ΠΡΟΣΩΠΑ

Γιώργος Μαυροψαρίδης: Ποιος είναι ο μοντέρ του Λάνθιμου που διεκδικεί ένα Όσκαρ

Γιώργος Μαυροψαρίδης: Ποιος είναι ο μοντέρ του Λάνθιμου που διεκδικεί ένα Όσκαρ
imdb.com

Στην περίφημη ταινία του Νίκου Περάκη «Λούφα και παραλλαγή», του 1984, ο Γιώργος Μαυροψαρίδης έκανε την μοναδική του εμφάνιση μπροστά από τις κάμερες, παίζοντας τον εαυτό του: Ήταν ο μοντέρ της ΥΕΝΕΔ. Περίπου 80 ταινίες και 35 χρόνια αργότερα, είναι ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που κερδίζει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ

Από τη δεκαετία του '80 ο Γιώργος Μαυροψαρίδης κόβει και ράβει στον ελληνικό κινηματογράφο και έχει συνεργαστεί σχεδόν με το σύνολο των Ελλήνων σκηνοθετών, από το Σταύρο Τσιώλη μέχρι το Γιώργο Πανουσόπουλο και από τον Τάσο Μπουλμέτη μέχρι το Νίκο Γραμματικό, αλλά και τη νεότερη γενιά, την Αθηνά Τσαγγάρη, το Μιχάλη Κωνσταντάτο, τη Σοφία Εξάρχου κ.ά.

maxresdefault copy

Είναι επίσης ο μόνιμος συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου και έχει μοντάρει την «Κινέττα», τον «Κυνόδοντα», τις «Άλπεις», τον «Αστακό» και τώρα την «Ευνοούμενη», για την οποία φτάνει στην υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ. Γίνεται έτσι ο πρώτος Έλληνας μοντέρ που το καταφέρνει.

Είναι απόφοιτος του London Film School. Στην Ελλάδα έχει βραβευθεί για το μοντάζ των ταινιών μικρού μήκους «Κοινό-Στόχος» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1988) και «Half-Board Heaven» (Ionian Digital Film Festival 2013) καθώς και για τις μεγάλου μήκους «Σκιάχτρα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1984) και «Πολίτικη Κουζίνα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικό βραβείο Μοντάζ 2003). Επίσης έχει βραβευθεί με το βραβείο Μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τις ταινίες «Κυνόδοντας» (2009) και «Ο Εχθρός μου» (2013). Όλες οι ταινίες τις οποίες έχει υπογράψει ως μοντέρ έχουν σημαντικές διακρίσεις και συμμετοχές στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ (Βενετίας, Καννών): «Μ’ Αγαπάς», «Hardcore», «Κινέττα», «Κυνόδοντας» και «Άλπεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ