ΠΡΟΣΩΠΑ

Αρλίν Φόστερ: Η επικεφαλής του DUP που επιβίωσε έκρηξης και πλέον διαμορφώνει την πολιτική της Μέι

Αρλίν Φόστερ: Η επικεφαλής του DUP που επιβίωσε έκρηξης και πλέον διαμορφώνει την πολιτική της Μέι
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η Αρλίν Φόστερ είναι η γυναίκα που κρατά στα χέρια της το μέλλον της βρετανικής κυβέρνησης και ιδιαιτέρως την πολιτική συνέχεια της Τερέζα Μέι. Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) έχει πλούσια πολιτική καριέρα, ισχυρή προσωπικότητα και απόψεις, που για πολλούς αποτελούν πρόκληση. Το παρελθόν της, όπως και τα νεανικά της χρόνια παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Φόστερ έχει επηρεαστεί βαθιά από τις αιματηρές συγκρούσεις που συγκλόνισαν τη Βόρεια Ιρλανδία στην παιδική ηλικία και στη νεότητά της. Ήταν οκτώ χρονών όταν άνδρες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον πατέρα της στο οικογενειακό αγρόκτημα που βρισκόταν κοντά στα πολύ στρατιωτικοποιημένα, εκείνη την εποχή, σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Σε ηλικία 16 ετών επέζησε από έκρηξη στο σχολικό λεωφορείο της, ακόμη μια ενέργεια του IRA, αυτή την φορά με στόχο τον οδηγό του οχήματος, ο οποίος ήταν μέλος των ενόπλων δυνάμεων.

Σαράντα έξι ετών σήμερα, έχει αναδειχθεί στην πλέον κομβική προσωπικότητα των εκλογών που διενεργήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία.

2017 06 13T114458Z 1789552397 RC1A88D30BE0 RTRMADP 3 BRITAIN POLITICS

(REUTERS/Phil Noble)

Η παραίτηση λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Πριν από μόλις λίγους μήνες η Αρλίν Φόστερ αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή της από τον θώκο της πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά την ανάμιξή της σε σκάνδαλο για τη διαχείριση επιδοτήσεων που προορίζονταν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με την Τερέζα Μέι προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία υποστήριξης στην κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού.

Η στήριξη των 10 βουλευτών του DUP θα έδινε στη Μέι μια πολύ μικρή πλειοψηφία προκειμένου να κυβερνήσει. Η συμφωνία θα έδινε στο κόμμα της Φόστερ για πρώτη φορά πρόσβαση στην εξουσία, κυρίως σε διεθνή θέματα και στη στρατηγική της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το DUP είχε λάβει θέση υπέρ του Brexit πέρυσι, αλλά θέλει ανοικτά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

2017 06 12T152758Z 1131913537 RC1AA16E2130 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION

(REUTERS/Clodagh Kilcoyne)

Το αποτύπωμα του παρελθόντος

Εξοβελίζοντας τις ανησυχίες για τις θέσεις του υπερσυντηρητικού κόμματός της για θέματα όπως ο γάμος των ομοφυλόφιλων, η άμβλωση ή η κλιματική αλλαγή, δήλωσε πως το DUP θα κάνει τους επικριτές του να σωπάσουν.

Αν και η Αρλίν Φόστερ επιχειρεί σε άγνωστο έδαφος, η πρώην δικηγόρος, είναι εξοικειωμένη με τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις και έχει δείξει ότι ξέρει να υπερβαίνει τα εμπόδια.

Σε συνέντευξή της στην Belfast Telegraph, παραδέχθηκε πως οι επιθέσεις των οποίων υπήρξε μάρτυρας στην παιδική της ηλικία διαμόρφωσαν την άποψη που έχει για τη ζωή.

«Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου, δεν μπορεί να φύγει από πάνω μου. Διαμόρφωσε την εφηβεία μου, τις πολιτικές επιλογές μου, αλλά την ίδια στιγμή δεν πιστεύω πως πρέπει κανείς να αφήσει το παρελθόν να αποφασίσει το μέλλον», είπε.

2017 06 09T151153Z 530867550 RC15D3E00EE0 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION KINGMAKERS

(REUTERS/Liam McBurney)

Ο πατέρας της επέζησε της επίθεσης το 1979, αλλά η οικογένειά της μετακόμισε στη συνέχεια, εγκαταλείποντας το μικρό οικογενειακό αγρόκτημα για την πόλη Λισνάσκεα.

Όταν σπούδαζε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ, εντάχθηκε στον Σύνδεσμο των Νέων Ενωτικών, την οργάνωση νεολαίας του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ (UUP), το οποίο ασκούσε την εξουσία σχεδόν χωρίς αντιπολίτευση στη Βόρεια Ιρλανδία από τη δημιουργία της το 1922.

Η άνοδος στην ιεραρχία του κόμματος

Η Φόστερ, που εξελέγη βουλευτής της νέας βορειοϊρλανδικής συνέλευσης το 2003, έφυγε από το UUP τον επόμενο χρόνο και εντάχθηκε στο DUP προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας, την οποία είχε διαπραγματευθεί ο ηγέτης του UUP, ο Ντέιβιντ Τριμπλ.

2017 06 09T151706Z 1563654978 RC1EA2FE2E20 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION KINGMAKERS

(REUTERS/Liam McBurney)

Αγγλικανή στο θρήσκευμα, η Αρλίν Φόστερ είχε παραδεχθεί εκείνη την εποχή τις δυσκολίες που είχε να ενταχθεί σε ένα κόμμα όπου κυριαρχούσαν οι άνδρες και είχε βαθιές ρίζες στην ελεύθερη πρεσβυτεριανή Εκκλησία του Όλστερ, την οποία είχε ιδρύσει, όπως και το ίδιο το κόμμα, ο Ίαν Πέισλι. Παρόλαυτα ανήλθε γρήγορα στην κομματική ιεραρχία.

Πρώτη υπουργός (πρωθυπουργός) της Βόρειας Ιρλανδίας από τον Ιανουάριο του 2016, η Αρλίν Φόστερ, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, είχε μια ταραχώδη σχέση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και μέλος του Σιν Φέιν Μάρτιν ΜακΓκίνες, προτού ο τελευταίος παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2017. Ο ΜακΓκίνες απεβίωσε λίγες εβδομάδες αργότερα έπειτα από ασθένεια.

Παρέστη στην κηδεία του ΜακΓκίνες, στο Ντέρι, προπύργιο των ιρλανδών εθνικιστών, και χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, με πολλούς να βλέπουν σε αυτό το χειροκρότημα την ένδειξη ότι οι καιροί αλλάζουν, ακόμη κι αν οι εντάσεις παραμένουν ζωηρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ