ΠΡΟΣΩΠΑ

Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ: Μία «μίνι Μέρκελ» στη θέση Μέρκελ

Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ: Μία «μίνι Μέρκελ» στη θέση Μέρκελ
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Όταν, τον περασμένο Γενάρη, η BMW που οδηγούσε η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ συγκρούστηκε με φορτηγό και, στη συνέχεια, προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα, η 56χρονη πολιτικός χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ακόμη και κλινήρης, ωστόσο, συνέχισε να δουλεύει ακούραστα, καθώς το διάστημα εκείνο οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ήταν πυρετώδεις. Αυτό από μόνο του εντυπωσίασε την καγκελάριο Μέρκελ που λίγες ημέρες αργότερα την πρότεινε για τη θέση της Γενικής Γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος – θέση στην οποία εξελέγη επισήμως στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Γνωριζόμαστε καιρό και μπορούμε να βασιστούμε η μία στην άλλη, ακόμη κι αν έχει η καθεμία τις απόψεις της», είχε δηλώσει για την 56χρονη πολιτικό η Άνγκελα Μέρκελ.

Όμως, αυτό ακριβώς είναι που χρεώνουν οι επικριτές στην Καρενμπάουερ, πως είναι υπερβολικά αφοσιωμένη στην καγκελάριο, με την οποία μοιράζεται το ίδιο πολιτικό ύφος. Αυτός είναι, άλλωστε, κι ο λόγος που αποκαλείται «μίνι Μέρκελ». «Είμαι 56 χρόνων, έχω τρία μεγάλα παιδιά, έχω χτίσει μία πραγματική καριέρα. Δεν υπάρχει τίποτα το ‘μίνι’ πάνω μου», απαντά χαριτολογώντας η ίδια, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών της να αποτινάξει από πάνω της τη φήμη της «εκλεκτής» της σιδηράς κυρίας της Γηραιάς Ηπείρου.

Στο συνέδριο του CDU που οργανώθηκε στο Αμβούρο, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καερμπάουερ αναδείχτηκε νικήτρια στον δεύτερο γύρο, με 517 ψήφους και ποσοστό 51,75%.

Ποια είναι η «μίνι Μέρκελ»

Η αποκαλούμενη και ΑΚΚ, λόγω των αρχικών του ονόματός της, μπήκε στο CDU 19χρονη φοιτήτρια, το 1981, έχει διατελέσει πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ, του μικρότερου κρατιδίου της Γερμανίας και βρίσκεται στην κεντρική πολιτική της Γερμανίας επί δύο δεκαετίες.

Παντρεμένη με ένα μηχανικό εξορύξεων, με τον οποίο έχει τρία παιδιά, ζει ακόμη εκεί όπου γεννήθηκε το 1962, το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας, στην μικρή πόλη Πούτλινγκεν.

2018 12 07T164845Z 601672430 RC1D523935E0 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS CDU

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της νοικοκυρά. Σπούδασε στις πόλεις Τρίερ και Ζααρμπρίκεν Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1986-1990). Είναι παντρεμένη από το 1984 με τον μηχανικό Χέλμουτ Καρενμπάουερ και μαζί έχουν τρία παιδιά, των οποίων τη φροντίδα ανέλαβε ο σύζυγός της όταν εκείνη άρχισε να ασχολείται με την πολιτική - REUTERS/Fabrizio Bensch

Έχει δεσμευτεί να ακούει το κόμμα περισσότερο απ’ό,τι η προκάτοχός της, να είναι λιγότερο παθητική και περισσότερο πρόθυμη να αμφισβητήσει το κομματικό στάτους κβο – επικαλούμενη δε, συχνά την «ρυθμιστική ισχύ των γεγονότων».

Γερμανία: Η Μέρκελ, οι δελφίνοι και το διακύβευμα της νέας ηγεσίας

Θεωρείται, παρόλα αυτά, πραγματίστρια, οξυδερκής και ανεπιτήδευτη, μία μετριοπαθής δύναμη των Χριστιανοδημοκρατών που θα διατηρήσει την κεντροδεξιά γραμμή της προκατόχου της, κόντρα στον ολοένα και διογκούμενο υπερσυντηρητισμό. Ωστόσο, η πολιτική αυτή εξωστρέφεια έρχεται συχνά κόντρα στο συντηρητικό προφίλ της.

Ενώ, δηλαδή, στηρίζει κατ’αρχήν τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, έχει ασκήσει κριτική στην καγκελάριο για «σοβαρά λάθη», πιέζοντας ακόμη και για απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία σε πρόσφυγες με επιβαρυμένο ποινικό μητρώο. Ενώ διατηρεί πιο φιλελεύθερες απόψεις για τα δικαιώματα των γυναικών και τα εργασιακά, ως πιστή Καθολική αντιτίθεται σθεναρά στους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων αλλά και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας, της απαγόρευσης διαφήμισης των υπηρεσιών τους στους γιατρούς που πραγματοποιούν εκτρώσεις ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή της για το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας των Τούρκων της Γερμανίας (της μεγαλύτερης κοινότητας μεταναστών στη χώρα).

Η μεγάλη πρόκληση της θητείας της

Όπως εκτιμούν αναλυτές και δημοσιογράφοι, η μεγάλη πρόκληση στη θητεία της Καρενμπάουερ θα είναι να ισορροπήσει αριστοτεχνικά μεταξύ της επιθυμίας στήριξης στη Μέρκελ αλλά και χάραξης της δικής της πορείας, αποστασιοποιούμενη από εκείνη.

Πολλοί προβλέπουν δε, στη θητεία της, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να γλιτώσει τις εντάσεις, θα επιδιώξει να αποφύγει τις μεγάλες κόντρες που ενδεχομένως οδηγήσουν σε ρήξεις είτε με την καγκελαρία είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες της συγκυβέρνησης.

Όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο δημοσκόπηση των γερμανικών τηλεοπτικών δικτύων N-tv και RTL, η AKK θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αντικαταστήσει την Μέρκελ και στην καγκελαρία, αφού απέναντι στους Όλαφ Σολτς και Αντρέα Νάλες του SPD, τα ποσοστά της μεταξύ των ερωτώμενων είναι μεγαλύτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ