ΣΠΟΡ

Νέα στοιχεία για το θάνατό του Εμιλιάνο Σάλα - Πιθανόν δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα

Νέα στοιχεία για το θάνατό του Εμιλιάνο Σάλα - Πιθανόν δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα
Mark Kerton/PA via AP

Ο ποδοσφαιριστής Εμιλιάνο Σάλα και ο πιλότος του μικρού αεροσκάφους πιθανότατα «εκτέθηκαν σε φονικά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα», λίγο πριν την πτώση του μικρού αεροσκάφους στο στενό της Μάγχης, τον περασμένο Γενάρη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. 

Οι τοξικολογικές εξετάσεις κατέδειξαν την ύπαρξη της λεγόμενης καρβοξυαιμοσφαιρίνης – που δημιουργείται στο αίμα από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα – σε επίπεδα εξαιρετικά υψηλά και, συγκεκριμένα, άνω των ορίων που θεωρούνται θανατηφόρα.

Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων (ΑΑΙΒ) τόνισαν πως, καθώς το κόκπιτ του Piper Malibu δεν αποκολλήθηκε από την καμπίνα κατά την συντριβή του, είναι πιθανό ο πιλότος, Ντέιβιντ Ίμποτσον ίσως δηλητηριάστηκε κι εκείνος από το τοξικό αέριο.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, τα επίπεδα συγκέντρωσης μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα του Αργεντίνου άσσου – που είχε μόλις πάρει μεταγραφή από τη Νάντη στην Κάρντιφ – άγγιζαν το 58%, όταν η επιστήμη θεωρεί το ποσοστό του 50% «δυνητικά φονικό».

Σύμφωνα με την ΑΑΙΒ, το αέριο «μπορεί να μειώσει ή να περιορίσει την ικανότητα του κυβερνήτη να πιλοτάρει το αεροσκάφος, βάσει των επιπέδων της έκθεσής του». Το πτώμα του Ίμποτσον από το Λινκονσάιρ δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Τα συμπτώματα από τη δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα κυμαίνονται από μειωμένη κρίση και σύγχυση έως υπνηλία και απώλεια συντονισμού και εκδηλώνονται με επιληπτικές κρίσεις, απώλεια αισθήσεων και καρδιακά επεισόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ