ΣΠΟΡ

Αλαλούμ στο ντέρμπι της Τούμπας-Με ποιες ποινές απειλούνται ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Αλαλούμ στο ντέρμπι της Τούμπας-Με ποιες ποινές απειλούνται ΠΑΟΚ και ΑΕΚ
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στον αέρα βρίσκεται το πρωτάθλημα μετά το χθεσινό ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η νίκη δόθηκε στον Δικέφαλο του Βορρά, όμως η συνέχεια θα δοθεί όπως όλα δείχνουν στα αθλητικά δικαστήρια.

Ο αγώνας κυλούσε ομαλά μέχρι το 90ο λεπτό, όταν το γκολ του Βαρέλα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων αρχικά από τους φιλοξενούμενους κι όταν στη συνέχεια ακυρώθηκε, από την πλευρά των γηπεδούχων.

Ο διαιτητής Κομίνης πήγε στα αποδυτήρια και μετά από περίπου δύο ώρες αποφάσισε ότι το γκολ έπρεπε να μετρήσει και ζήτησε να βγουν οι παίκτες για να συνεχιστεί το ματς και να ολοκληρωθεί. Η πλευρά της ΑΕΚ αρνήθηκε να βγει στο γήπεδο και ο ρέφερι αποφάσισε να διακόψει το ματς με υπαιτιότητα της Ένωσης.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, με την κυβέρνηση να σκέφτεται σοβαρά να διακόψει το πρωτάθλημα της Super League, πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωσή του. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού, Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε πως η Πολιτεία είναι έτοιμη για «δύσκολες αποφάσεις» σε συνεννόηση με την UEFA. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκτρέψει από το στόχο μας» έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«Οι σημερινές εικόνες πληγώνουν πρώτα από όλα τους φίλους του ΠΑΟΚ και κατ’ επέκταση όλους τους φίλους του ποδοσφαίρου. Εικόνες όπου παράγοντες μπαίνουν οπλοφορώντας στους αγωνιστικούς χώρους μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω. Τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους και κατεστημένα κυκλώματα. Και φέτος μετά από χρόνια είχαμε το πιο συναρπαστικό και πιο δίκαιο πρωτάθλημα. Δε πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκτρέψει από το στόχο μας, ακόμη κι αν χρειαστεί σε συνεννόηση με την ΟΥΕΦΑ να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Βασιλειάδης.

Τι αναφέρει στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Nova, στο φύλλο αγώνα ο διαιτητής Γιώργος Κομίνης έχει καταγράψει τη βίαιη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο με συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας, τη βίαιη απώθηση του Ιβάν Σαββίδη στον Βασίλη Δημητριάδη, τη λεκτική επίθεση του Λούμπος Μίχελ στον ίδιο τον Γιώργο Κομίνη, με τη φράση: "Έχεις τελειώσει".

«Μετά απ' όλα αυτά αποφάσισα να εισέλθω στα αποδυτήρια διότι η κατάσταση που επικρατούσε δεν επέτρεπε την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαιτητής της αναμέτρησης, προσθέτοντας πως «στα αποδυτήρια ο κ. Μηνάς Λυσάνδρου μου είπε ότι οι παίκτες είναι τρομοκρατημένοι, ενώ έκανε αναφορά και σε κατοχή όπλου απ' την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη, το οποίο είχα δει κι εγώ».

Σε ό,τι αφορά το σκορ της αναμέτρησης ο κ. Κομίνης σημειώνει πως έπειτα από διαβουλεύσεις με τους βοηθούς του κατακύρωσε το γκολ που πέτυχε ο ΠΑΟΚ, αλλά η εισβολή του Ιβάν Σαββίδη έφερε τη διακοπή του ματς.

Η εκδοχή της ΑΕΚ

Διαφορετική εκδοχή για τη διακοπή του ντέρμπι της Τούμπας δίνει η ΠΑΕ ΑΕΚ, με τοποθέτησή της.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ενωσης, ο διαιτητής Κομίνης αποφάσισε τη διακοπή του αγώνα λόγω της εισβολής στον αγωνιστικό χώρο του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Τονίζουν παράλληλα πως, ό,τι και να γραφεί τελικά στο φύλλο αγώνα, την τελική απόφαση για την τύχη του ματς θα πάρει η αθλητική δικαιοσύνη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΑΕΚ θα επιδιώξει την υπέρ της κατακύρωση του ντέρμπι.

Λίγο νωρίτερα, από την Ενωση διέρρεαν ότι «εμείς μπάλα με όπλα δεν παίζουμε», κάνοντας ευθεία αναφορά σε φωτογραφίες που απεικονίζουν τον κ.Σαββίδη να φέρει όπλο κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας.

Οι ποινές με τις οποίες απειλούνται ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Η συνέχεια έπειτα από τη διακοπή του αγώνα με υπαιτιότητα της ΑΕΚ που αρνήθηκε να συνεχίσει το ματς επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και τις καταγγελίες της Ένωσης για «κλίμα τρομοκρατίας» μετά την εισβολή των Ιβάν Σαββίδη και Λούμπος Μίχελ στον αγωνιστικό χώρο, θα δοθεί όπως όλα δείχνουν στα αθλητικά δικαστήρια.

Καθοριστικό για το τρίτο ημίχρονο που δεδομένα θα υπάρξει, είναι το περιεχόμενο του φύλλου αγώνα, με τις δύο ΠΑΕ να κινδυνεύουν με «καμπάνες».

Με βάση τις καταγγελίες της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 19 του πειθαρχικού κώδικα γίνεται λόγος ακόμα και για υποβιβασμό ομάδας, σε περίπτωση εκφοβισμού ή απειλής αξιωματούχου αγώνα.

Τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο:

«Οποιοσδήποτε εμπίπτει στον παρόντα κώδικα ο οποίος εκφοβίζει έναν αξιωματούχο του αγώνα ή οποιονδήποτε εντεταλμένο εν γένει ποδοσφαιρικό όργανο με απειλές, θα τιμωρείται με χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) τουλάχιστον, και αγωνιστικό αποκλεισμό ή απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο από τρία (3) έως πέντε (5) έτη.

Εάν υπαίτια είναι ομάδα, επιβάλλονται ποινές ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος:

α. διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές,

β. αφαίρεσης βαθμών και

γ. υποβιβασμός ομάδας».

Για την περίπτωση της ΑΕΚ που αρνήθηκε να βγει στο γήπεδο και να συνεχιστεί ο αγώνα ο ΚΑΠ προβλέπει:

α)απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3

β)αφαίρεση 10 βαθμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ