ΣΠΟΡ

F1: Ξέθαψαν το «τσεκούρι του πολέμου» Χάμιλτον και Φέτελ (vid)

F1: Ξέθαψαν το «τσεκούρι του πολέμου» Χάμιλτον και Φέτελ (vid)
Μεγάλη κόντρα πλέον ανάμεσα σε Φέτελ και Χάμιλτον REUTERS/David Mdzinarishvili

Το επεισοδιακό Grand Prix στο Μπακού άλλαξε τα δεδομένα της μάχης Φέτελ και Χάμιλτον για το παγκόσμιο τίτλο οδηγών στη Formula 1. Οι καλές σχέσεις των δύο μονομάχων, μάλλον ανήκουν στο παρελθόν μετά το μεταξύ τους «επεισόδιο» στη πίστα.

Άπαντες στη Formula 1 τόνιζαν μέχρι την Κυριακή το απόγευμα την καλή σχέση των δύο οδηγών της Ferrari και της Mercedes, που διεκδικούν τον τίτλο του κορυφαίου. Ακόμη και στις ήττες τους, ο ένας αναγνώριζε την αξία του αντιπάλου του. Τόσο ο Φέτελ όσο και ο Χάμιλτον κρατούσαν υψηλό επίπεδο στις τοποθετήσεις τους.

Φέτελ: "έπρεπε να τιμωρηθεί και ο Χάμιλτον"

Το συμβάν του 20ου γύρου με το Φέτελ να ακουμπά το Χάμιλτον και στη συνέχεια να πηγαίνει δίπλα του για να του ζητήσει το λόγο, έχοντας νέα επαφή άλλαξε τα πάντα. Η τιμωρία που επιβλήθηκε στο Γερμανό οδηγό δεν έγινε αποδεκτή από κανέναν. Και οι δύο επέρριψαν την ευθύνη στον άλλο, με βαριές εκφράσεις.

«Είμαστε άντρες. Και μαχόμαστε για τη νίκη. Αν πήρα εγώ ποινή, έπρεπε να πάρει και εκείνος. Ασφαλώς ο «πρώτος» δίνει το ρυθμό στην επανεκκίνηση, αλλά εκείνος μετά τη στροφή πάτησε φρένα. Δεν νομίζω ότι το έκανε επίτηδες, δεν είναι τέτοιος τύπος, αλλά φταίει εκείνος. Δεν ήμουν χαρούμενος που πάτησε φρένα. Πήγα δίπλα του, σήκωσα το χέρι μου για να του δείξω πως δεν γίνεται να οδηγεί έτσι και είχαμε μία μικρή επαφή. Είχε κάνει το ίδιο πράγμα πριν δύο χρόνια στην Κίνα. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Φέτελ στους δημοσιογράφους.

Χάμιλτον: "ντρόπιασε τον εαυτό του"

Η απάντηση του Χάμιλτον ήταν σε ακόμη πιο έντονο ύφος. «Δεν πάτησα φρένα. Ήλεγχα το ρυθμό μου. Σε όλες τις επανεκκινήσεις, είχα την ίδια ταχύτητα σε εκείνο το σημείο. Προφανώς «κοιμόταν» και μετά το να βρεθεί δίπλα σε έναν άλλο οδηγό και να πέσει πάνω του επίτηδες, γλιτώνοντας μάλιστα από την ποινή που θα έπρεπε να λάβει, είναι ντροπιαστικό. Ντρόπιασε τον εαυτό του. Αν θέλει να αποδείξει πως είναι άντρας, θα έπρεπε να τα πούμε αυτά βγαίνοντας από τα μονοθέσια. Πρόσωπο με πρόσωπο. Το να οδηγείς επικίνδυνα με οποιονδήποτε τρόπο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο έναν άλλο οδηγό. Ευτυχώς πηγαίναμε πολύ αργά. Σκεφτείτε όλα τα παιδιά που παρακολουθούσαν F1 σήμερα, τη συμπεριφορά που είδαν από έναν τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Αυτό τα λέει όλα. Δεν θέλω να τον δω. Ίσως εξελιχθούν αλλιώς τα πράγματα» ήταν η οργισμένη αντίδραση του Βρετανού, που τελικά βγήκε χαμένος αγωνιστικά, μένοντας 5ος (λόγω και του προβλήματος με το «προσκέφαλο» στη θέση του οδηγού).

Ο Φέτελ προσπάθησε στη συνέχεια να μαζέψει την κατάσταση («δεν έχω πρόβλημα μαζί του. Τον σέβομαι σαν οδηγό. Ήταν μόνο μία κίνησή του σήμερα, που ήταν λανθασμένη. Σκοπεύω να μιλήσω μαζί του αν και δεν νομίζω πως έχουμε κάτι να λύσουμε. Θα του μιλήσω όταν εσείς (σ.σ. τα ΜΜΕ) δεν θα είστε εκεί και θα προχωρήσουμε παρακάτω»), αλλά πλέον οι αναμετρήσεις τους μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος θα έχουν ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.

"Πήρε φωτιά" η μάχη του πρωταθλήματος

Θυμίζουμε ότι ο επεισοδιακός αγώνας στο Μπακού ολοκληρώθηκε δίχως κανένας από τους δύο πιλότους να ανεβαίνει στο βάθρο (Ρικιάρντο, Μπότας και Στρολ ήταν η 3άδα).

Ο Φέτελ ξέφυγε λίγο ακόμη στη βαθμολογία και έχει 153 βαθμούς ενώ ο Χάμιλτον 139. Όμως ο Γερμανός πήρε και τρεις βαθμούς ποινή στην άδεια του, φτάνοντας τους 9. Θυμίζουμε ότι ο οδηγός που σε διάστημα 12 μηνών συμπληρώσει 12 βαθμούς ποινής, τότε αποκλείεται από τον επόμενο αγώνα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί κομβικό στην εφετινή μονομαχία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ