ΑΓΟΡΕΣ

Ετοιμάζεται «κακή τράπεζα» για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Ετοιμάζεται «κακή τράπεζα» για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Η Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δύο προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι για την εσωτερική διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Και οι δύο περνάνε μέσα από το «όχημα» μιας bad bank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σενάρια που εξετάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα προβλέπουν την ενεργοποίηση bad bank ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται για να «τρέξει» το ξεκαθάρισμα των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σε βιώσιμα και ανακτήσιμα και στα υπό «πώληση».

Το πρώτο σενάριο θέλει την σύσταση από κάθε μία συστημική τράπεζα θυγατρικής εταιρίας (Special Purpose Vehicle - SPV), στην οποία θα μεταφερθούν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Κάθε μία από αυτές τις θυγατρικές θα είναι μια εταιρεία / όχημα ειδικού σκοπού. Δεδομένου ότι οι επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις θα στεφθούν με επιτυχία, οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές και επομένως, ιδιωτικές θα είναι και οι εν λόγω θυγατρικές τους.

Οι εταιρείες αυτές θα λάβουν από τη μητρική τους τα «κόκκινα» δάνεια σε μια τιμή που θα κριθεί εύλογη με βάση την εισπραξιμότητα των δανείων αυτών. Έτσι οι τράπεζες μεταφέροντας τα «κόκκινα» αυτά δάνεια θα γράψουν ζημίες στη μητρική, στο βαθμό που αυτές δεν καλύπτονται από τις προβλέψεις που ήδη θα έχουν εγγράψει. Εφόσον καλύπτονται, δε θα επιβαρύνουν τα βιβλία τους, αν και κάτι τέτοιο θεωρίται μάλλον απίθανο.

Με το τρόπο αυτό, οι μητρικές τράπεζες θα «καθαρίσουν» τον ισολογισμό τους και παράλληλα, θα ωφεληθούν από όποιες μελλοντικές εισπράξεις προκύψουν από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μέσω της θυγατρική τους.

Στα «οχήματα» αυτά εξετάζεται ακόμη να επιτραπεί η... είσοδος και σε ξένους επενδυτές (οι οποίοι θα έχουν και την εν λόγω τεχνογνωσία) να συμμετάσχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αγοράζοντας ένα ποσοστό της εταιρείας ειδικού σκοπού, σε τιμή που θα αντιστοιχεί με την αποτίμηση της αξίας των «κόκκινων» δανείων.

Με αυτή τη λύση που προς το παρόν εξετάζεται, η μητρική θα εισπράξει πίσω ένα ποσό, αλλά και θα εκμεταλλευθεί την τεχνογνωσία των ξένων επενδυτών στην είσπραξη μέρους από τα «κόκκινα» δάνεια. Σε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις άλλων κρατών που εφαρμόστηκε αυτό το πρότυπο, η εκάστοτε μητρική τράπεζα που πούλησε ένα μέρος του οχήματος ειδικού σκοπού σε επενδυτές, κράτησε το δικαίωμα να συμμετάσχει σε όποια μελλοντικά κέρδη έχουν οι ξένοι συνεπενδυτές της για το ποσοστό που κατέχουν.

Εσωτερικές bad bank

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την πιο δυναμική λειτουργία των εσωτερικών μονάδων εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, τις υπερδιευθύνσεις που ήδη έχουν συσταθεί και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα τέλη του 2014. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκλίνουν οι απόψεις της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Όπως ανέφεραν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, «αν κάποια επιχείρηση παρουσιάζει καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων της, αλλά μπορεί να αναδιαρθρωθεί τότε δεν θα περάσει στον έλεγχο αυτών των διευθύνσεων. Όσοι έχουν προβλήματα βιωσιμότητας, όσες επιχειρήσεις είναι φαινομενικά "νεκρές", όσα χρέη θεωρούνται ουσιαστικά χαμένα, θα ανήκουν στην δικαιοδοσία αυτών των διευθύνσεων».

Ενιαίος φορέας

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα προέβλεπε τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ο οποίος θα διαχειριζόταν τα «κόκκινα» δάνεια, σχέδιο το οποίο ουσιαστικά ναυάγησε στα βράχια της τρόικας. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι εταίροι δανειστές της χώρας δεν συμφώνησαν σε αυτό το μοντέλο, ήταν διότι δεν επιθυμούσαν ένας τέτοιος φορέας, η μία εταιρεία ή μία «κακή» τράπεζα (bad bank), να έχει δημόσιο χαρακτήρα.

Αυτό που επιδιώκουν προτίστβς είναι να μην υπάρχουν καν παρεμβάσεις από την πλευρά των πολιτικών αξιωματούχων, ενώ και από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών επιθυμούν να λειτουργούν μόνο με χρηματοοικονομικά κριτήρια. Και αυτό γιατί στα μεγάλα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει οι τράπεζες αργά ή γρήγορα να έρθουν σε ρήξη με σημαντικά επιχειρηματικά ονόματα.

Σε κάθε περίπτωση, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ρόλο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να αναλάβουν εξειδικευμένες ομάδες εργασίας. Στις ομάδες αυτές θα εντάσσονται στελέχη από το εξωτερικό που έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και θα συνεργάζονται και με ειδικούς συμβούλους. Οι ομάδες αυτές θα συνεργάζονται στενά με τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών, καθώς είναι γνώστες της ελληνικής αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ