ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Τελευταία παράσταση στο Μαρακανά

Ρίο 2016: Τελευταία παράσταση στο Μαρακανά

Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέϊρο σβήνει τα ξημερώματα, σηματοδοτώντας το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Την Κυριακή, διεξάγονται τα τελευταία αγωνίσματα, με κορυφαίο τον Μαραθώνιο, αλλά και τους τελικούς ανδρών σε μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ, την πυγμαχία, την πάλη, την ορεινή ποδηλασία και τη ρυθμική γυμναστική.

Μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος θα δοθεί η τελευταία παράσταση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η τελετή λήξης στο στάδιο Μαρακανά, με τους βραζιλιάνους να παραδίδουν τη σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Σημαιοφόρος της ελληνικής Ολυμπιακής αποστολής θα είναι η χρυσή Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία αποδείχθηκε πιο.. τυχερή από τον επίσης χρυσό Ολυμπιονίκη στους κρίκους Λευτέρη Πετρούνια, στην κλήρωση για το ποιος θα μπει με την ελληνική σημαία απόψε το βράδυ στο Μαρακανά.

Σάμπα και... πρόγευση ιαπωνικής κουλτούρας στην τελετή λήξης

Οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί άφθονη σάμπα και πολλές εκπλήξεις στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μια βραδιά που φέρει την υπογραφή της 69χρονης Ρόσα Μαγκαλιάες, που θεωρείται η πιο επιτυχημένη σχεδιάστρια καρναβαλιού του Ρίο ντε Τζανέιρο. Τη μουσική της τελετής λήξης έχει αναλάβει να επιμεληθεί ο Νορβηγός DJ Kygo, μαζί με μια σειρά από Βραζιλιάνους καλλιτέχνες.

Παραδοσιακά, ομιλία θα απευθύνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, καθώς και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο 2016, ενώ θα ακολουθήσει η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας στην επόμενη διοργανώτρια πόλη, το Τόκιο.

Τη σημαία θα παραλάβει η πρόσφατα εκλεγμένη κυβερνήτης της πόλης, Γιουρίκο Κοΐκε, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Σίνζο Αμπε, ενώ θα υπάρξει και μία καλλιτεχνική παράσταση, η οποία θα δώσει μια πρώτη γεύση για το πώς θα συνδυαστεί η ιαπωνική κουλτούρα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τέσσερα χρόνια.

Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Ρίο θα σβήσει και οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα περάσουν στην ιστορία....

Περηφάνεια για τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών

Η ελληνική αποστολή, επιστρέφει στην πατρίδα με έξι μετάλλια στις αποσκευές της, αλλά και σπουδαίες εμφανίσεις που δημιουργούν προσδοκίες για τις μελλοντικές διοργανώσεις. Τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα, είναι ο απολογισμός για τα ελληνικά χρώματα, που φέρνει την Ελλάδα στην 23η θέση του πίνακα των μεταλλίων, πάνω από μεγάλες δυνάμεις του αθλητισμού, όπως η Ουκρανία και η Σουηδία. Στην κορυφή παραμένουν οι ΗΠΑ, ενώ για τη δεύτερη θέση παλεύουν η Μεγάλη Βρετανία και η Κίνα, ενώ Γερμανία και Ρωσία μάχονται για μια θέση στην τετράδα.

Πρόκειται για την πέμπτη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων της χώρας μας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετρά 50 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 ενώ ακολουθούν τα 16 μετάλλια της Αθήνας το 2004, τα 13 μετάλλια του Σίδνεϊ το 2000, τα 8 μετάλλια της Ατλάντα το 1996 και φυσικά τα 6 μετάλλια του Ρίο το 2016.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η Ελλάδα πανηγύρισε τη διπλή επιτυχία της Άννας Κορακάκη στην σκοποβολή με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων από τον Λευτέρη Πετρούνια, το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ, το εμβληματικό ασημένιο του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής στα 470 της ιστιοπλοΐας.

Double στα μετάλλια από την Άννα Κορακάκη

2016 08 07T142907Z 1829425493 RIOEC87148GYU RTRMADP 3 OLYMPICS RIO SHOOTING W 10MPISTOL

Πηγή: REUTERS/Jeremy Lee

«Ποδαρικό» στα μετάλλια έκανε η Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή, που στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πανηγύρισε δύο μετάλλια. Πρώτο ήρθε το χάλκινο, στο αεροβόλο πιστόλι 10μ, αλλά φαίνεται πως δεν της ήταν αρκετό κι έτσι στην επόμενη συμμετοχή της, στον αγώνα με πιστόλι 25μ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία της για το Ρίο έγινε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι προπονούνταν σε ένα αυτοσχέδιο σκοπευτήριο που είχε στήσει για αυτήν ο προπονητής και πατέρας της, Τάσος, η Άννα Κορακάκη πέτυχε... διάνα και μάλιστα δύο φορές, κρεμώντας δύο ολυμπιακά μετάλλια στο στήθος της κι έγινε η αιτία για να ακουστεί για πρώτη φορά στο Ρίο ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

Η 20χρονη Ολυμπιονίκης, σκόρπισε περηφάνια και συγκίνηση σε ολόκληρη τη χώρα, όμως η χαρά ήταν μεγαλύτερη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Δράμα, που «γκρέμισε τα τείχη» για να την υποδεχθεί. Εκτός από τα τείχη βέβαια, η τοπική αρχή φρόντισε να γκρεμίσει και το σκοπευτήριο όπου έκανε την προπόνησή της η Άννα Κορακάκη, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, παρ’ όλο που ο Δήμαρχος Δράμας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κατεδάφιση έγινε για να ανεγερθεί στο σημείο ένας σύγχρονος χώρος για να ασκείται στην σκοποβολή, η νεαρή Ολυμπιονίκης.

Αποθέωση για τον Λευτέρη Πετρούνια

2016 08 15T172215Z 513804215 RIOEC8F1C916J RTRMADP 3 OLYMPICS RIO AGYMNASTICS M RINGS 1

Πηγή: REUTERS/Mike Blake

«Χρυσή» ήταν η πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και για τον Λευτέρη Πετρούνια. Ο έλληνας γυμναστής, παρουσίασε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα στον τελικό των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το εκτέλεσε στην εντέλεια και με μία εξωπραγματική προσγείωση στο φινάλε, άφησε άφωνους κοινό και κριτές, που τον βαθμολόγησαν με 16.000, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το πρόσθεσε στην ήδη πλούσια συλλογή του.

Ο ελληνικός εθνικός ύμνος ακούστηκε για δεύτερη φορά στο Ρίο, αυτή τη φορά προς τιμήν του Λευτέρη Πετρούνια, που με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος και εμφανώς συγκινημένος έβλεπε από το πρώτο σκαλί του βάθρου την γαλανόλευκη να βρίσκεται στην κορυφή.

Αυτό ήταν το πέμπτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής γυμναστικής, έπειτα από εκείνα που κατέκτησαν οι Ιωάννης Μελισσανίδης (Ατλάντα 1996: χρυσό στο έδαφος) και Δημοσθένης Ταμπάκος (Σίδνεϊ 2000: ασημένιο στους κρίκους, Αθήνα 2004: χρυσό στους κρίκους) στην ενόργανη, αλλά και το χάλκινο του ανσάμπλ (Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου) στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 στη ρυθμική.

Ο διεθνής Τύπος αποθέωσε τον Λευτέρη Πετρούνια, χρίζοντάς τον μάλιστα και «άρχοντα των κρίκων», ενώ δύο μέρες αργότερα κέρδισε για άλλη μια φορά το χειροκρότημα, με την εμφάνισή του και στο γκαλά γυμναστικής

Ο άθλος του Σπύρου Γιαννιώτη

2016 08 16T150008Z 763431898 RIOEC8G15O6ZJ RTRMADP 3 OLYMPICS RIO MARATHONSWIMMING M

Πηγή: REUTERS/Toby Melville

Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας σε έναν τελικό που θα μείνει στην ιστορία για το χιτσκοκικό φινάλε του. Ο έλληνας κολυμβητής συγκίνησε με την υπεράνθρωπη προσπάθειά του στον αγώνα και μπορεί να έχασε το χρυσό μετάλλιο στη... λεπτομέρεια, κέρδισε όμως τις εντυπώσεις χάρις στο ήθος που τον χαρακτηρίζει.

Αν και βρισκόταν αρκετά χαμηλά στην κατάταξη από την έναρξη του αγώνα, με μία εντυπωσιακή αντεπίθεση στα τελευταία μέτρα της μαραθώνιας κούρσας, κατάφερε να φτάσει τους προπορευόμενους και επιστρατεύοντας τις τελευταίες του δυνάμεις πήρε «κεφάλι». Έπειτα από σχεδόν δύο ώρες «μάχης», πέρασε τη γραμμή του τερματισμού κι ενώ στην Ελλάδα πανηγυρίζαμε το... χρυσό, στη Βραζιλία οι κριτές σαστισμένοι, προσπαθούσαν να... καταλάβουν ποιος αθλητής είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.

Κι αυτό γιατί ο Σπύρος Γιαννιώτης και ο Ολλανδός Φέρι Βέερμαν τερμάτισαν στον ίδιο χρόνο (1.52.59.8), με μια μικρή λεπτομέρεια: ο Έλληνας κολυμβητής, αν και πέρασε πρώτος με το σώμα του τη γραμμή του τερματισμού, χτύπησε δεύτερος την ηλεκτρονική πλακέτα, με τους κριτές να κοιτούν και να ξανακοιτούν το φώτο φίνις, αλλά και την εικόνα από την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα, προσπαθώντας να λύσουν τον γρίφο του χρυσού μεταλλίου.

Τελικά η ιστορία έγραψε ότι χρυσός Ολυμπιονίκης στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας στο Ρίο είναι ο Ολλανδός Βέερμαν, ασημένιος ο Σπύρος Γιαννιώτης και χάλκινος ο Γάλλος Ολιβιέ.

Ο 36χρονος ολυμπιονίκης, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο και κλείνει την καριέρα του με τον πλέον συγκινητικό τρόπο, ενώ σε μια σπάνια κίνηση ήθους μπλόκαρε την ένσταση της ελληνικής πλευράς που ζητούσε να απονεμηθεί και σε εκείνον το χρυσό μετάλλιο.

Μετάλλιο για τα ελληνικά πανιά

2016 08 11T012723Z 1209083971 RIOEC8B041MML RTRMADP 3 OLYMPICS RIO SAILING M 470

Πηγή: REUTERS/Brian Snyder

Άλλο ένα μετάλλιο στην ελληνική συλλογή πρόσθεσαν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Οι Έλληνες ιστιοπλόοι στα σκάφη τύπου 470, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους 2ους Αυστραλούς Μάθιου Μπέλτσερ και Γουίλ Ράιαν στη medal race και τερμάτισαν 10οι, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Η νέα βασίλισσα των αιθέρων

Με ένα άλμα στα 4,85μ. η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε τους αιθέρες στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο μαζί με το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων και χρίσθηκε νέα «βασίλισσα» στο άλμα επί κοντώ.

2016 08 20T021501Z 1777047667 RIOEC8K068ZQN RTRMADP 3 OLYMPICS RIO ATHLETICS W POLEVAULT

Πηγή: Reuters

Η ελληνίδα πρωταθλήτρια επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου κι έπειτα από μια συγκλονιστική μάχη με την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ.

Αυτό είναι το 7ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Λούης, Τσικλητήρας, Πατουλίδου, Κεντέρης, Τσουμελέκα και Χαλκιά οι προηγούμενοι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ