κατεστημένου, των προοδευτικών Δημοκρατικών επί των συντεχνιακών Δημοκρατικών. Αυτό συμβαίνει όταν δίνεις στους ανθρώπους επιλογή. Συνασπίζονται και απορρίπτουν το στάτους κβο», τόνισε η Νίξον σε ανακοίνωσή της.

Σίνθια Νίξον: Η Μιράντα πήρε το όπλο της

Συγχαρητήριο μήνυμα μέσω Twitter έστειλε και ο Μπέρνι Σάντερς, αποκαλώντας τη νίκη ως «εκπληκτική αναστάτωση».

Η εκλογή της Κορτές στην ομοσπονδιακή Βουλή είναι σχεδόν βέβαιη, καθώς στην 14η εκλογική περιφέρεια - καλύπτει πολλές περιοχές που ζουν Ελληνοαμερικανοί, μεταξύ αυτών και μεγάλο μέρος της Αστόριας - η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων ψηφίζει το Δημοκρατικό Κόμμα. Να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο αντίπαλός της θα είναι ο Ρεπουμπλικανός Δρ. Αντονι Πάππας, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ