ΣΠΟΡ

Προμηθέα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 80-92: Έτοιμος για «σκούπα» και πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ

Προμηθέα-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 80-92: Έτοιμος για «σκούπα» και πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ
EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικράτησε 92-80 στην έδρα του Προμηθέα, έκανε το 2-0 και την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ θέλει να «σκουπίσει», φτάνοντας σε ακόμη ένα πρωτάθλημα.

Οι δύο ομάδες μπήκαν με μεγάλη όρεξη στο παρκέ κι έδωσαν γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι. Το εξαιρετικό ξεκίνημα του Καλάθη (8π., 2ασ., 1ρ. στο πρώτο πεντάλεπτο), δεν απέτρεψε ωστόσο τον Προμηθέα να πάρει το πρώτο προβάδισμα (14-12) στη σειρά των τελικών!

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 17-12, αλλά οι «πράσινοι» απάντησαν με σερί 8-0, σε ένα πρώτο δεκάλεπτο, όπου οι ομάδες βρέθηκαν ισόπαλες έξι φορές! Αυτό που βοήθησε τους παίκτες του Γιατρά να μείνουν «μέσα» στο ματς ήταν τα ριμπάουντ (5 επιθετικά στην πρώτη περίοδο).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες ήταν 10-0 υπέρ του Προμηθέα, ο οποίος όμως στη συνέχεια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην επίθεση. Οι παίκτες του Πιτίνο βελτίωσαν την άμυνά τους κι έτσι έκλεισαν τους διαδρόμους προς το καλάθι τους. Παράλληλα, έτρεξαν και βρήκαν πόντους στο «ανοικτό» γήπεδο, με αποτέλεσμα να προηγηθούν 39-23 (15’), έπειτα από επιμέρους 17-1!

Ο Προμηθέας χρειάστηκε πέντε λεπτά για να βάλει το πρώτο καλάθι, αλλά έκανε γρήγορα ένα σερί 10-0 για να επιστρέψει (33-39 στο 17’) στο ματς. Βέβαια, από τη στιγμή που το ματς εξακολουθούσε να έχει γρήγορο ρυθμό, το «τριφύλλι» είχε τον πρώτο λόγο και «χτύπησε» μέσα από τη ρακέτα (22π. συν 15 από αιφνιδιασμούς).

Στην εξαιρετική δουλειά που έκανε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο low post πρωτοστάτησαν οι Τόμας και Παπαγιάννης, ενώ ο Καλάθης ήταν και πάλι ο μαέστρος των «πράσινων», μετρώντας 14 πόντους, 6 ασίστ και 3 ριμπάουντ ως το 25’! Το «τριφύλλι» είχε τον έλεγχο (57-44 στο 24’), αλλά ο Τσαϊρέλης που μπήκε πρώτη φορά στο παρκέ, επειδή ο Έλις έφτασε τα τρία φάουλ, έδωσε… πνοή στον Προμηθέα.

Οι γηπεδούχοι με σερί 6-0 (τους 4 ο Τσαϊρέλης) μείωσαν σε 50-57 (25’) αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι μπόρεσαν να περιορίσουν το παιχνίδι των αντιπάλων τους στο transition. Κομμάτι που τους είχε «πονέσει» στο πρώτο μέρος. Βέβαια, ακόμα κι έτσι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε τον έλεγχο, με τον Τόμας να είναι ασταμάτητος στο «ζωγραφιστό».

Κάπως έτσι μετά το buzzer-beater τρίποντο του Λάνγκφορντ, οι «πράσινοι» πήγαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, έχοντας διαφορά 12 πόντων (69-57). Το «τριφύλλι» είχε σε εκείνο το διάστημα 6/15 σουτ έξω από τα 6μ75, με τον Προμηθέα, πάντως, να συνεχίζει να παλεύει. Μάλιστα, δύο διαδοχικά καλάθια και μια τεχνική ποινή που δέχθηκε ο «πράσινος» πάγκος, επέτρεψε στους γηπεδούχους να μειώσουν σε 70-76.

Σε εκείνο το σημείο, όμως, «μίλησε» ο captain Καλάθης, ο οποίος με τρίποντο έκοψε τη… φόρα του Προμηθέα, κάνοντας το 70-79 (34’). Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» λίγο αργότερα έδωσε και την 14η ασίστ του (ρεκόρ καριέρας στο ελληνικό πρωτάθλημα). Το τρίποντο του Κιλπάτρικ (έκανε το 89-76 στο 38’) ήταν το… τελειωτικό χτύπημα στον Προμηθέα, με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στο 2-0.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ