ΠΡΟΣΩΠΑ

Έντι Ράμα: Ο καλλιτέχνης, τα τρίποντα και οι ...άστοχες εθνικιστικές βολές

Έντι Ράμα: Ο καλλιτέχνης, τα τρίποντα και οι ...άστοχες εθνικιστικές βολές

Φωτογραφίες του Έντι Ράμα με τη φανέλα της Εθνικής Αλβανίας δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο. Το 1991, με την κατάρρευση του καθεστώτος, καταστράφηκε το σχετικό αρχείο. Ο Έντι Ράμα ήταν διεθνής μπασκετμπολίστας, φορούσε τη φανέλα με το Νο3 και με ύψος 2.02 κάρφωνε στις μπασκέτες των αντιπάλων. Τώρα πια, όμως, οι αντίπαλοί του, δεν φοράνε φανέλες, ούτε κοντά παντελονάκια και τα πολιτικά "καρφώματα" του... δεν είναι πάντα εύστοχα.

Ο Δήμαρχος Έντι Ράμα

Ως Δήμαρχος Τιράνων, ο Ράμα, αναγνωρίστηκε διεθνώς για την αναμόρφωση της Αλβανικής Πρωτεύουσας. Στα 11 χρόνια της δημαρχίας του, κατεδάφισε εκατοντάδες παράνομα κτίρια που είχαν στηθεί κατά μήκος του ποταμού Λάνα, που διαπερνά την πόλη, και επέτρεψε την κατεδάφιση ιδιωτικών ιδιοκτησιών προκειμένου να πλατύνει τους δρόμους και να αυξήσει το πράσινο.

15207954 370539739962082 1278746019 n
15151510 370539759962080 606146352 n
15211717 370535823295807 689444081 n

Σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την Αλβανία, έβαψε με έντονα χρώματα όλες τις παλιές πολυκατοικίες. Ανοιχτό ροζ, κίτρινο, πράσινο, βιολετί... χρώματα, που έγιναν γνωστά ως «Τα χρώματα Ράμα».

«Αφού δεν μπορώ να αλλάξω τη ζωή τους, θα αλλάξω τη διάθεσή τους», είχε πει τότε ο ζωγράφος Δήμαρχος, με τους επικριτές του να υποστηρίζουν ότι επικεντρώνεται στις αισθητικές αλλαγές, μη επιλύοντας τα ουσιαστικά προβλήματα όπως η έλλειψη πόσιμου νερού και ηλεκτροδότησης.

Το 2003, μάλιστα, εμφανίστηκε ενώπιον του αλβανικού κοινοβουλίου σε μια εξεταστική επιτροπή για κατάχρηση των κονδυλίων από τον Δήμο. Κατά τη συνεδρίαση, ο Ράμα, χρησιμοποίησε ένα μεγάφωνο ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τελικά, ο Δήμαρχος αθωώθηκε.

Το 2004, ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Δήμαρχος σε ένα διεθνή διαγωνισμό βασισμένο σε ψηφοφορία μέσω διαδικτύου. Επιλέχθηκε από το Time Magazine ως ένας από τους Ευρωπαίους Ήρωες για το 2005, ένα φόρο τιμής που δίνεται σε 37 ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Ενώ προηγουμένως, το 2002, του απονεμήθηκε το βραβείο Κόφι Ανάν υπό το πρίσμα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας.

77200g tiranaii copy
77200g tiranax
640

«Ομορφαίνεις την πόλη, αντιμετωπίζεις τη διαφθορά», είπε ο Ράμα, στο Tedx της Θεσσαλονίκης, το 2012. Σε μία ομιλία, με τίτλο: «Πώς να πάρετε πίσω την πόλη σας.. με μπογιές».

«Προσπαθώ να φέρω κάτι από τον καλλιτέχνη μέσα μου στην πολιτική μου», είχε πει τότε ο Ράμα. Άλλωστε, ζωγράφος είναι το επάγγελμά του. Στα μέσα της δεκαετίας '90, μάλιστα, μετανάστευσε στη Γαλλία για να ακολουθήσει το όνειρό του. Επέστρεψε, όμως, στην Αλβανία, το 1998, έπειτα από πρόσκληση του Φάτος Νάνο για να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού.

2452 copy copy
2560

Σκίτσα και γλυπτά του Έντι Ράμα - πηγή: Guardian

Ο Ράμα ηγείτο συνασπισμού 37 αριστερών κομμάτων με την ονομασία «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», με σύνθημα «Αναγέννηση». Ο συνασπισμός, κέρδισε στις εκλογές του Ιουνίου του 2013, και εκείνος τον Σαλί Μπερίσα.

Ο Έντι Ράμα πρωθυπουργός

Προσφάτως, ο Ράμα, άρχισε να επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους του μέσω Facebook και twitter.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, μάλιστα, σε μία προκλητική ανάρτηση, ο Αλβανός Πρωθυποργός, δημοσίευσε μια γκραβούρα της Αθήνας του ‘70, και ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς.

Συγκεκριμένα, έγραψε πως αν η Ακρόπολη είναι ακόμα ζωντανή, το χρωστάει σε έναν Αλβανό Αρχιεπίσκοπο, ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην τη βομβαρδίσουν.

Η ανάρτηση, είχε εκληφθεί ως απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα.

Προηγουμένως, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που ζητούσε τη λήψη μέτρων για την προστασία των μειονοτικών της Χειμάρρας, παρότι αποτελούσε υποχρέωση της Αλβανίας στο δρόμο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Δε μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το θόρυβο που δημιούργησε αυτή η εικόνα στην Ελλάδα, τη στιγμή που εγώ απλώς παραθέτω ένα χρονικό στο Facebook κάθε μέρα και το οποίο έχει να κάνει με την Ιστορία. Ένας Αλβανός βρέθηκε στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και σώθηκε η Ακρόπολη - θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε, έχουμε δεθεί στην ιστορία μας εξαιτίας εκείνων των ανθρώπων», είπε ο κ. Ράμα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήταν μία φιλική και όχι μία επιθετική ανάρτηση.

rama
fb ram

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η αλλαγή συνόρων δεν είναι στις βλέψεις του.

«Κάποιοι φοβούνται τη Μεγάλη Αλβανία», είπε, «αλλά δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας σε κανένα σχολείο και φάνηκε να μένει πιστός στο όραμά του για μία Αλβανία, κομμάτι της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

edi rama thumb large

Στενός φίλος του Ερντογάν, ο 52χρονος Πρωθυπουργός της Αλβανίας, είπε ότι δεν έχει διάθεση να κρατήσει την χώρα απομονωμένη σε ένα εθνικιστικό φρούριο.

Πήρε όμως θέση και στο θέμα των Τσάμηδων, λέγοντας:

«Είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι, που είναι 80 χρονών, γυναίκες και άνδρες, που τους ανάγκασαν να φύγουν από τα σπίτια τους, να μην μπορούν να πάνε πίσω να τα επισκεφθούν; Είναι δυνατόν οι άνθρωποι που κατάγονται από αυτή την περιοχή, που είναι Αλβανοί, να μην μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού γείτονα όπως είναι η Ελλάδα;»

Πρόσθεσε ότι «Είσαι όμηρος τέτοιων θεμάτων εάν τα βλέπεις με τη ματιά του παρελθόντος. Δίνουμε τροφή στον εθνικισμό».

diadilosi himara5

Ωστόσο, ερωτηθείς για τη Χειμάρρα και την κατεδάφιση των ελληνικών κτισμάτων, δεν φάνηκε το ίδιο ευαίσθητος. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, τόνισε, ότι οι κατεδαφίσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος για την «αστική αναγέννηση», στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη κατεδαφιστεί 9.150 κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί όμως οι κατεδαφίσεις θα γίνουν τον 15Αυγουστο; Γιατί η Χειμάρρα υπόκειται στους νόμους της χώρας... ήταν η απάντηση του.

«Δεν θέλω να εμπλακώ σε μία συζήτηση για το τι είναι η Χειμάρρα. Αν είναι ένα μέρος όπου ζουν Έλληνες που μιλούν αλβανικά ή ένα μέρος όπου ζει μία ελληνική μειονότητα. Σας λέω όμως ότι δεν υπάρχει στον κόσμο κράτος όπου ανήκεις σε μία μειονότητα και δεν υπόκεισαι στους νόμους της χώρας όπου ζεις. Το πρόβλημα θα υπήρχε, αν, επειδή ανήκεις σε μία μειονότητα, εξαιρείσαι της εφαρμογής του Νόμου».

15218246 370539789962077 259424673 n

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Αλβανικής Διασποράς στα Τίρανα, ο Έντι Ράμα, απάντησε σε ερώτηση ομοεθνούς του που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα επί 25 χρόνια, λέγοντας, ότι η Αλβανία δεν έχει πρόθεση να παραμείνει σιωπηλός συνομιλητής, απέναντι στην Ελλάδα, όπως έκανε κατά το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός είπε:

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι γείτονές μας είχαν μάθει, εδώ στα Τίρανα, με υπάκουους συνομιλητές που έκαναν πως δεν καταλάβαιναν και για θέματα που δεν μπορεί να αγνοηθούν και για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν υπάρχουν, όμως εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε σιωπηλοί και να υποκρινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε».

Ο χρόνος θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Για την ώρα, όπως ο ίδιος λέει, εξακολουθεί να ζωγραφίζει διότι -υποστηρίζει- είναι ο μόνος τρόπος να κρατάει τα μάτια του ξεκούραστα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ